hirdetés

Így tudod megállapítani egy kutya korát

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 13 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Segítünk, milyen tényezők segítenek egy eb korának meghatározásában.

hirdetés

Gazdiként a legtöbb esetben nagyjából pontosan tudjuk, mennyi idős a kedvencünk. A kölyökkorban otthonunkba költözött kedvencek esetében egyértelmű a dolog, de egy felnőtt állatnál, a menhelyen elvégzett orvosi vizsgálatok alapján, a szakember meg tudja mondani, körülbelül milyen korú lehet a kutya. Ám előfordulhatnak olyan helyzetek – például egy általunk megmentett kutya esetében –, amikor ugyan nem létszükség, hogy az állatorvosi vizsgálatig kiderüljön, milyen idős ebbel van dolgunk, de nem árt, ha tudjuk. A kutya kora ugyanis sok mindent befolyásol – például hogy milyen táppal kínáljuk, vagy milyen fekhelyet biztosítsunk a számára. Ráadásul egy szenior ebnél a korral járó lehetséges egészségügyi problémákkal is számolnunk kell. Ehhez szeretnénk segítséget adni az alábbiakban.

A teljesen ősz orr nagyon árulkodó

Ellenőrizd a fogait

A kormeghatározás egyik legjobb módja a kutya fogainak vizsgálata. Egy 2-4 hetesnél fiatalabb kölyöknek még nincsenek fogai, egy 8 hetes kicsinek pedig már minden tejfoga kint van. A fogak színe is sokatmondó. Egy szép fehér fogsor egy körülbelül egyéves ebre jellemző. 3-5 éves korban már megjelenhet elszíneződés és fogkő, ami az idő előrehaladtával egyre prominensebben látható. A 10 évesnél idősebb kutyák pedig már foghiányosak lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy ha egy kutya fogait a gazdi rendszeresen ápolja, megelőzhetőek az idősebb korban kialakuló problémák. Így egy láthatóan idősebb ebnek is lehetnek szépek a fogai – bár mentett kutyák esetében ez elég ritka.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Simítsd végig a hátát

Az emberekhez hasonlóan a kor előrehaladtával a kutyák súlyeloszlása is megváltozik. Míg az idős emberek általában a hasuk és csípőjük környékén raktározzák a zsírt, addig a kutyák a hátukon növesztenek zsírpárnákat. Ha végigsimítod a kutya hátát a gerince mellett, érezheted ezeket a zsírcsomókat. Ez a módszer azonban csak egészséges testsúlyú ebek esetén működik. Egy elhanyagolt, lesoványodott állatnál hiába keressük a párnákat.

Ami náluk segíthet, az a gerinc ívének vizsgálata. A domború hát, és kiemelkedő gerincoszlop az idősebb ebekre jellemző.

A szürke hályog megjelenése szenior korra utal / Fotó: Az Én Kutyám

Figyeld a mozgását

Az elhanyagoltság következtében bármely korú kutya mozgása lassulhat. A farok azonban nem hazudik. A mentett kutyák általában farkuk csóválásával is jelzik, mennyire hálásak. A fiatalabb kutyák – még a rosszabb állapotban lévők is – igen tempósan csóválnak. Az idősebb ebek azonban a farokcsóválásban is lassulnak.

Keresd az öregedés jeleit

A kutyáknak és az embereknek sok közös vonásaik is vannak az öregedés szempontjából. Például ahogyan mi, úgy a kutyák is őszülnek. Néhány ősz szőrszál már a kutya egyéves korában is előfordulhat, de a valódi őszülés 5 éves kor környékén indul be. Ilyenkor általában az orr körül jelenik meg több hamvas szőrszál – ha ezt látod egy kutyán, a kora 5-7 évre tehető. A teljesen ősz orr pedig a szenior állatok ismertetőjegye.

Ezenkívül a szemek is árulkodóak lehetnek. A középkorú és idős ebeknél gyakori a szürke hályog, amelynek tüneteként felhős, kékes színezetű a kutya tekintete. Szerencsére ez az állapot nem befolyásolja jelentősen a kutya látását.

A fentiek természetesen csak támpontot jelentenek; minden esetben az állatorvos feladata a pontos kormeghatározás.

Ha pedig kiderült, milyen korú a kutya, érdekes lehet azt is kiszámolni, vajon emberi években ez mennyi lehet. Ide kattintva megtalálod, hogyan kell számolnod. Az egy kutyaév hét emberév ugyanis nem helyes metódus!

életkor idős kutya idősödő kutya kutya kora mentett kutya őszülés szürkehályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink