hirdetés

Miért üldözi a kutya az autókat?

Kövess Péter

2023. december 17 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a kutya egy autó üldözésébe kezd, az nemcsak egyszerűen frusztráló, hanem kifejezetten veszélyes is lehet, ezért fontos határozottan fellépni ellene.

hirdetés

Bár egy nagy sebességgel haladó autó üldözése az ember számára biztosan nem tűnik túl jó ötletnek, a kutya szemszögéből egészen más a helyzet. Igaz, nem minden kutya csinál ilyet, de az erre irányuló vágy valószínűleg mindannyiukban ott motoszkál.

Nem biztonságos számára, ha a kutya egy autót üldözve az útron rohangál

Ezért nem tud ellenállni az autó üldözésének a kutya

„Az üldözési vágy ösztönös viselkedés a kutyák részéről” – mondja Samantha Mountain professzionális kutyakiképző. A szakember szerint a kölyökkutyák sem helytelenül próbálnak viselkedni, amikor üldözőbe vesznek egy autót. Egyszerűen azt teszik, amit a természetük diktál.

Ez egyfajta ragadozóösztönnek is tekinthető, amelyet a mozgás vált ki – különösen, ha az adott dolog nagy sebességgel halad el a kutya mellett. De még akkor is, ha kedvenced megáll üldözés közben, és nem próbál rátámadni célpontjára, fontos, hogy ezt a viselkedést nem szabad engedni, hiszen balesetveszélyes lehet rá nézve.

Ilyenkor fordul elő, hogy túl erős a késztetés

Egyesek kutyafajták hajlamosabbak az üldözésre, mint mások. A vadászatra és terelésre tenyésztett terrierek és border collie-k például erősebb vadászösztönnel rendelkeznek.

Így kell fellépni ellene

Vannak képzési módszerek, amelyek segíthetnek megfékezni ezt a veszélyes viselkedést. De mielőtt bármi mást tennél, gondold végig, hogy kutyád eleget mozog-e. „Egy kutya, akinek a mindennapi mozgási igényét nem elégítik ki, tele lehet energiával, amit az üldözéshez használhat fel” – figyelmeztet a kutyakiképző.

A kutya tanítását otthon vagy a kertben, vagy más olyan helyen érdemes megkezdeni, ahol nincsenek zavaró tényezők. A lényeg, hogy fokozatosan egyre több mozgó tárgynak és embernek, majd autónak kell kitenni őt. Az utóbbi mindenképp a forgalmas utcáktól távol, egy csendesebb helyen történjen.

Fontos, hogy a kutya mindig pórázon maradjon, amikor sétálni viszed, és ragaszkodj a pozitív megerősítési módszerekhez, például a dicsérethez.

A büntetés egy időre elnyomhatja viselkedését, de valószínűbbé teszi, hogy kedvenced később folytatni fogja az autók üldözését.

Kedvenced biztonsága érdekében a forgalomtól távol gyakoroljatok

Tippek a kutya képzéséhez

Használj olyan képzési módszereket, amelyek megadják a megfelelő kontrollt ahhoz, hogy gyorsan leállítsd a kutya hirtelen jövő késztetését. „A hangsúlyt az impulzus alapú irányításra kell helyezni” – magyarázza Mountain.

A szakember egy visszahívási tréning elvégzését javasolja, amely parancs (vagy bizonyos esetekben klikker) segítségével jelez a kutyának.

Ha azonnal jelzést adsz, amikor a kutyán eluralkodik az üldözési vágy, ahelyett hogy autó után menne, visszatérhet hozzád.

Kipróbálhatod például a „hagyd” és „figyelj rám” szóbeli jelzéseket. Az elsővel a cél, hogy a kutya abbahagyja azt, amit csinál, és visszatérjen hozzád, a másodikkal pedig azt akarod elérni, hogy nézzen rád és forduljon feléd.

Ha kedvenced nem reagál megfelelően a tanításra, még mindig ott a lehetőség, hogy szakemberhez fordulj. A gondos kiképzéssel általában jó eredményt lehet elérni. A kutyaiskola előnyeiről itt írtunk. 

autó képzés kutya préda üldözés vadászösztön veszélyes viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink