hirdetés

Ezzel az ötletes módszerrel segített a gazdi az utazási betegségen (videó)

Molnár Enikő

2024. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyus nem bírja az utazást, ezért a „kis gazdi” kitalált számára egy megoldást.

hirdetés

Az alábbi videón egy elragadó jelenetnek lehetünk szemtanúi. A kutyus, Maya utazási betegséggel (motion sickness; kinetózis) él, ami az ő esetében azzal jár, hogy az autóutak jobban megviselik a szervezetét. Míg az embereknél számos megoldás létezik, ami nem jár gyógyszeres kezeléssel (például karkötők és érdekes megjelenésű szemüvegek), kutyáknál nem igazán van ilyen lehetőség. Maya gazdája (pontosabban a kis gazdi) gyermeki kedvességgel kitalált neki egy alternatív megoldást. A cél az volt, hogy kényelmesebben érezze magát az eb az utazás alatt. Hangfelvételt készített arról, ahogyan dicséri kedvencét, majd ezekkel a pozitív megerősítésekkel (affirmációkkal) nyugtatta kutyáját, egy fejhallgató segítségével. A módszer láthatóan segített az eb állapotán, aki igazán ellazult a szeretetteljes hangtól.

Íme a megható felvétel:

@jas.mach

here's the original audio🥹🩵 #cutevideo #adorableanimals #viraltiktok #awww #familylove

♬ original sound - J.a.s.m.i.n.e

Nem azt mondjuk, hogy mindenki próbálja ki ezt a módszert, hiszen sok kutyát zavarná, hogy valami a fülén van. De láthatóan Maya nem ezek közé az ebek közé tartozik, gazdái pedig nyilvánvalóan figyeltek arra, hogy ne okozzanak neki kényelmetlenséget: sem a hangerővel, sem pedig a fejhallgató illeszkedésével, méretével.

Utazási betegség a kutyáknál

Gyakori probléma a kutyáknál az utazási betegség, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy az érintett eb rosszulléttel, kellemetlen közérzettel küzd útközben. Ezt a következő tünetek mutathatják:

  • nyüszítés és járkálás;
  • megnövekedett nyáltermelés, nyáladzás;
  • letargia;
  • hányás;
  • az autóba/közlekedési eszközbe való ürítés.

Az utazási betegségnek számos oka lehet egy kutya esetében is. Gyakori, hogy fiatal állatoknál jelentkezik a probléma. Ez valószínűleg azért van, mert a belső fül egyes területei még nem fejlődtek ki teljesen. Pontosabban ezek azok a részei, amelyek az egyensúlyérzéket segítik. Ahogyan nőnek és fejlődnek a kölykök, általában ezt kinövik.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Amikor nem növik ki

Ha a kutyus nincs hozzászokva, illetve fokozatosan hozzászoktatva az utazáshoz, esetleg stresszes élményekkel köti össze azt, akkor valószínűbb, hogy utazási betegséggel fog küzdeni. Ha észrevettük, hogy kutyánk rosszul érzi magát a kocsiutak (vagy más közlekedési eszközzel történő utazások) során, akkor érdemes előre tervezni, még mielőtt elérkezne a következő alkalom. Lassan, lépésről lépésre szoktassuk hozzá kedvencünket az autózással járó ingerekhez, vagy magához az autó látványához, az autóban való utazás körülményeihez.

Az utazási betegség a kutya esetében is több okra vezethető vissza

Végül, de nem utolsósorban, egészségügyi problémák is okozhatnak utazási betegséget, például a közép- vagy belső fül fertőzése, gyulladása. Esetleg egy gyógyszer vagy betegség mellékhatásaként is megjelenhet a mozgó járműben való rosszullét. Ilyenkor viszont könnyebb dolga van a gazdinak abból a szempontból, hogy elmúlik, ha kezelik az eredeti problémát.

Rövid távú és gyors segítséget nyújthatnak bizonyos gyógyszerek, tehát egy állatorvos tanácsát is érdemes kikérni, ha kutyánk utazási betegséggel küzd. Ennek ellenére fontos, hogy az ebet minél következetesebben szoktassuk hozzá a járműhöz, hogy az utazás a lehető legkevesebb stresszel járjon.

Sok kutyának a bicikli is a szorongás tárgya lehet, így ha valaki azzal szeretné szállítani kedvencét, mindenképpen olvassa el ezt a cikkünket. 

autóban utazás dicséret pozitív megerősítés kutya rosszullét utazási betegség videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!