hirdetés

A xigou a kihalás szélén áll: ez a különös kínai kutya egy istenségről kapta a nevét

Hangai Lilla, 2023. március 16 - Képek: Xiaotian_xianhound Instagram, Working Dogs in the World Instagram

A xigou, más néven xiquan, xiliegou vagy kínai xiquan, egy Kína területén őshonos archaikus vadászkutya fajta, ami még őshazájában is rendkívül ritka, nem csak a világon. 2500 éves múltra tekint vissza, virágkorában nagy népszerűségnek örvendett a nemesek és az uralkodóházak tagjai között.

hirdetés

Számos sírban és kulturális emlékben feltárták a nyomát, egyes kinológusok szerint a ma ismert összes vadászkutyának a xigou lehetett az őse. Ismerjük meg a fajtát, hogy ne merülhessen a feledés homályába!

A változó jogrendszer okozza a vesztüket

Vadászkutyaként egykor a zsákmány üldözésére és befogására használták a Huangtu-fennsík nyílt, sima földjén. A fajta azonban most bajban van, egyedszáma folyamatosan zuhan, mivel a kormány korlátozta a polgárok vadászati jogait. A China Kennel Union (CKU) a fajtát már a „ritka” kategóriába sorolja, és mindent megtesz, hogy újraéleszthesse. 2017-ben például hatalmas erőfeszítéseket tettek, hogy a meglévő egyedektől begyűjtsék a DNS-üket.

Jellegzetes megjelenése egyszerre sugároz erőt és törékenységet. Tekintete barátságos, élénk. Sudár eb, marmagassága 60-78 centiméter, amivel szemben a 20-30 kilogrammos súlya garantálja kecses alakját. A xigou feje hosszú és keskeny, homloka lapos, fülei között kicsi a távolság. Karcsú nyaka, ívelt dereka és háta modellszerű megjelenést kölcsönöz neki. Rövid és hosszú szőrű változata is van, a rövid szőrű egyedeknek a farkán és a fülén hosszabb a szőrzete. A bunda színe a fajtastandard szerint bármilyen lehet, de a leggyakoribbnak a fehér, fekete, kék, szürke és a vörös számít.

Több variánsa is van, különböző előnyökkel

A shanxi xigou nemcsak remek vadász, de kiváló őrző-védő és társasági ebként is hibátlanul megállja a helyét. Bárányszerű feje nagyon jellegzetessé teszi a megjelenését, de előfordulhat, hogy ezt a karaktert a szaporítás során nem minden egyed örököli majd. Ez annak köszönhető, hogy a fajtát soha nem tenyészették szabványos megjelenésre.

A shandong xigou egykor a királyi család vadászkutyája volt a Tang-dinasztiában. Verhetetlen képességei a vadászatban kiegészültek a lábasjószágok hatékony védelmével is.

A mongol xigou legjelentősebb tulajdonsága a szívóssága. Leginkább az északi arisztokraták használták vadász- és őrkutyaként. Kifejezetten ritka alfaj még úgy is, hogy egykor Mongólia északkeleti részének legtehetségesebb vadászaként volt ismert.

A hebei xigout főként nyulak vadászatakor vetették be. Kimondottan hűséges típus, remek memóriája és csalhatatlan szaglása hatékony elegyet alkot példás állóképességével.

Így futnak a nyúl után:

A kutya alakot öltött isten

Nevét Zhang Xian kínai istentől kapta, aki a születés és a fiúgyermekek védelmezője. Úgy tartja a legenda, hogy gyakran kutya alakot öltve jelent meg az emberek világában. Érdekes módon ezt a kettősséget tükrözi a személyisége is. Ezek a független, gyakran tartózkodó kutyák ragaszkodnak gazdáikhoz. Mindenképpen egygazdás ebek, akik az idegenekkel sosem agresszívak, de nem is barátkoznak velük.

Aktív négylábú a xigou, rendszeres napi mozgásra van szüksége, hogy boldog és egészséges maradjon. A kutyás sportokban is jeleskedhetnek, az agility-t mintha neki találták volna ki. Intelligens fajta, de gyakorlott gazdi kezébe való csak, ugyanis előfordulhat, hogy makacs viselkedést tanúsít. A pozitív megerősítés azonban az ő esetében is kiválóan működik.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon