hirdetés

Ezért rejti el a dolgokat a kutyád

Kövess Péter

2024. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

Weimaraner dog hiding under table with shoe in mouth.

Te is tapasztalod, hogy a kutya elrejti a legkülönfélébb tárgyakat? Most megtudhatod, mi vezérli, és hogyan tudod leszoktatni róla.

hirdetés

Ha kedvenced visszatérő jelleggel elrejti a cipőd vagy a tévé távirányítóját, felesleges haragudnod rá. Jó oka van annak, hogy a kutya így viselkedik. Ha megérted, mi játszódik le benne, könnyebben tudsz majd fellépni szokása ellen.

Sok kutya hajlamos elrejteni bizonyos tárgyakat

Ez az oka, hogy a kutya elrejti a dolgokat

Amikor a kutya elrejti a dolgokat, a legtöbbször azért teszi, mert megvan benne az ösztön, hogy felhalmozza és megőrizze javait, táplálékait, de akár az unalom is vezérelheti. „Bár nem akarjuk, hogy kutyánk egy szétrágott botot rejtsen a kanapé párnái közé, vagy felássa a hátsó udvart, hogy elrejtsen egy csontot, meg kell értenünk, hogy viselkedését az ösztönök diktálják, nem pedig a szemtelenség” – magyarázza Kate Naito okleveles kutyaviselkedési tanácsadó.

Ahogy a mókusok elraktározzák a diót és az emberek az értékeiket egy széfbe teszik, úgy a kutyák is elrejtik legbecsesebb tárgyaikat, hogy azok biztonságban legyenek, és ne vesszenek el.

A megmaradt élelem elrejtése a földbe a kutyák túlélési stratégiájának része, hiszen ha a táplálékot elássák a hűvös talajban, azt később még el tudják fogyasztani. Erre a modern kutyák már kevésbé vannak rászorulva, ugyanakkor, ha több háziállat is van a családban, ez is indokolhatja tettüket.

Stresszre és egészségügyi problémákra is utalhat

Azok a kutyák, akik mindig elrejtik vagy túlzottan védelmezik a dolgokat, szorongással és stresszel összefüggő problémákkal küzdhetnek. Ebben szintén szerepet játszhat, ha egy másik kutya él a házban.

Nem lehet kizárni a mögöttes egészségügyi problémákat sem, amelyek a kutya nem megfelelő táplálásával is összefügghetnek.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Így szoktasd le róla

Az egyik legjobb módja annak, hogy kordában tartsd a kutya viselkedését, ha már kölyökkorában elkezded tanítani. Mindenekelőtt kerüld el, hogy hozzáférjen azokhoz a tárgyakhoz – például a cipőkhöz, zoknikhoz és játékokhoz –, amelyeket hajlamos elrejteni.

Itt van néhány további tipp, ami segíthet:

  • Használd ki a játékidőt, hogy megtanítsd a kutyát a helyes viselkedésre.
  • Gondoskodj arról, hogy megfelelő játékai legyenek, és tanítsd meg, hogy amikor kéred, visszaadja azokat.
  • Tárold a kutyád kedvenc játékait egy olyan helyen, ami könnyen elérhető számára.
  • Ha más helyen találod meg egy játékát, tedd vissza a helyére.
  • Ha kedvenced megpróbál elrejteni valamit, hívd magadhoz. Ha visszaadja zsákmányát, jutalmazd meg.
  • Tedd el szem elől azokat a tárgyakat, amelyeket a kutya folyton el akar rejteni. A legjobb azonban, ha felügyelet mellett továbbra is elérheti ezeket – lehetőleg egy olyan szobában, ahol nincs potenciális rejtekhelye.

A szakemberek szerint hajlamosító tényező lehet az is, ha a kutyának túl sok játéka van. Ilyen esetben ügyelj rá, hogy mindig csak néhány darab legyen elérhető számára. Érdemes résen lenned az etetésnél is, hogy a kutyának ne legyen esélye meglógni az étellel.

Bosszantó lehet, ha a kutya mindent felás, de a büntetés nem megoldás

Fontos szerepe van a képzésnek is. Azoknak a kutyáknak, akiknek elegendő mentális és fizikai stimulációban van részük, kevésbé van hajlamuk a rossz szokások kialakítására. Ha trükköket tanítasz neki, illetve lehetővé teszed, hogy ledolgozza a feles energiáit, azzal ugyancsak jó irányba terelheted.

Soha ne vedd üldözőbe

A kutya viselkedésének megváltoztatásához a bizalom és szeretetteljes kötelék megerősítése a kulcs. Ha olyan helyzetet teremtesz, ami fenyegető számára, az félelmet kelthet, és akár harapásra is késztetheti. Éppen ezért, amikor próbál eliszkolni előled egy tárggyal, ne vedd üldözőbe. Ezt játékként foghatja fel, így arra bátoríthatja, hogy továbbra is mindenfélét elrejtsen.

Ha minden kísérleted kudarcot vall, célszerű lehet kutyakiképzőhöz fordulnod, aki a pozitív megerősítés módszerével élve alakíthatja át kedvenced viselkedését. A kutyakiképzés buktatóiról itt olvashatsz bővebben.

ásás cipő étel kutya ösztönök szokás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!