Csak felnőtteknek!

18

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

hirdetés

Normális, ha egy nőstény kutya párzó mozdulatot imitál?

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 4 - Képek: Getty Images Hungary

A párzó mozdulat imitálása teljesen természetes viselkedés a kutyáknál. Ráadásul nem csak a kan kutyákra jellemző; a szukák is gyakran kellemetlen helyzetbe hozzák vele a gazdijukat. De miért teszik ezt?

hirdetés

A közhiedelemmel ellentétben a kutyák nem a dominancia érvényesítése végett imitálják a párzást. A viselkedés kiváltó oka lehet stressz, szorongás vagy a hormonok hirtelen felszabadulása is, de egyes esetekben tanult a magatartás. Ha korábban a párzó mozdulat láttán a gazdi hangosan kacagott, a kutya ezt jutalomként értelmezi, így újra és újra előadja a mutatványt, hogy kedvenc embere kedvében járjon.

Természetes viselkedés – de mi okozza?

Több oka is lehet annak, ha a kutyusod párzó mozdulatokat tesz.

Megnövekedett hormonszint: A világot felfedező és a megfelelő viselkedést tanuló kölyökkutyáknál ez gyakori jelenség. Kicsit olyan, mint amikor a pici gyerekek felnőtt szemmel sokkoló dolgokat mondanak vagy tesznek. Feszegetik a határaikat, és a te feladatod, hogy a helyes útra tereld őket.

Túlzott izgalom: Amikor egy kutya új emberrel vagy ismeretlen fajtárssal találkozik, a helyzetre reagálva elkezdhet párzást imitálni a közelben lévő bútorral, játékkal vagy akár a gazdi lábával. A nem megfelelően szocializált ebek akár a másik kutyára is rámászhatnak, mivel nem tanulták meg, hogyan közeledjenek a másik állathoz és miként játszanak vele.

Természetes szexuális viselkedés: A párzás imitálása lehet valóban szexuális töltetű, akár flörtölésként is alkalmazhatják az állatok.

Stressz és szorongás: Bizonyos kedvencek számára a párzás imitálása reakció lehet stresszt vagy szorongást kiváltó helyzetekben. Bár ez nem túl gyakori, azért fontos tudni, hogy ez is állhat a viselkedés hátterében.

Zavarbaejtő, de általában normális viselkedés, ami szukáknál és ivartalan kutyáknál is megjelenhet.

Abnormális hormontermelés: A párzás gyakori imitálása akár egészségügyi problémát is jelezhet – különösen, ha hirtelen jelentkezett. Ha korábban nem tapasztaltál a kedvencednél párzó mozdulatot, majd hirtelen mindenre rá akar mászni, érdemes felkeresni az állatorvost egy kivizsgálás végett.

Tanult viselkedés: Sok kutya a gazdi figyelmének felkeltése céljából imitálja a párzó mozdulatot, hiszen ez egy olyan magatartás, amire az ember általában azonnal reagál.

Betegség: A kutya akkor is párzó mozdulatokat tehet, ha például húgyúti fertőzése vagy egyéb altesti problémája van. Ráadásul ilyenkor gyakori, hogy az állat állandóan nyalogatja is az irritált testrészt, így jelezvén, hogy esedékes az állatorvosi vizit.

Mit tehetsz, ha zavar a viselkedés?

Legyen tehát hím vagy nőstény az állat, a párzó mozdulatok utánzása teljesen természetes jelenség. Csupán nekünk, gazdiknak okozhat rém kellemetlen pillanatokat, ha a kedvenc nem a legjobb helyen vagy időben áll neki.

Kell, hogy legyenek elvárásaid a kutyával szemben, és tanítsd is meg neki, mit szabad és mit nem. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy amikor a párzást imitálja, bármennyire is zavarónak találod, semmiképp se büntetéssel próbáld elejét venni a jelenség további előfordulásának. A cél az, hogy megváltoztasd a viselkedést, de ez erőszakkal nem fog menni. Ráadásul mivel a magatartás mögött stressz is állhat, az esetleges veszekedés csak tovább rontana a helyzeten.

A legfontosabb feladatod, hogy felkutasd a viselkedés kiváltó okát. Figyeld, hogy a kedvenced mikor csinálja, és próbálj összefüggéseket keresni. Olyankor kapja el a kedvenc plüssjátékát, amikor nagyon el vagy foglalva, és kevesebb időd jut rá? Amint új állattal találkozik, rögtön nekiáll? Az állat számára kellemetlen helyzet következett be vagy látszólag teljesen indokolatlanul csinálja? Olvass a kutyád testbeszédéből, és ha szükségesnek látod, kérd szakértő segítségét abban, hogy változtass a viselkedésén!

furcsa viselkedés kutya hágása kutya hágó mozdulat kutya párzás kutya viselkedése szexuális viselkedés kutyáknál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink