hirdetés

Ezért lesz cumifüggő egy kutya

Hangai Lilla

2023. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

Bevalljuk, ilyesmit személyesen még csak 1-2 alkalommal láttunk, azonban egyre több olyan blöki jön velünk szembe az interneten, aki cumizik. Nem tagadjuk, nagyon aranyos látványt nyújtanak, ám ez még nem jelenti azt, hogy a dolog helyes is lenne.

hirdetés

A vélemények a téma körül eléggé megoszlanak; gyakran voltunk heves kommentharcok szemtanúi. Hogy a cumi a kutya esetében egy hatásos segédeszköz vagy veszélyes butaság, arra a következőkben igyekszünk választ adni.

Kompulzív vagy ösztönös viselkedés?

Ha ilyesmit látsz, bizonyára az merül fel benned elsőként, hogy miért lehet egy kutya számára vonzó egy cumi. Többen úgy gondolják, hogy a cumit kedvelő kutyák viselkedési problémával küzdenek. A kölyökkori táplálkozást juttatja az eszükbe, amitől ellazulnak. Tehát végülis csökkenti a stresszt ez a magatartásforma, de a stresszor ugye ezáltal még nincs kiiktatva. Hasonlatos ahhoz, amikor a kutya a saját ágyékát vagy a takaróját, esetleg egy alkalmas játékot szopogat ahhoz, hogy megnyugodjon; kompulzív viselkedés ez is.

Mások szerint ösztönös vonzalom ez, hiszen a kölykök – ahogy egyébként a gyerekek is – a szájukon keresztül fedezik fel a világot. Ahogy az előbb is említettük, ehhez társulhat a szopás élményének keresése, ami meghozza a vágyott megkönnyebbülést. Ez a legtöbb esetben akkor érhető tetten, ha a kutyust túl korán választották el a mamájától, de persze más trauma is okozhatja.

Engedd neki vagy ne?

A legtöbb szakértő határozottan elutasítja a viselkedés bátorítását és a cumi vásárlását kifejezetten a kutya részére. Ha van egy csecsemő vagy kisgyermek a háztartásban, különösen kell arra figyelni, hogy a kutya ne szerezhesse meg a cumiját! A legtöbb gyerekeknek készült cumi latexből van, amit ha lenyel az eb, gondot okozhat a gyomor-bél traktusában. Érdemes beruházni helyette kifejezetten kutyák számára készült rágójátékokba.

Hiába a gumicsirke mégis a cumit választja?

Ha úgy érzed, hogy kedvencedet nem az ösztön vezérli, vagy nem csak a figyelmet élvezi, amit a cumizás miatt kap, hanem inkább múltbéli traumára keres vigaszt, érdemes körülvenni olyan dolgokkal, amik biztonságot jelentenek számára. (Ezt csak nagyon óvatosan írjuk, de egy kis társ is nagy segítség lehet a helyzetben, ehhez azonban ismerned kell kedvencedet, hiszen sok esetben épp az ellenkező hatást váltja ki.)

Konklúzió

Amennyiben kétségeid vannak a témával kapcsolatban, javasoljuk, hogy keress fel egy szakembert! Egy ilyen beszélgetés alkalmával elmesélheted kedvenced jellemző viselkedését a cumikkal kapcsolatban, ami alapján könnyebb lesz eldönteni, hogy milyen módszerrel kezeljétek a viselkedést.

cumi cumizik a kutya kutya nyalogat kutya ösztön kutya stresszes stressz szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink