hirdetés

Akciófilmbe illő módon menekül a mókus a kutya elől: szabad-e hagynod kedvencedet vadászni?

Szénási Szimonetta

2023. április 9 - Képek: Getty Images Hungary

A felvétel elsőre viccesnek tűnhet, ám beelgondolva a németjuhász elől menekülő mókus helyzetébe, érdemes elgondolkodni, helyesen cselekedett-e a kutya gazdája!

hirdetés

Egy több mint meglepő felvétel zsebeli be a lájkokat a közösségi média különböző felületein. A kanadai Új-Brunswick tartományban készült videón egy mókus, valamint egy német juhászkutya már-már filmbe illő találkozása látható. A kis rágcsáló egy fatönk körül iszkol körbe-körbe, igyekezve eltalálni a nyomában lihegő eb ritmusát, hogy az semmiképpen se érhesse el őt. A jelenetből mindössze 43 másodpercet rögzítettek – feltehetően a kutya gazdája –, ám az nem derül ki, mi lett a kaland vége.

Kétséges kimenetel

Bár elsőre valóban megmosolyogtató a két állat keringője, nem árt belegondolni abba, miként élhették meg azt a résztvevő felek! A mókus minden bizonnyal halálra rémült a hatalmas ragadozótól, akit valószínűleg teljesen felspannolt a helyzet.

Nézzük a szóban forgó jelenetet:

Megvan rá az esély, hogy a kutya nem bántotta volna a mókust akkor sem, ha utoléri, de sajnos az is benne van a pakliban, hogy a kis rágcsáló az életével fizet a rosszul megválasztott útvonalért. Emiatt fel kell tennünk a kérdést, szabad-e hagynod, hogy kedvencedet néha-néha üldözőbe vegyen más állatokat? A válaszunk: nem! Meg is magyarázzuk, miért.

A vadászösztön

Mint korábban számos alkalommal írtunk már róla, a kutyák vadászösztöne velük született. Így azt nem lehet „megszüntetni”, csak megzabolázni. Erre pedig szükség is van, mert sok baj származhat a túltengő indulatokból.

1.) Halálos seb

Az egyik az, hogy kutyád kiolthatja más jószágok életét, legyenek azok macskák, énekesmadarak, baromfik, vagy akár a bemutatott felvételnél maradva mókusok, illetve egyéb rágcsálók. Természetesen más kérdés, ha egy kutyát kifejezetten erre a célra tartanak, gondolj csak a patkányozó ebekre. A vadászkutyákat is említhetjük, bár esetükben tudni kell, hogy a vadászatok során be kell tartaniuk számos szigorú szabályt, nem mehetnek a saját fejük után, elkapva, ami csak az útjukba kerül.

2.) Az emberre is veszélyes

Ugyanakkor a többi állat védelme mellett tekintettel kell lenni az embertársakra is. Az erős vadászösztönnel megáldott kutyák ugyanis gyakran a futó vagy kerékpározó embereket is célpontnak tekintik. Az így kialakult helyzet pedig nemcsak kellemetlen, de balesetveszélyes is!

3.) Magát is bajba sodorhatja

Amellett, hogy a begőzölt kutya tehát kárt tehet másokban, saját magára is veszélyes. Az őrült tempózás során ugyanis könnyen egy autó előtt – majd alatt – találhatja magát, de ha nem vigyáz, akár le is eshet valahonnan. Valamint az erdőkben vagy külvárosokban annak is megvan a lehetősége, hogy egy nála nagyobb vadba, például vaddisznóba botlik. A párharc kimenetele pedig kétséges a kutya szempontjából.

Ki se próbálja!

Ahogy már szóltunk erről is, a vadászat íze sajnos nagyon is édes, köszönhetően a hajsza közben felszabaduló hormonoknak, amelyek euforikus hangulatba hozzák az ebet. Így amelyik kutya már megízlelte ennek az örömét, az utána kapva kap majd a lehetőségen, hogy újraélje az izgalmakat. Emiatt az a legjobb, ha már a kezdetektől úgy neveled négylábúdat, hogy ne legyen kedve levadászni más élőlényeket. EBBEN a cikkben számos gyakorlati tanácsot kapsz, miként tudod féken tartani kedvencedet.

kergetés közösségi média kutya vadászösztön mókus német juhászkutya németjuhász rágcsáló vadászösztön kezelése kutyáknál videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!