hirdetés

Ezekre a veszélyekre készülj, ha kutyáddal utazol: a mozgólépcső a legnagyobb mumus

Szénási Szimonetta

2023. július 13 - Képek: Getty Images Hungary; Jóvári Krisztina

Sokan veszik igénybe kedvencükkel a különféle tömegközlekedési eszközöket. Ilyenkor az előírások betartása azért is fontos, mert azok az állat biztonságát is garantálják. Összeszedtük, mi okozhat akár komoly sérülést.

hirdetés

Te is szoktál metróval, villamossal, vonattal közlekedni négylábúddal? Akkor biztosan tudod, milyen szabályokat kell betartanod, kezdve a megváltandó menetjeggyel, egészen az állat szükséges felszereléséig mint a póráz, a szájkosár vagy a szállítóbox. (Ha bizonytalan vagy, mik az előírások, olvasd el korábbi cikkünket ITT!) Ám arra is kell figyelned, hogy az út során kedvenced biztonságban legyen. Talán nem is gondolnád, milyen veszélyessé válnak egyes hétköznapi eszközök, ha kutyával utazol. Nézzük, melyek ezek!

A mozgólépcső nem kutyának való!

Sokan részesítik előnyben a mozgólépcsőt a hagyományos lépcsőzés helyett. Kutyával ez nem ajánlott, mivel a szerkezet könnyen becsípheti az állat szőrét, farkát, sőt akár a lábai is beakadhatnak. A kisebbik rossz, ha csak a szőrét tépi ki – bár az is borzasztóan fájdalmas, és tud súlyos is lenni! –, de a karmokat is leszakíthatja, és kedvenced farka is komoly sérülést szenvedhet. A fel-, illetve a lelépés különösen rizikós.

Ezekre a veszélyekre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is felhívja az állattartók figyelmét, akiktől azt kérik, nagytestű kutyájukkal a mozgólépcső helyett válasszák a klasszikus verziót vagy a liftet. Amennyibe pedig egyik sincs, úgy kérhetik a BKK személyzetétől, hogy engedjék használni a tartalék, azaz az éppen álló mozgólépcsőt. A kisebb jószágokat pedig kézben vagy már a szállítóboxban tudják biztonsággal le- vagy felvinni a gazdik.

Nagytestű kutyáddal válaszd a liftet vagy a sima lépcsőt!

A hagyományos lépcsőkkel is vigyázni kell

Egyes tömegközlekedési eszközökre, például a vonatokra néhány lépcsőfokon juthatunk fel. Itt különösen óvatosnak kell lenned, nehogy kedvenced megcsússzon és leessen, vagy a jármű alá kerüljön. Ennek akkor is fennáll a veszélye, ha nincsenek lépcsők, elég egy rossz mozdulat. Ezért ilyenkor fogd rövidebbre a pórázt, és nagyon ügyelj kutyád minden lépésére!

Az önműködő ajtók

Ahogy a mozgólépcső, úgy az önműködő ajtó is odacsípheti a kutyát. A kisebb testű ebeknél ráadásul fennáll annak a veszélye, hogy nem érzékeli őket a szerkezet, ugyanúgy, ahogy a gyerekek esetében. Emiatt őket mindig kézben kell átvinni rajtuk!

Éles kanyarok

Az utazás ideje alatt a kanyarokban kibillenhet, felborulhat, megütheti magát az állat. Így ilyenkor is legyen rövidre fogva a póráza, és ültesd vagy fektesd le a kutyust!

Zaj és tömeg

A kutyát zavarhatja a nagy zaj, a hirtelen hangok és a sok ember. Ilyenkor félelmében akár el is szaladhat, kockáztatva a testi épségét. Ezt elkerülendő érdemes fokozatosan hozzászoktatni ezekhez a körülményekhez úgy, hogy az első pár alkalommal csak ismerkedtek a különféle járművekkel. Kimentek az állomásra, megnézitek messzebbről, majd közelebbről az érkező-induló járatokat. Amikor pedig úgy látod, már nem riad meg az ajtózáródást jelző csengőtől, a fékcsikorgástól vagy a hömpölygő embertömegtől, akkor nagyobb eséllyel fogja nyugodtan viselni a tényleges utazást is.

baleset Ember és kutya tömegközlekedés utazás utazás kutyával veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink