hirdetés

Kutyapiszok a kertben: hogyan tanítsd meg az ebet, hogy egy helyen végezze a dolgát?

László Enikő

2020. november 18

Sokak számára lehet bosszantó, amikor a kertjükben járkálva kutyagumiba lépnek. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha kedvenced egy helyre végezné a dolgát. Ez azonban nem lehetetlen, mutatjuk hogyan taníthatod meg rá!

hirdetés

A kutyagumi nem éppen mondható a kert ékességének. Főleg akkor nem, amikor a virágágyás közepén vagy a cipőd talpán landol. Ám ha menni kell, hát menni kell… A jó hír az, hogy jóval egyszerűbb kijelölni a kertben egy kis részt, ahol kedvenced elvégezheti a dolgát, mint megtanítani használni az angol wc-t. Mutatjuk, hogyan vedd rá kutyádat arra, hogy egy helyen ürítsen!

Első lépés – készítsd elő a terepet!

Válassz ki a kertedben egy olyan szegletet, amelyet négylábú társad nyugodtan használhat toalettként. A szemérmesebb ebek kedvéért érdemes egy elszigeteltebb részt keresni, ahol szívesebben végzik el dolgukat, nem pedig a járókelők szeme láttára. A területet érdemes valamivel megjelölni, körbekeríteni, hogy jobban felismerhető legyen. Segítségképpen sóderrel, kis földdel felszórhatod, ami ilyen szempontból szimpatikussá teszi a kutya számára. Korábbi végtermékét is odakészítheted, hogy a szaga ingerelje. A kertből szedd össze az összes kutyagumit, helyét pedig locsold fel, hogy máshol ne érezze az aromát.

Második lépés – szoktasd oda!

Az ebek jellemzően mozgás vagy evés után végzik el dolgukat. Ezért reggeli vagy vacsora után pórázon kísérd ki a kertbe, és vezesd arra a helyre, amit kijelöltél számára toalettnek. Mindig ugyanazon az útvonalon sétáljatok oda, hogy rögzüljön benne. Ha ott végzi el dolgát, jutalomfalattal és simogatással dicsérd meg. Persze csak miután végzett a privát feladatával.

Harmadik lépés – légy következetes!

Ha csak hébe-hóba végzed el a második lépést, kutyád nem fogja érteni, mit szeretnél tőle. Amíg magától nem megy, kísérd el. Rövid idő elteltével a póráz már le is kerülhet róla, automatikusan a megszokott ösvényen fog haladni a célterületre.

Negyedik lépés – tartsd tisztán a toalettet!

A tréning ideje alatt ott hagyhatsz számára egy ösztönző kupacot, de ennél többet sosem. A kutyák sem szeretik olyan helyen elvégezni a dolgukat, ami nem tiszta, sőt, gusztustalan.

Honnan tudhatod mikor hívja a természet?

A kutyák jellemzően mozgás vagy étkezés után mennek a dolgukra. De testbeszédük is utal rá, mire készülnek. Ilyenkor elkezdenek motoszkálni, szaglászni, helyet keresni maguknak. Ha ezt látod, kísérd a kijelölt helyre, hogy ott könnyíthessen magán.

Fontos, hogy soha ne szidd le, ha véletlenül nem oda végzi el a dolgát. Ennek elsajátításához idő szükséges, ez pedig nem olyan dolog, amit sürgetni lehet. Szépen lassan biztosan meg fogja tanulni. Ha semmiképp sem szeretnéd, hogy kedvenced a kertben végezze el a dolgát, a gyakori sétáltatást kell bevezetned.

(Képek: Getty Images Hungary)

egy helyre ürítés kert kutya a kertben kutyagumi kutyakaki nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink