hirdetés

Kővé dermedt a látványtól a boltba betérő kutya (videó)

Gerhát Petra

2024. július 1 - Képek : Getty Images Hungary

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bár különösnek tűnhet, ha egy kutyus így reagál egy üzletben, valójában teljesen természetes, ösztönös megnyilvánulási forma.

hirdetés

Avatatlan szem számára biztosan, sőt, még lehet, hogy néhány kutyás számára is furcsának tűnhet annak az ebnek a viselkedése, akit nemrég kaptak lencsevégre egy francia üzletben. A vadászkutya egyik pillanatról a másikra mozdulatlanná dermedt a látványtól. Vajon mit jelez?

Egy vadászkutya mindig jól felismerhető módon jelez

A vadászkutya jelez: ösztönös a viselkedés

Bár a látvány szokatlan lehet, gazdái egy pillanatra sem lepődtek vagy ijedtek meg. Ez ugyanis egy teljesen természetes és ösztönös viselkedési forma a vadászkutyáknál. Séta közben egyszer csak megdermed, farka és az egyik mellső lába felemelkedik, orra egy pontra mutat, és nem mozdul. Ezt nevezik vadmegállásnak.

Nem véletlen, hogy a legendás magyar kutyafajták között két vizslát is találunk. Magyarországon ugyanis az apróvad és a nagyvad vadászatának is régre visszanyúló hagyományai vannak. Több száz évvel ezelőtt még egészen hihetetlen mennyiségben hozták terítékre a Kárpát-medence erdeiben a fácánt, a nyulat, a vízivadat, a vaddisznót és a szarvasféléket is. Mára azonban a korábbi vadbőség megkopott, az erre szelektált vadászkutyák ösztönös viselkedése viszont megmaradt.

Nagyszerű vadmegállás és ráhúzás egy fiatal rövid szőrű magyar vizsla szukától: 

A vizslák, a kopók és a fajtajelleget mutató kutyusok egyaránt jeleznek, éljenek akár egy fővárosi bérházban, egy vidéki kertben vagy vadászok mellett. Éppen ezért érdemes foglalkozni a témával, hiszen akkor is tapasztalhatjuk ezt a különös szokást kedvencünknél, hogyha tőlünk a vadászat a lehető legtávolabb áll.

A vadászat során az elmúlt évszázadokban többféle szerepkörben segítették a kutyák gazdáikat. A vadászatra alkalmazott kutyák két nagy csoportra oszthatók a vadászat tárgyainak méretétől függően: vannak nagyvadas és apróvadas kutyák. Az apróvadas kutyák feladatai közé tartozik, hogy szagminta alapján keressék fel a vadat, és a vadász számára a fenti videón is szereplő vadmegállással jelezzék a helyét. A lövést követően parancsra a lőtt vadért kell menniük, és gazdájuknak vissza kell azt hozniuk.

Az apróvadas vadászatra tenyésztett kutyafajták két nagy csoportra oszthatók. A kontinentális vizslákra (például  drótszőrű és rövid szőrű magyar vizsla, weimari vizsla, német vizsla) és a brit és ír pointerekre és szetterekre (például ír szetter, gordon szetter, angol pointer). A kutyák nevére kattintva elolvashatjátok a fajtaleírásaikat, és jobban megismerhetitek őket.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

kopó magyar kutyafajták vadászat vadászat kutyával vadászkutya vadmegállás videó vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!