hirdetés

Ezért imád labdázni a kutyád – ilyen játékot válassz, hogy biztonságban legyen

Szénási Szimonetta

2024. április 18 - Képek: Az Én Kutyám

Oka van, hogy a legtöbb eb megőrül a labdázásért. Ám nem minden típusú játék biztonságos a számára. Elmondjuk, milyet ne adj neki soha.

hirdetés

Hihetetlen látvány, ahogy a kutya nyílként lő ki a labda után, szinte eksztázisban kergetve a suhanó, pattogó holmit. Nem véletlen, hogy ilyen heves reakciót vált ki az állatból ez az egyszerű szórakozás. Amire gazdaként ügyelned kell, hogy csakis biztonságos játékot vegyél kedvencednek.

Ennek a border terriernek még a szeme is csillog labdázás közben! /Fotó: Az Én Kutyám

Az ősi ösztönök

Az, hogy a legtöbb kutya megőrül a suhanó labda látványától, az ősökre, illetve az ösztönökre vezethető vissza. A repülő játék, valamint annak üldözése a menekülő prédát, a zsákmányszerzést idézi. Így a labdázás egy igen ártatlan módja annak, hogy a jószág kiélje a vadászösztönét. Emellett az apportírozás is örömmel tölti el a kutyát, hiszen sikeresen teljesített egy rá bízott feladatot: visszavitte, amit eldobtak.

Mint tudod, a testi-lelki egészség egyik feltétele, hogy a kutyát elegendő mentális stimulus érje. Így a játék, a feladatozás, a különféle parancsok és trükkök tanítása mind hozzájárulnak kedvenced jóllétéhez.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Baj is lehet belőle

Mint a címben is hangsúlyoztuk, egyáltalán nem mindegy, milyen típusú játékot adsz négylábúdnak. A túl kicsi labda ugyanis könnyen a kutya torkán akadhat, ami fulladáshoz vezet. Gyakran látni teniszlabdával szaladgáló ebeket, ám annak mérete már kritikus egyes fajták esetében.

Akkora labdát válassz, hogy azt ne tudja lenyelni a kutya! /Fotó: Az Én Kutyám

A másik probléma, ha túl puha a játék, és azt az állat akarva-akaratlanul szétrágja. A műanyagdarabok lenyelve bélelzáródást, illetve belső sérüléseket okozhatnak.

A túl kemény holmik (mint a már említett teniszlabda) pedig a fogaknak nem tesznek jót, így azokat is mellőzni kell. Emiatt azt ajánljuk, csak kifejezetten kutyák számára készült játékot vásárolj, abból is a megfelelő méretűt.

Ebből a cikkünkből elsajátíthatod az életmentő Heimlich-manővert, hogy ha megtörténne a baj, és bármi a kutyád torkán akadna, azonnal tudj rajta segíteni.

Heimlich-manőver játék labda labdázni ösztönök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink