hirdetés

Ezek a leggyakoribb gyógyszer mellékhatások kutyák esetében

Hangai Lilla

2024. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

Bár ha kedvenced gyógyszert szed, annak lehetséges mellékhatásairól az állatorvos tájékoztatni fog és a gyógyszer tájékoztatóján is olvashatsz róla, ugyanakkor érdemes tudnod, hogy mivel kerülhetsz szembe leggyakrabban. Így megspórolhatod magadnak a pánikolást, és azonnal tudsz cselekedni.

hirdetés

A gyakran megjelenő gyógyszer mellékhatások a kutyák esetében a következők lehetnek a teljesség igénye nélkül. Összeállításunk a PetMD állatorvosi honlap cikke alapján készült.

A leggyakoribb mellékhatások a kutyák esetében

Általában az injekció formájában adott gyógyszerek nagyobb eséllyel okoznak mellékhatásokat, mint az orálisan adagolt készítmények, valamint a kutya életkora és általános egészségi állapota is befolyásoló tényező lehet. Míg valószínűleg egy fiatal, jó kondícióban lévő állat nem mutat semmilyen mellékhatást ugyanarra a gyógyszerre ugyanabban a dózisban, addig egy idősebb, gyengébb immunrendszerű példány már igen.

Emésztőrendszeri zavarok

A kisállatoknak szánt gyógyszerek egyik leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak az enyhe gyomorpanaszok. Ennek az az oka, hogy a legtöbb gyógyszert szájon át adják be, amelyek a gyomor-bél traktusban szívódnak fel és irritálhatják azt.

Egyes háziállatoknál súlyosabb reakciók léphetnek fel, beleértve a hányást, a hasmenést és az étvágycsökkenést. Ezek a tünetek gyakran megszűnnek, amikor szervezetük hozzászokik a gyógyszer szedéséhez, de egyes esetekben súlyosabbá is válhatnak. Fontos, hogy figyelj az állatorvos instrukcióira az adagolással kapcsolatban is. Nem mindegy, hogy például étellel vagy anélkül kell beadni a szert. Ennek a megváltozása a gyógyszer toleranciájában is okozhat módosulást.

Az emésztőrendszeri panaszok a kutyák esetében a leggyakoribb gyógyszer mellékhatások.

Túlzott nyáltermelés

A megnövekedett nyáltermelés is igen gyakori mellékhatás, melynek az az oka, hogy a szájon át adott gyógyszerek gyakran kellemetlen ízűek, keserűek. Az olyan gyógyszerek, mint az antibiotikumok, antihisztaminok és szteroidok szájszárazságot okozhatnak, ami szintén fokozott nyáltermelést vált ki, de megjelenhet a tünet egyes bolhák vagy kullancsok elleni szereknél is.

Többeknek gondot okoz a gyógyszer beadása, így összetörik azt, ami csak ront a helyzeten. A gyógyszereket nem ajánlatos összetörni! Itt írtunk arról, hogy hogyan adhatod be kedvencednek a szájon át szedhető készítményeket gyorsan és hatékonyan.

Csomók és dudorok

A bőrön megjelenő csomókat és dudorokat leggyakrabban az injekciók okozzák, és gyakran ott érzékelhetők, ahová beadták a szert. Amikor a készítmény felszívódik, a csomó is eltűnik.

A veszettség elleni oltás minden kutya számára kötelező!

Bőrirritáció

Az antibiotikumok, a pajzsmirigy-gyógyszerek, a szteroidok, valamint a bolha- és kullancs elleni szerek is mind összefüggésbe hozhatók a háziállatok bőrirritációjával. A szőrhullás, viszketés, duzzanat, bőrpír, hámlás, vörös dudorok, csalánkiütés és a hólyagok a leggyakrabban megfigyelhető mellékhatások. Ezeknek súlyossága és a fellépő fájdalom mértéke nagyban eltérhet. Mindenképpen konzultálj az állatorvossal, ha ilyet tapasztalsz! Egyrészt azért, mert kezeletlenül valami súlyosabb probléma is kialakulhat, másrészt azért, mert az állatot arra késztetheti a dolog, hogy nyalogassa vagy rágcsálja az adott helyet, amivel szintén súlyosbíthatja a problémát.

Viselkedésbeli változások

A gyógyszerek gyakran befolyásolhatják a kedvenc viselkedését még akkor is, ha nem erre írták fel őket. Megfigyelhető náluk letargia, agresszió, befelé fordulás, hiperaktivitás vagy depresszió is, amik az enyhétől egészen a súlyosig terjedhetnek. Gyakran jelennek meg ezek a tünetek antibiotikumok, antihisztaminok, szteroidok, vérnyomáscsökkentők, valamint a bolha és kullancs elleni gyógyszerek esetében. Mindenképpen konzultálj az állatorvossal ebben az esetben!

Gyomorfekély

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, valamint a szteroidok ismerten növelik az állatok gyomor-bélrendszeri fekélyeinek kockázatát. A fekélyek hányást és hasmenést okozhatnak. Ezekben az esetekben gyakran sötét színű vagy véres, kátrányos az ürülék. Ha ilyet tapasztalsz, azonnal jelezd az állatorvosnak!

Máj- vagy vesekárosodás

Minden gyógyszert, amit a kutya kap, a szervezetének le kell bontania ahhoz, hogy hatásos legyen. A folyamat közben a máj és a vesék is károsodhatnak, aminek következménye lesz a fokozott szomjúság és vizelés, a hányás, a hasmenés és a bőr vagy a szemek besárgulása.

A szteroidokról ismert, hogy májproblémákat okoznak, de általában csak akkor, ha hosszú ideig és nagy dózisban adják őket, vagy ha a máj már a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt is károsodott. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről ismert, hogy veseműködési zavarokat okoznak, így érdemes ilyenkor is kiemelt figyelmet fordítani a kedvencre.

Ezt ne tedd!

Amikor egy mellékhatást tapasztalsz, mindenképpen lépj kapcsolatba az állatorvossal! Előzetesen önmagadtól ne állítsd le a gyógyszer adagolását, és ne csökkentsd a dózist sem. Laikusként nem lehetsz abban biztos, hogy mi okozza a problémát vagy az mennyire súlyos!

Túladagolás egy gyógyszer esetében előfordulhat akkor, ha te és a család egy másik tagja is beadjátok az ebnek a felírt készítményt egymás tudta nélkül. Mindig beszéljétek meg, hogy ki adagolja a gyógyszert, és mindig zárt helyen tárold, ahol nem férhet hozzá a négylábú.

Ide kattintva megtudhatod, hogy milyen mellékhatások jelentkezhetnek a védőoltások után és mikor kell azonnal orvoshoz fordulnod vele.

emésztési problémák gyógyszer mellékhatás gyomorfekély irritáció kutya túlzott nyáladzás májbetegség nyáladzás veseelégtelenség viselkedésváltozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!