hirdetés

7 jel, ami arra utal, hogy kutyusod mozgásszervi problémával küzd

Molnár Enikő

2024. február 6 - Képek: Az én kutyám, Getty Images Hungary

Néha nehéz belegondolni, hogy kutyánk nem lesz mindig olyan aktív, mint amilyen fiatalabb korában volt, de az elkerülhetetlent nem lehet tagadni.

hirdetés

Amikor kedvencünk még kölyök vagy felnőtt, rengeteg energiával bír, és sokszor úgy tűnik, hogy a mozgásigénye kielégíthetetlen. Ám ahogy belép a szenior korba, ez szépen lassan megváltozik. Nem rögtön és lehet, hogy 10 éves kor felett. De eljön az az idő, amikor szeretett őszülő ebünk láthatóan elkezdi elveszteni a mobilitását. Ez ellen tehetünk megelőző lépéseket, amikkel kitolhatjuk és minél tovább megőrizhetjük a mozgékonyságát, de eljön az a pont, amikor már többet kell segítenünk kedvencünknek. A mobilitás elvesztése legtöbbször általában egy folyamat, így vannak jelei. Ezeket nemsokára fel is soroljuk, de először érdemes arról beszélni, hogy miért lesz egyre nehezebb a mozgás, ahogy kedvencünk idősödik.

Az őszülő pofi nem az egyetlen jele az évek múlásának.

Mi okozhatja a mobilitás elvesztését?

A kutyák nem csak idős korban veszíthetik el a mozgékonyságukat, ám a kor előrehaladtával sajnos több, mint valószínű, hogy valamilyen jellegű és szintű problémába ütközhetnek. Jellemzően az alábbi okokra lehet visszavezetni a mozgásban jelentkező problémákat:

 • Porckopás (artrózis): Az ízületek egyik gyakori problémája. Az ízületek egyik része a porc, ez a csontvégeket borítja, súrlódásgátló szerepet tölt be. Porckopásnál ennek a porcnak a felszíne töredezni kezd, állománya csökken, így kevésbé tudja ellátni a súrlódásgátló feladatát. Ez komoly fájdalmat tud okozni az ízületekben, és a mozgást is megnehezíti, merevvé teszi.
 • Ízületi gyulladás (artitisz): A porckopáson kívül talán ez az egyik leggyakoribb oka az idős kutyák mobilitásproblémáinak. Az ízületi gyulladás tüneteiben nagyon hasonlít a porckopásra, mégis más. Egyfelől más anatómiai oka van, másfelől pedig lázat és étvágytalanságot is kiválthat. Az ízületgyulladást általában az ízületeket bélelő hártya gyulladása jellemzi. Szintén nagyon fájdalmas állapot, ami kimerültséggel is jár.
 • Csípődiszplázia: A csípődiszplázia, vagy csípőízületi diszplázia egy örökletes betegség, ami gyakran a nagytestű kutyákat érinti, ám nem csak ők szenvedhetnek tőle. A probléma forrása, hogy a csontvégek és a porcok nem megfelelően illeszkednek egymáshoz. Erről az állapotról részletesebben írunk ebben a cikkünkben.
 • Degeneratív mielopátia (myelopathia): Először izomgyengeséggel, majd izomsorvadással járó gerincvelőt érintő, progresszív betegség. Nem olyan általános, de vannak fajták, amiknél viszonylag gyakori. Ebben az írásunkban részletesen is kifejtjük, hogy mivel jár a betegség.
 • Izomveszteség: Az izomtömeg elvesztését nem csak betegségek okozhatják, életmódbeli okai is lehetnek. Sokan nem tartják olyan aktívan kedvencüket, amikor papíron eléri a „szenior” életkort. Csakúgy, mint az embereknél, a mozgásszegény életmód a mobilitás elvesztésének egyik vezető oka lehet.
A legtöbb esetben megfelelő kezeléssel és törődéssel meg lehet hosszabbítani kedvencünk aktív éveit.

Milyen jelekben mutatkozhat meg a mobilitás elvesztése?

 • Nehézségei vannak a leüléssel vagy a felállással
 • Lassabban mozog, esetleg sántít vagy néha húzza valamelyik lábát
 • Csúszkál, nehezebben tartja meg magát
 • Mozgás közben remeg vagy mereven mozog, esetleg látszik rajta, hogy fáj valamelyik testrésze
 • A testsúlyát a hátsó vagy a mellső lábaira helyezi, láthatóan kímélve valamelyik végtagját
 • A korábbi mozgalmasabb programokban kevésbé szeretne részt venni (nem szeretne annyit futni, huzi-vonizni vagy akár csak többet sétálni)
 • Nehezére esik az ugrás vagy a mászás (nehezen lépcsőzik, nehezen megy egy meredek részen)

Nem csak az idősödő kutyákat érintheti a mobilitás elvesztése. Fiatalabb korban is megsérülhetnek, vagy jelentkezhet náluk egy öröklődő állapot. Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk egy vagy több tüntet produkál, mindenképpen vigyük el orvoshoz. A megfelelő kezeléssel és esetleges életmódváltással meghosszabbíthatjuk kutyánk aktív éveit, amivel jóllétét is támogathatjuk.

A mobilitásról nem csak idősebb korban érdemes beszélni. A mindennapokban is érezhető fontosságáról ebben a cikkünkben írtunk.

idős kutya idősödő kutya járási nehézségek mobilitás mobilitás elvesztése mozgásszabadság csökkenése mozgékonyság csökkenése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink