hirdetés

Ezért szereti a kutya ellopni a gazdi cipőjét

Kövess Péter

2023. november 26 - Képek: Getty Images Hungary

Shot of an adorable dog playing with his owner's shoe

A legtöbb kutya számára vonzó célpont a cipő – főleg, ha az a gazdié. Így gyakran előfordul, hogy az ember arra kel, hogy kedvence elcsente vagy megrágcsálta a cipőjét.

hirdetés

A cipő iránti vonzalom a fajtától és temperamentumtól függetlenül szinte minden kutya életében központi szerephez jut, de a szokás hátterében különféle okok húzódhatnak meg. Sok múlik például azon, hogy az állat milyen idős.

A kutya gyakran kihúzza a gyufát a cipő megrágásával

Ezért olyan ellenállhatatlan a kutya számára a cipő

Ha a cipő kölyökként köt ki a kutya szájában, akkor egyszerűen arról lehet szó, hogy fogzik, ezért a puha gumi vagy bőr rágcsálása kellemes érzés lehet számára. Mivel a kutyakölykök ezt megkönnyebbülésként élik meg, gyorsan képesek hozzászokni.

A felnőtt kutyáknak ezzel szemben változatos motivációik lehetnek. Viselkedésükhöz önmagában az is hozzájárulhat, hogy a cipő könnyen hozzáférhető. Mivel általában a talajszinten található, a kutya bármikor megkaparinthatja, hogy aztán a játék hevében eliszkoljon vele.

Innentől kezdve a cipő egyfajta érzékszervi élménnyé válik.

A kutya ugyanis megérzi rajta a gazdi illatát, illetve egy csomó más idegen szagot, amelyeket séta közben vesz fel. Ez kicsit olyan a kutyának, mint egy úti beszámoló. Minél erősebb szagokat hordoz, annál izgalmasabb neki.

Ennek ellenére megeshet, hogy a kutya elalszik a cipő mellett, amit megszerez. A magyarázat az lehet, hogy ismerős neki a szaga, ami megnyugtatóan hat rá.

A cipő izgalmas szagokat hordozhat

Így szoktasd le róla, hogy ellopja a cipődet

A cipők sokszor megrongálódnak, amikor a kutyához kerülnek, ezért a gazdik különféle módokon próbálnak fellépni ellene. Ha kedvenced hajlamos szétrágni a cipőidet, mindenekelőtt érdemes gondoskodnod róla, hogy eleget mozogjon, és ne legyen ideje unatkozni.

Persze kézenfekvő megoldás lehet, hogy elzárd a cipőket, és helyette rágójátékokat adj neki. Ezt azonban

a kutya körülbelül úgy élheti meg, mint amikor egy volt dohányos fogpiszkálót vesz a szájába.

Ha feltűnik, hogy kedvenced túlzásba viszi a tárgyak rágcsálását, arra érdemes lehet odafigyelned, mert éhséget vagy szorongást is kifejezhet.

A rágcsálás a szorongás jele is lehet

A macska sem veti meg a cipőt

A macskák ugyan nem szoktak cipőket lopkodni, de ők is szeretnek a közelükben legyeskedni. Ha azt látod, hogy a cicád hozzájuk dörgölődzik, valószínűleg a feromonjait akarja terjeszteni. A macska számára érdekfeszítőek lehetnek a cipőfűzők is, mivel remekül rágcsálhatók, és kiszámíthatatlanul mozognak. Ha viszont akkor csinál valamit a cipőddel, amikor éppen rajtad van, az inkább azt jelezheti, hogy figyelemre vágyik.

cipő kutya rágcsál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!