hirdetés

A kutyának is fájhat a feje? Mutatjuk, miről veheted észre és hogyan segíthetsz neki

Hangai Lilla

2024. február 11 - Képek: Getty Images Hungary

Fejfájósként mindig is érdekelt bennünket, hogy vajon a kutyák is megtapasztalják-e ezt a problémát. És ha igen, vajon hogyan vehetjük észre és hogyan segíthetünk rajtuk?

hirdetés

Az állatorvosok egyetértenek abban, hogy a kutyáknak is fájhat a feje, de az tény, hogy rendkívül nehéz diagnosztizálni. Mai cikkünkben dr. Jerry Klein, az AKC főállatorvosának tanácsait vesszük alapul. Lássuk hát, hogy a kutyák fejfájása mitől alakulhat ki, mik a jelei és hogyan segíthetünk az ebeknek ilyenkor.

A kutya fejfájása hasonló okokban gyökerezhet, mint az embereké.

Egy hasznos tanulmány

A kutyák fejfájásával kapcsolatos kutatások egyelőre még igen korlátozottak. A kevés rendelkezésre álló tanulmány között szerepel egy 2013-as vizsgálat, amely bizonyítékokról számolt be a kutyák migrénszerű epizodikus fájdalmairól. A tanulmány szerint a gazdi megfigyelte, hogy a kutya elcsendesedik, nem szívesen érintkezik senkivel és olybá tűnik, mintha félne. Ezt az időszakot követően a kutyán a fájdalomra és kényelmetlenségre utaló jelek mutatkoznak, mint például a vokalizáció, a fej alacsonyan tartása, és az ital valamint étel elutasítása. Az eb néhány napig ezeket a tüneteket mutatja, mielőtt visszatérne normál alapállapotába.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ezek a migrénszerű epizódok bármikor előfordulhatnak. Nem voltak nyilvánvaló események vagy környezeti tényezők, amelyek megelőzték a megjelenésüket. Ennek ellenére a kutyák érzékenyek lehetnek olyan dolgokra, amelyek általában migrént váltanak ki az emberekben, például a hangzavarra, az erős fényekre és az erős szagokra, de akár az is elképzelhető, hogy a frontérzékenység váltja ki belőlük a tünetet. Mindenesetre az a tény, hogy a kutyák esetében nem egyszerű tetten érni egy ilyen problémát.

A kutyák fejfájása és annak jelei

Úgy gondolják, hogy a kutyák fejfájásának jelei általában átfedésben vannak sok más tünettel. Ezek a következők lehetnek:

  • letargia;
  • a nyak és fej megérintésekor tapasztalható érzékenység;
  • mozgástól vagy játéktól való tartózkodás;
  • hányinger;
  • érzékenység a fényre;
  • a kutya eltakarja a fejét, valamilyen módon nyomást helyez rá;
  • reszketés.

Tekintettel arra, hogy ezek általános jelek, pusztán ezek alapján nem lehet megállapítani, hogy kutyájának a feje fáj vagy más problémája van. Azonban ha ezek bármelyikét észleled és megváltozik az eb viselkedése, fontos, hogy konzultálj az állatorvossal; csak ő képes megfelelően diagnosztizálni kedvencedet.

A fejfájás lehetséges okai

Dr. Klein elmondta, hogy a kutyák fejfájásának lehetséges okait az emberek fejfájásának ismert okai alapján próbálják meghatározni. Az emberekben kétféle fejfájás létezik: elsődleges és másodlagos. A túlstimulált agy vagy a fej ereivel és idegeivel kapcsolatos problémák elsődleges fejfájást okozhatnak. A másodlagos fejfájást egy mögöttes betegség okozza, amely aktiválja a fej fájdalomközpontjait. Ilyen lehet a fül-, fog- vagy arcüreg-fertőzés, magas vérnyomás, zöldhályog, láz, kiszáradás, agyi gyulladásos állapotok, toxoplazmózis, vérrögök, stroke vagy agydaganatok a teljesség igénye nélkül. Ezek mind megjelenhetnek az ebeknél is. Az agyvelőgyulladás szintén tapasztalható embereknél és kutyáknál is. Ez a tény és a négylábúak fejfájás kezelésére használt gyógyszerekre adott válaszreakciója is alátámasztja azt az elméletet, hogy legjobb barátaink is megtapasztalhatják ezt a tünetet.

„A diagnosztika és az MRI segíthet az olyan betegségek analizálásában, mint például az agyvelőgyulladás és az agydaganatok, amelyekről ismert, hogy fejfájást okoznak az embereknél. Az MRI azonban nem feltétlenül mutat eltéréseket, ha kutya általános fejfájást tapasztal. Ehelyett az állatorvosnak a fájdalom egyéb jeleit érdemes keresni, például megnövekedett pulzusszámot vagy kellemetlen érzést a fej tapintásakor” – magyarázta dr. Klein.

Soha ne adj az ebnek gyógyszert anélkül, hogy nem egyeztettél volna az állapotáról az állatorvossal!

A kutyák fejfájásának kezelése és enyhítése

Dr. Klein kiemelte, hogy sosem szabad gyógyszert adni a kutyának, ha azt gyanítjuk, hogy fáj a feje. Főleg nem emberi gyógyszert, az ibuprofén, az aszpirin és a naproxen hatóanyagú készítmények is az állat mérgezését, halálát okozzák. A paracetamol hatóanyag ugyan megfelelő mennyiségben biztonságos az ebek számára is, de ezt te egyedül nem tudod megítélni! Nagyon sokat számít a kutya mérete, egészségi állapota is. Amennyiben rendszeresen elviszed kedvencedet a rutinellenőrzésekre, akkor máris csökkented a fülészeti, fogászati és egyéb problémák kialakulását, amelyek felelősek lehetnek a kutya fejfájásáért.

A melegebb hónapokban mindig ügyelj arra, hogy kutyád ne melegedjen túl, vagyis hogy mindig hidratált legyen. Ezzel elkerülhető a kiszáradás és vele a fejfájás is. Talán erre nem is gondoltál, de érdemes ellenőrizni a kutya nyakörvét és hámját is, hogy megbizonyosodj róla, nem túl szorosak. Kényelmesen alá kell tudnod csúsztatni két ujjadat. Így elkerülhető, hogy ezek nyomást gyakoroljanak az eb gerincére, ami főleg a növésben lévő kölyökkutyáknál és az elhízott ebeknél jelenthet nagy gondot.

Ide kattintva egy olyan tanulmányról olvashatsz, melyben az egyes kutyák fájdalomtűrő képességét vizsgálták. Gondoltad volna, hogy a német juhászkutya és a csivava egy kategóriába estek?

beteg a kutya fájdalom fejfájás kiszáradás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!