hirdetés

Így add be a gyógyszereket a kutyádnak: biztos tippek az állatorvostól

Kövess Péter

2024. június 15 - Képek: Getty Images Hungary

Owner giving medicine in a pill to his sick dog. Medicine and vitamins for pets. Pills for animals. High quality photo

A gyógyszer beadása sokszor kihívást jelent a gazdiknak, de nagy tétje van, hogy sikerül-e, hiszen a kutya egészsége múlhat rajta.

hirdetés

Bár egyes esetekben annak tűnhet, a gyógyszer beadása a kutyának egyáltalán nem lehetetlen feladat. Itt van néhány trükk, ami segíthet áthidalni a nehézségeket, és megkönnyítheti ezt a lépést mind a kutya, mind a gazdi számára.

Gyakori probléma, hogy a kutya tiltakozik a gyógyszer bevétele ellen

Így adható be a gyógyszer a legegyszerűbben a kutya számára

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, szerencsére az állatgyógyszert gyártó cégek már nagyobb figyelmet fordítanak a gazdik kényelmére is, így egyre több termék kapható ízesített formában. Ez növeli a kutya részéről az önkéntes fogyasztás valószínűségét, és egy rengeteg időt és kellemetlenséget spórolhat meg a gazdiknak.

„Nyilván nem minden kutya eszi meg önként az ízesített gyógyszert sem – bár van, amelyik bármit elfogyaszt, amit talál. Ilyen esetre vannak az úgynevezett „pill assist” termékek. Ezek a gyurma állagú csemegék nagyon ízletesek a kutyák számára, és lyukas a közepük, ahová bele lehet helyezni a tablettát, így azt összenyomkodva sikerrel kínálhatók velük az állatok” – emelte ki a szakember.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Ha nem akarsz erre külön költeni, beválhat az is, ha krémsajtba, májkrémbe, virslibe vagy sajtfalatokba csomagolod be a gyógyszert. Az állatorvos szerint

a siker esélyét jelentősen megnöveli, ha éhgyomorra kínálod a gyógyszeres falatot.

Így is előfordulhat azonban, hogy a kutya észreveszi, és kiköpi a gyógyszert. Erre érdemes felkészülni, és minden esetben ellenőrizni, hogy ténylegesen lenyelte-e azt.

Egy finom falat sokat segíthet

Alternatív megoldásként – ugyan inkább macskák részére – de léteznek tablettaapplikátorok, amelyekkel a szájüreg melyére lehet juttatni a gyógyszert. Így azt valószínűleg reflexből lenyeli az állat. Ez akár egy csipesszel is kivitelezhető.

Néhány további tipp

A gyógyszerek álcázására kiváló választás lehet a fentiek mellett a mogyoróvaj és a különféle csemegehúsok (pl. szalámi, májkrém) is. A kis mennyiségű fagylalt vagy a joghurt további előnye, hogy nemcsak a gyógyszerek elrejtésében segítenek, hanem megkönnyítik a tabletták lenyelését a kedvencek számára.

Fontos, hogy a gyógyszereket mindig kisebb mennyiségű táplálékban kínáljuk, hogy a kutyának ne kelljen rágnia.

Ha az első próbálkozás kudarcot vall, próbálj ki egy másik technikát, de előtte várj legalább 30 percet, hogy kedvenced ne fogjon gyanút. Ha minden kísérleted kudarcot vall, kérd ki állatorvosod tanácsát. Elképzelhető, hogy az adott gyógyszer folyékony kiszerelésben is kapható, így könnyebb rávenni a kutyát, hogy elfogyassza.

A gyógyszerek beadása során mindig figyelj oda a kutya viselkedésére. Ha fáj a szája vagy a nyaka, ne erőltesd, és akkor se húzd tovább a húrt, ha közben megijed vagy morogni kezd, mert könnyen harapás lehet a vége.

Tudtad, hogy a kutyáknak szánt gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásai? Erről itt olvashatsz részletesebben.

állatorvos gyógyszer gyógyulás kezelés kutya tippek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!