hirdetés

A gazdák ezt a jelet nem ismerik fel, amikor a kutyának fájdalmai vannak

Molnár Enikő

2024. március 8 - Képek: Az Én Kutyám

A kutyák sajnos nem tudják elmondani, ha valamijük fáj vagy ha nem érzik jól magukat. Ennek ellenére gyakran mutatják és ha ismerjük a jeleket, hamarabb észrevehetjük, ha baj van.

hirdetés

Sokszor úgy tűnhet, hogy a kutyák olyan szívósak és annyira jól tűrik a fájdalmat, hogy jelét sem adják annak, ha valami baj van. Valóban nehéz lehet észrevenni a tüneteket, és a legtöbb kutya nem fog panaszkodni a legkisebb kényelmetlenség miatt. Ha azonban nem ismerjük fel időben, hogy valami baj van, abból idővel komolyabb probléma is kialakulhat. Éppen ezért fontos megismerni, hogy milyen jelekből tudhatjuk meg, hogy egy kutyának fájdalmai vannak. 

Kedvencünk legtöbbször hang nélkül kommunikál

Ha a kutyának fájdalmai vannak, a következő jelek megfigyelhetők

Nem minden kutya ugyanolyan, ezért érdemes figyelembe venni, hogy a fájdalom kimutatásában is lehetnek különbségek. Azt is fontos megjegyezni, hogy a jelek felismerésében nagy szerepe van annak is, hogy a gazdi mennyire ismeri a kutyáját, a kutyája viselkedését. Sokszor ugyanis beszédesebbek a változások, mint a konkrét jelek. A legegyértelműbb mutatói a fájdalomnak a fizikai tünetek, ám nem csak ezek jelezhetnek problémát. Érdemes odafigyelni a mobilitási nehézségekre is, ám ami sokszor talán elkerüli az emberek figyelmét az a viselkedésben megjelenő változás. Pedig gyakran ez az egyik első jele a rossz közérzetnek vagy rosszabb esetben a fájdalomnak, betegségnek. Éppen ezért ezzel kezdjük a felsorolást.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Viselkedésbeli változások

A fizikai kényelmetlenséget, fájdalmat nem lehet viselkedésváltozás nélkül átélni. Ezt magunkról is tudjuk; egy szimpla” fejfájás is megváltoztatja, hogy mennyire vagyunk türelmesek, vagy mennyire bírjuk a környezetünket, a hangzavart. Sokkal lobbanékonyabbak és ingerlékenyebbek leszünk tőle. Való igaz, hogy a viselkedésváltozás hátterében sok minden állhat, de nem szabad kizárni a fizikai okokat. A fájdalom viselkedésben megnyilvánuló jelei többek közt az alábbiak lehetnek:

 • hangosabb lesz az állat, többet ugat;
 • nem pihen meg, fel-alá járkál, nyugtalan, ingerült;
 • változnak az alvási szokásai;
 • kerüli az érintést;
 • túlzott sokat nyalogatja magát;
 • agresszív.
Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, a viselkedés megváltozása nem csak a fájdalom jele lehet. Például a kutyák csakúgy, mint az emberek többet pihennek a téli hónapokban.

Fizikai tünetek

Ezek talán a legnyilvánvalóbb jelei annak, hogy valamilyen fájdalma lehet kedvencünknek. Testi tünetei problémától függően változhatnak, ám vannak általánosnak mondható jelek, amikre érdemes odafigyelni:

 • lihegés (hőmérséklettől függetlenül, látszólag ok nélkül);
 • a kutyus gyakran lógatja fejét (akkor is, amikor nem szaglászik);
 • görnyedt a háta;
 • remeg, reszket;
 • az izmai megfeszülnek, esetleg ránganak is.

Mobilitásproblémák

A mobilitásproblémák legtöbbször valamilyen fájdalommal járnak, így fontos, hogy észrevegyük, ha kedvencünk mozgáskészsége megváltozik. Ez megmutatkozhat sántításban, lassabb járásban vagy a nehézkes lefekvésben és felkelésben.

Nagyon fontos, hogy ha arra gyanakszunk, hogy kedvencünknek fájdalmai vannak, akkor mindenképpen látogassunk meg vele egy állatorvost! Lehet, hogy semmiség, de az is lehet, hogy komoly probléma áll a háttérben.

A mobilitás fontosságáról ebben a cikkünkben írtunk. Ide kattintva pedig  részletesebben olvashatsz arról, hogy mik a leggyakoribb okai a mobilitás elvesztésének, illetve, hogy milyen jelei vannak.

csökkent mobilitás fájdalom fájdalom jelei fájdalom kimutatása fájdalom testi jelei kutya fájdalom viselkedésváltozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!