hirdetés

Imádjuk az illatukat, de ha kutyád van, ezeket inkább kerüld

Király Barbara

2024. június 15 - Képek: Getty Images Hungary

Aromatic reed air freshener and dog on armchair indoors, selective focus. Space for text

Néhány dolog, amit az otthonod frissességéért teszel, mint például az illóolajok és légfrissítők használata, veszélyes lehet kutyád számára. Mutatjuk, miért.

hirdetés

Ez teszi a légfrissítőt veszélyessé

A legtöbb légfrissítő összetevői között szerepel a VOC. Ez olyan illékony szerves vegyületek gyűjtőneve, amelyek szobahőmérsékleten magas gőznyomással rendelkeznek. Ennek eredményeképpen ezek a vegyületek szilárd vagy folyékony formában könnyen gázokká vagy gőzökké alakulnak. Ezt az átalakulást nevezik volatilitásnak. A gyakorlatban a légfrissítők a volatilitás során eloszlanak a levegőben, ezáltal megváltoztatva annak illatát. Ugyanez az illékonyság figyelhető meg például a festékekben és lakkokban, a fosszilis tüzelőanyagokban, a benzolban, a formaldehidben, és a cigarettafüstben is.
Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protecting Agency) szerint a VOC-k egészségügyi hatásai a következők lehetnek:

  •  Szem-, orr- és torokirritáció.
  •  Fejfájás, koordinációvesztés, letargia és hányinger.
  • A máj, a vese és a központi idegrendszer károsodása.
  • Egyes illékony szerves vegyületek rákot okozhatnak a kutyáknál.

Egy kutya esetében biztonságosabbak a légfrissítők természetes alternatívái, az illóolajok?

Az organikusabb hangzású név ellenére ezek a termékek sem biztonságosak. Az illóolajokat virágokból, kéregből, valamint egyéb növényi részekből nyerik ki, és vannak potenciális pozitív gyógyászati hatásaik, de hatóanyagaik nagyon mérgezőek lehetnek az emberek és a kutyák számára. Különösen helytelen használat esetén. 
Ha illóolajokat tartasz otthon, mindig győződj meg arról, hogy olyan helyen tárolod, ahol a négylábúd nem érheti el. Mindig olvasd el a termék oldalán található utasításokat, és győződj meg róla, hogy az ajánlott mennyiséget használod, és kutyád nem tud vele közvetlenül érintkezni.

A kutya orra sokkal érzékenyebb, így az illóolaj erős illata zavaró is lehet a számára

Ezek a mérgezés jelei

A légfrissítők negatív hatásai azonnal, vagy a használat után néhány órával, esetleg nappal jelentkezhetnek. Az állat ilyenkor elvonulhat és elbújhat. Gyakori reakció a köhögés, a tüsszögés, a szemek és az orr váladékozása. De gyakran előfordul hányás, hasmenés letargia vagy étvágytalanság is.

Az ilyen jellegű termékeknek való kitettségnek hosszú távú hatásai is lehetnek. Megnőhet az asztma kockázata azoknál az állatoknál, akik olyan háztartásban élnek, ahol légfrissítőknek, füstölőknek, esetleg cigarettafüstnek vagy akár csak tisztítószerek gőzének vannak rendszeresen kitéve.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Ám nem csak akkor van baj, ha a kutya belélegzi ezeket! A földre hulló légfrissítőcseppekbe, illóolajba lépve, majd a mancsáról azt lenyalogatva komolyabb problémái lehetnek kedvencednek, mint a belélegzés során.
Ha mégis megtörténik a baj, elsősorban az állat gyomra és bélrendszere sérülhet. A hatóanyagok hányást, hasmenést okozhatnak. Azonban sajnos nem csupán gyomor- és bélrendszeri problémák merülhetnek fel ebben az esetben; olyan neurológiai tünetekkel járhatnak együtt, mint az izgatottság, gyengeség, bizonytalan járás és a remegés. Ha kedvencednél a mérgezés tüneteit észleled, azonnal vidd állatorvoshoz!

Itt írtunk 6 hétköznapi illatról, ami a rettentően zavarja a kutyákat.

bőrirritáció illóolaj légfrissítő mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!