hirdetés

Miért érzed veszélyes környéken is nagyobb biztonságban magad, ha van ott egy kutya is? Bár az nem mindegy, hogy milyen!

Hangai Lilla

2023. március 2 - Képek: Getty Images Hungary

Tele a média az aktuális bűnözési statisztikákkal és rémhírekkel. A nagyvárosok egyre kevésbé érződnek biztonságosak, főleg egy nő számára. Képzeld el, amint egy gyengén megvilágított parkolóban kutatsz a táskádban a kocsikulcsodért, majd feltűnik egy ember. Mennyire valószínű, hogy még el is káromkodod magad, hogy hol van már az a kulcs? Most képzeld el a jelenetet ugyanabban a parkolóban, ugyanazzal az emberrel, azzal a különbséggel, hogy a karjaiban egy cuki kis pomerániait tart. Ugyanolyan fenyegetést érzel?

hirdetés

Ha azt válaszoltad a kérdésre, hogy nem, akkor megerősíted a spanyolországi Jaén Egyetemen Rafael Delgado-Rodríguez által végzett tanulmány eredményeit.

296 nőt vontak be a kutatásba

Delgado-Rodríguez és csapata azt akarta megvizsgálni, hogy egy kutya jelenléte megváltoztatja-e a biztonságérzetünket tipikus városi környezetben. A teszteket 296 egyetemi hallgató nővel végezték.

A horrorfilmek például nagyon ügyesen kihasználják azt, hogy erős fényviszonyok mellett nagyobb a biztonságérzetünk. Ezt az eszközt a tesztekhez is felhasználták. Valamint a kísérletek során arra is apelláltak, hogy a veszélyesebbnek tekintett helyeken általában több olyan terület is van, ahol anélkül elrejtőzhet valaki, hogy észrevennénk. A kutatók fényképeket készítettek olyan utcákról, külvárosi részekről, terekről és parkokról, amelyeket fenyegetőnek vagy biztonságosnak minősítettek.

Ezután ezeket a helyszíneket újra lefotózták, de most egy férfi vagy egy női színésszel. A férfi vagy nő megjelent a képeken egyedül, majd közepes és kis méretű kutyával. Arra ügyeltek, hogy a képen szereplő emberek mimikája ne legyen kivehető, hogy ez ne befolyásolja a döntést. Minden egyes kép esetében a nőket arra kérték, hogy értékeljék érzelmi reakcióikat; vagyis a fenyegetés vagy a biztonság szintjét, amelyet az egyes fényképek keltettek bennük.

Minél veszélyesebb a helyzet, annál jelentősebb a kutya hatása

Az ilyen vizsgálatokra jellemző, hogy számos statisztikai elemzést végeznek az érzelmi válaszok különböző dimenzióinak és kombinációinak vizsgálatára. Ennek köszönhetően a tesztek eredményei könnyen megfogalmazhatók.

Általánosságban elmondható, hogy a vizsgálat résztvevői pozitívabbnak értékelték azokat a fotókat, amelyeken az embereket közepes vagy kistestű kutyák kísérték, mint amikor a személy egyedül szerepelt. Pontosabban, amikor egy kutya volt jelen, a résztvevők érzelmileg kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat. Jobban kontrollálhatónak tűnt számukra a szituáció, és ami a legfontosabb, biztonságosabbnak vélték helyzetet. A kutya jelenlétének pozitív hatása a legfélelmetesebb helyeken volt a legnagyobb.

Ahogy az várható volt, a férfiakat összességében fenyegetőbbnek tekintették. Érdekes tehát megjegyezni, hogy a kutya jelenléte által közvetített biztonsági érzések növekedése valamivel erősebb volt, ha a jelenetben egy férfi szerepelt kutyával.

A méret is számít

A kutya mérete is jelentett különbséget. Az adatok azt mutatták, hogy a férfiakat kevésbé tartottak fenyegetőnek, ha egy közepes méretű kutyával ábrázolták őket, mintha egyedül lettek volna a képen. Azonban ha ugyanazt az embert egy még kisebb kutyával jelenítették meg, az még pozitívabb érzelmi reakciókat váltott ki.

Arra persze mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez az effektus csak kistestű vagy közepes méretű ebekkel működik. Ha egy sötét utcán meglátunk egy alakot, aki egy 60 kg-os rottweilert sétáltat, sokak biztonságérzete valószínűleg sokkal inkább csökkenni fog.

biztonság biztonságérzet kistestű kutya közepes testű kutya miért pszichológia tanulmány védelem veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink