hirdetés

Ezért nyalja a kutya a levegőt: cukinak tűnik, de több esetben bajt jelent

Hangai Lilla

2024. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a viccesnek tűnő viselkedés számos információt rejthet a számunkra, amelyeket segítünk most dekódolni.

hirdetés

Részletezzük, miért nyalogatja a kutya a levegőt.

1.) A szaglás felerősítésének céljából

A kutyáknak 10 000–100 000-szer érzékenyebb a szaglása, mint a miénk. Ez részben annak köszönhető, hogy az orruk 125–250 millió szaglóreceptort tartalmaz, míg az emberi orr csak 5–6 milliót. Amikor a kutyák felpöndörítik a felső ajkukat, és kitágulnak az orrlyukaik, akkor kinyitják a vomeronazális szervüket, hogy még jobban érezzék környezetük illatát, egészen pontosan a benne lévő feromonokat. Az ebek tovább fokozhatják az ebbe az érzékeny szervbe jutó illatok mennyiségét, ha nyalogatni kezdik a levegőt, és így még több szaghordozó molekulát irányítanak az agyba.

2.) Stressz, szorongás következtében

A kutyák világában, amikor egy dominánsabb négylábú közelít, számos olyan viselkedést mutathatnak az alárendeltebb példányok, amelyek engedelmességet jeleznek. Ilyen a nyalogatás is. Ez a magatartásforma a kutya-ember kapcsolatban is jelentkezhet, például, ha erélyesebben szólsz az ebre, vagy szemkontaktust veszel fel az állattal. Ha a kölyökkutya rendszeresen nyalja a levegőt, vagy idegen állat tanúsítja a viselkedést irányodba, jobb, ha ilyenkor megszünteted a szemkontaktust, és hagyod, hogy a szorongása csökkenjen.

Szorongás is kiválthatja a viselkedést

3.) Fogászati probléma miatt

Egy fájó fog, seb vagy fekély a szájban megváltoztathatja a kutya harapását, ami miatt úgy tűnhet, hogy a levegőt nyalogatja. Fontos, hogy ennek elkerülése érdekében rendszeresen ellenőrizd kutyád száját, mosd a fogait, és vidd el fogkőleszedésre is. Ha a nyalogatás mellett nyáladzik, büdös a lehelete, és nehézkesen eszik, irány vele az orvos!

4.) Idegen test van a szájban

Ennek nem kell feltétlenül nagy dolognak lennie, elég, ha egy kis darab ételmaradék vagy kosz a földről a fogai közé, a nyelve alá ragad. Ezek nagyon veszélyesek lehetnek, így ha bizonytalan vagy, mindenképpen vidd el a kutyát az állatorvoshoz!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

5.) Emésztési probléma áll fent

Lehetséges, hogy az eb azért nyalogatja a levegőt, mert éppen hányingerrel küzd, ami egy mögöttes betegség vagy állapot tünete. Ha a viselkedés hasmenéssel, hányással és az étel visszautasításával párosul, mindenképpen kérj időpontot az állatorvoshoz.

6.) Bőrprobléma miatt

A paraziták miatt viszkető, fájdalmas területeket a kutyák általában nyalogatják, harapdálják. Ha azonban valami miatt – például artritisz vagy túlsúly – nem éri el az adott területet az eb, úgy tűnhet, mintha a levegőt nyalogatná. A külső élősködők elleni védelem egész évben fontos, a benti állatoknál is. Itt olvashatsz róla bővebben.

7.) Kényszeresség hatására

Ha a levegő nyalogatása szorongás miatt kezdődött el, lehetséges, hogy a kutya már nem képes a szokással leállni. Mindenképpen konzultálj az állatorvossal a lehetőségről.

8.) Kognitív diszfunkció következtében

A becslések szerint a 8 éves vagy annál idősebb kutyák 14%-át érinti a kognitív diszfunkciós szindróma (CDS), hasonlóan az emberek Alzheimer-kórjához. A CDS számos tünete közül az egyik az ismétlődő viselkedés, mint például nyalogatás, rágás, körözés stb. Ebben az esetben is szükséges állatorvossal egyeztetni a továbbiakat illetően.

Miért nyalják a kutyák a levegőt, amikor megvakargatjuk őket?

Hasonlóan azokhoz a kutyákhoz, amelyek rugdalni kezdenek a hátsó lábukkal, amikor azon a bizonyos tökéletes ponton vakargatjuk őket, egyes ebek a levegőt kezdik el nyalogatni az élvezet jeleként. Ha kedvenced nem szenved semmilyen bőrproblémától vagy túlzott viszketéstől, de mégis nyalja a levegőt, amikor vakargatod és simogatod, az csak azt jelenti, hogy jó helyen jársz.

Ide kattintva arról szerezhetsz információt, hogy mit jelent, ha a kutya a száját nyalogatja.

bőrirritáció emésztési problémák fogágybetegség kognitív képességek kutya nyalogat kutya szaglása nyalakodás stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!