hirdetés

Ezért kergeti a farkát a kutya: bajt is jelezhet

Szénási Szimonetta

2024. május 14 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Elsőre vicces látvány lehet, ahogy kutyád próbálja elkapni a saját farkát, ám több komoly oka is lehet a viselkedésnek.

hirdetés

Vegyük sorra, mik lehetnek az okok, amik miatt a kutya kergeti a farkát! Ebben a VCA Animal Hospitals nevű állategészségügyi oldal lesz segítségünkre.

1.) Unalom

Amikor a kutya körbe-körbe kergeti a farkát, könnyen gondolhatod, hogy csak játszik, vadászatot imitál. Ez részigazság; megesik, hogy az eb unalmában kezd bele a farokkergetésbe, így szórakoztatva magát, illetve levezetve a felesleges energiáit.

Ez még a kertes házban élő kedvencekkel is megtörténhet, hiszen az udvar nem biztosít elegendő ingert az állatnak. Éppen emiatt elengedhetetlen, hogy a kertben tartott vagy kijárós kutyákat is rendszeresen elvigyék sétálni. A sétáltatás mellett a labdázás, frizbizés is segíthet a lemozgatásban, de az ételrejtvényekkel is le tudod kötni négylábúd figyelmét.

A kertes házban élő kutyákat is kell sétáltatni az ingerek miatt / Fotó: Az Én Kutyám

2.) A korral jár

Ahogy kedvenced idősödik, számos új, akár szokatlan viselkedés is megjelenhet nála. Ugyanúgy, ahogy a kölykök, a szépkorú kutya is gyakrabban kergeti a farkát, sőt, rágcsálhatja is. Ennek magyarázata a kiskutyánál a felfedezés öröme; a kis eb először észreveszi, hogy valami követi, majd idővel rájön, hogy a levakarhatatlan dolog hozzá tartozik: a farka. Emellett játéknak is kiváló az izgő-mozgó végződés. A jelenség többnyire magától elmúlik, nincs vele különösebb teendő.

Időskorban pedig a csökkent tudatosság miatt fordulhat elő a farok kergetése. Ahogy a „mentális éleslátás” csökken, úgy jelenhetnek meg indokolatlannak tűnő, de akár veszélyes viselkedések is. A farok túlzásba vitt rágása például kisebesedéshez vezethet, így nem szabad engedni, hogy idáig fajuljon a helyzet. Ugyanígy minden kognitív zavarra utaló viselkedést jelezni kell az állatorvosnak. Ezek jellemzően valamilyen ismétlődő „becsípődések”, mint a folytonos nyalogatás.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Figyelemre van szüksége

A kutyák okosak, ezt nem kell bizonygatnunk, ahogy azt sem, milyen remekül figyelnek meg minket, illetve olvasnak a testbeszédünkben. Ha kedvenced rádöbben, hogy a farokkergetés felkelti a figyelmedet, pláne, ha még meg is nevettet vele, sőt, simogatást is kap, onnantól tudatosan fogja bevetni, hogy hasson rád. Ám vigyázz, mert a negatív figyelem is figyelem! Így a szidás is ráerősíthet a viselkedésre.

Hogy erről leszoktasd, nagyon figyelj oda, hogy semmilyen pozitív megnyilvánulással ne erősítsd tovább, ahogy ne is büntesd érte. Helyette ignoráld, mintha észre se vennéd mit csinál, és csak akkor jutalmazd meg, ha befejezi a farka üldözését.

Kedvenced a figyelmedre is ácsingózhat / Fotó: Az Én Kutyám

4.) Egészségügyi problémák

Megesik, hogy a kutya egyszerűen azért kergeti a farkát, mert az fáj vagy viszket, amin enyhíteni próbálna. Ezt okozhatja ételallergia, bolhafertőzés, sérülés, de bélférgességre, illetve az anális mirigy körüli gondokra is utalhat. Fennáll annak a lehetősége is, hogy kutyád valamilyen neurológiai problémával küzd.

5.) Mentális okok

A kényszeresség (Obsessive Compulsive Disorder, vagyis OCD) is magyarázat lehet arra, hogy a kutya a farkát kergeti. A stresszre is reagálhat így, ahogy az önnyugtatás egy módszere is lehet szorongás esetén. Az is megesik, hogy egy sérülés során az eb rájön, hogy a farka rágcsálása enyhülést ad, így a kellemes tapasztalat miatt azt a gyógyulás után is folytatja. Ezekben az esetekben is érdemes konzultálni az állatorvossal vagy egy kiképzővel, akik tanácsot tudnak adni, illetve segíthetnek a probléma feloldásában.

Az említett OCD-t a kutyák esetében is komolyan kell venni! Ide kattintva tájékozódhatsz, milyen viselkedések utalhatnak még kényszerességre.

kutyasétáltatás mentális egészség neurológiai probléma nyalogatás OCD rágás stressz unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink