hirdetés

Kutyaválasztás esetén is a méret a lényeg?

Hangai Lilla

2023. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

Számos sztereotípia él az emberek fejében a kutyatartókkal és kutyáikkal kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy a nők a kicsi kutyákat kedvelik, míg a férfiak a nagyokat. Valahogy úgy gondolunk erre, mint az autókra. De vajon valóban igaz, vagy csak szeretünk általánosítani?

hirdetés

Harold Herzog, a Nyugat-Karolinai Egyetem Pszichológiai Tanszékének emeritus professzora, nagy tekintélyű viselkedéskutató, aki az ember-állat között végbemenő interakciókat tanulmányozza. Arra is fényt szeretett volna deríteni, hogy léteznek-e olyan empirikus bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a nők nagyobb valószínűséggel választanak kisebb kutyafajtákat, mint a férfiak. Vajon a férfiak és a nők választását befolyásolja a kutyák mérete? Ehhez kérte kollégája és barátja, Stanley Coren, a Psichology Today szerzőjének és a British Columbia Egyetem pszichológia professzorának segítségét.

A férfiak tényleg jobban kedvelik a nagy kutyákat?

A sztereotípia erős, de ez még nem bizonyíték!

Harold Herzog kíváncsi volt arra, hogy az adatok is igazolják-e az előítéletet. Kicsit nehézkes volt elindulni az úton, hiszen nem igazán létezett olyan kutatás, amely erre a kérdésre kereste volna a választ. Coren professzor sem talált ehhez a témához kapcsolódó kutatást, csupán néhány olyan értekezésre bukkant, amelyben voltak másodlagos elemzések. Ezek alapvetően azt vizsgálták, hogy a „veszélyes” kutyafajtákat nagyobb valószínűséggel részesítik-e előnyben a férfiak.

Bár nem jártak egyelőre sikerrel, Coren professzor nem hagyta annyiban a dolgot. Azon kezdett el gondolkodni, hogy milyen módon szerezhetné meg az adatokat. Egy alternatív megoldás mellett döntött: felkereste a Flickr képadatbázisát (több millió beküldött fotót tesz közzé), és két különálló keresést végzett. Az egyik a „nő és kutya” volt, a másik pedig a „férfi és kutya”. Ha a sztereotípia helytálló, akkor elvileg sokkal több képet kellene találnia nőkről, akik kistestű kutyákkal vannak.

E tanulmány céljaira olyan képeket keresett, amelyek egyetlen embert ábrázoltak és egy kutyát, amelyről a kép alapján is biztosan meg lehetett állapítani a méretét. Kikerültek a gyűjtésből azok a képek, amelyeken a kutya kiskutyának tűnt. Nem vette számításba a több kutyás, a több emberes, a szolgálatot végző kutyás képeket, valamint a hajléktalanokat és négylábúikat ábrázoló fotókat. Fontos szempont volt továbbá, hogy a kép alapján úgy kellett tűnjön, mintha az valóban az adott emberhez tartozna, nem pedig a háttér, látvány része, tehát a kutyákkal pózoló modellek sem tartoztak bele a szűrésbe.

A kutyák méretét a képen látható nyilvánvaló méretük vagy fajtamegfontolások alapján becsülte meg. Négy méretkategóriát használt: kicsi (például mopsz, német spicc), közepes-kicsi (például shetlandi juhászkutya, angol cocker spániel), közepes-nagy (például golden retriever, labrador retriever) és a nagyok (például bernáthegyi, újfundlandi). A professzor úr összesen 600 fényképpel dolgozott (300-zal nemenként).

Az eredmények igazán meglepőek

A feldolgozatlan adatok azonban ritkán igazán informatívak. Ahhoz, hogy megtudjuk, mire is bukkantak, egy formába kell rendezni az eredményeket. A címben feltett kérdés megválaszolására Coren professzor létrehozott egy csoportosítási módszert, amely kicsi és a közepes-kicsi kategóriákat egybe vette, valamint a közepes-nagy és a nagy kategóriákat szintén; majd ezeket állította egymással szembe.

Így a következő eredmények születtek:

A kistestű kutyákat tehát a nők részesítik előnyben míg a nagytestű kutyák esetében nagyobb arányú volt a férfi gazdi. Az előítélet tehát igaznak látszik. De az is kitűnik, hogy a férfiak kétszer akkora valószínűséggel részesítik előnyben a közepes méretű kutyákat, mint a nők.

 

Ez a hölgy és vizslája nem illik a skatulyába.

Férfiak versus nők, na és a kutyák mérete

Van azonban itt még más is! Az adathalmaz szerint a nők kétszer nagyobb valószínűséggel részesítik előnyben a legkisebb csoportba tartozó kutyákat az összes többi mérethez képest. Nem volt szignifikáns nembeli különbség a közepes-kicsi méretű ebek és a nagytestű ebek tekintetében.

 

Ebből pedig kitűnik, hogy a nők alapvetően a legkisebb méretű kutyákat kedvelik jobban, míg a férfiak inkább a közepes méretűeket. Az adatok továbbá arra is rávilágítanak, hogy összességében a legnépszerűbb méretű kutya – függetlenül a gazdi nemétől – a közepes-kistestű.

kistestű kutya kutyatartás kutyatartási szokások nagytestű kutya pszichológia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!