hirdetés

Kihalófélben néhány magyar kutyafajta: DNS-szűréssel még megmenthetjük őket

Várhelyi Dóra

2021. június 22

Kutyásként tudod, hogy a labrador egy kedves családi kutya, akit eredetileg vízi vadászatra tenyésztettek. Azt is tudod, hogy egy rottweilerrel nem jó ujjat húzni, ha éppen házőrző üzemmódra kapcsolt. A kutyatenyésztés világa csodálatos dolog. Nemcsak a fajták megőrzése a cél, hanem, hogy mindig jobb és jobb egyed szülessen, mind küllemben, mind ösztönökben a legjobbak örökítsék tovább génjeiket. De mi a helyzet a magyar kutyafajtákkal?

hirdetés

Magyarországon 9 kutyafajtát tartunk számon mint hungarikumot. Ők a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, a pumi és rövid szőrű magyar vizsla. A pulit és a magyar vizslát leszámítva mindegyik veszélyeztetett. Ez azt jelenti, hogy nem születik annyi kölyök egy évben, hogy biztonságosan fenntartsa azt az egyedszámot, amelyből lehet válogatni és megfelelő arányban tovább tenyészteni.

Ludas Matyi Ezredes /Fotó: Anna Szabó

Mikor válik egy fajta veszélyeztetetté?

Jakkel Tamás, a Fédération Cynologique Internationale (FCI) elnöke szerint egy fajta akkor válik veszélyeztetetté, ha nem regisztrálnak évente több mint 250 egyedet. A magyar kutyafajták többsége sajnos veszélyeztetett státuszt kap. Kivételt élvez a magyar vizsla a kicsivel több mint 700-as évi egyedszámmal, és a puli, aki évi 300-al éppen a bűvös szám fölé kúszik.

Éppen ezért a magyar állam néhány évvel ezelőtt, komoly kontrollt vezetett be annak érdekében, hogy hungarikum fajtáink ne tűnjenek el, tenyésztésük megfelelő szabályrendszer szerint történjen, és hivatalos származási lapot csak az kaphasson, aki megfelel az előírt szabályoknak. Emellett az állam anyagilag is komoly áldozatot hoz a magyar fajták megmentéséért.

Fotó: Várhelyi Dóra

Csak az kap törzskönyvet, akinek van igazolt DNS-szűrése

2018. január 1-én és azt követően született magyar ebfajták esetén a törzskönyvezés feltétele a kölykök DNS alapú származás ellenőrzése.

A származás-ellenőrzés a kutya apjának és anyjának, valamint az utód DNS profiljának összehasonlítását jelenti. A mintavételt a kutya chipszámának ellenőrzésével végezheti el az állatorvos vagy a tenyésztőszervezet által kijelölt személy, aki aláírásával és pecséttel hitelesíti a mintavételt. A DNS-származás-ellenőrzési vizsgálatok a törzskönyvezendő, Magyarországon született és tartott magyar kutyafajták esetében díjmentesek, csak az állatorvosi vérvételt szükséges a tenyésztőnek megfizetnie.

Fotó: Eszement Pumi Kennel

Miért fontos a DNS-vizsgálat?

Ezzel a vizsgálattal biztosak lehetünk abban, hogy az utód származási lapján szereplő ősök megfelelnek a valóságnak, míg ez korábban „bemondásos” alapon történt. A DNS mintavétel lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos genetikai betegségek szűrése még hatékonyabb lehessen.

Tenyészteni nem is olyan egyszerű

Ne keverd össze a kutyatenyésztőt azzal, aki az udvaron tartott kedvencét – aki lehet, hogy egy törzskönyves eb – befedezteti egy szintén kedvtelésből tartott kutyával. Persze mindenféle szűrések és egyéb szükséges feltételek megléte nélkül, mert azt hallotta, hogy az úgy egészséges, ha legalább egyszer fial.

Mudi kölyök.

A tenyésztői munka rendkívüli felkészültséget igényel. Célja, hogy az adott fajtából még szebbet, kiválóbbat hozzon létre a tenyésztő. Minden esetben ismert a szülőpárok származása, és azokat az elismert tenyésztőszervezet a számítógépes rendszerében, és Magyarországon a MEOESZ törzskönyvezési rendszerében rögzítette és nyilvántartja.
A párok tudatos összeválogatása, a megfelelő szűrések elvégzése, a küllem vizsgálata és a kívánt ösztönök megléte egyszerre fontos szempont.

Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

Úgynevezett „vézen” vizsgálattal, azaz munkavizsga valamilyen formájával igazolja a tenyésztő a megfelelő ösztönöket. Az adott fajta fajtagondozó szervezete által szervezett tenyészszemlén a tenyésztés alkalmasságához szükséges külső jegyek meglétét igazolják vissza. Az egyes kiállításokon elért kiváló eredmények is azt bizonyíthatják, hogy külső jegyek tekintetében az eb továbbtenyésztésre alkalmas. És ami elengedhetetlenül fontos: az adott fajtára jellemző genetikai betegségek szűrése történjen meg, és csak és kizárólag ezen betegségektől mentes kanok és szukák párosodjanak.

Várhegyi Dóri Kutyauszi – Dog Hotel

Várhelyi Dóri a Kutyauszi – Dog Hotel ügyvezető igazgatója, hidroterapeuta

Várhelyi Dóri 10 éve nyitotta meg az ország első kutyauszodáját Veresegyházon, ami 2019-ben Gödöllőre költözött és Kutyauszi – Dog Hotel néven már panzió, napközi és kiképzés is elérhető az uszoda mellett. Európa legnagyobb medencéjében (16m x 6m) várják a négylábúakat a hét minden napján. Az uszoda egyik fontos mottója, hogy: „Jobb a prevenció, mint a rehabilitáció!” Már egészen kölyökkortól ajánlják a tudatos mozgatást, etetést állattartást, és ehhez minden segítséget megadnak a gazdiknak.

25 éve foglalkozik kutyákkal, a munkája a hobbija, amit szenvedélyesen szeret. Magyar vizslákat tenyészt, a fajta elkötelezett híve. Szabadidejében autodidakta módon bújja az etológiával, kinológiával, kisállat dietetikával és ortopéd problémákkal foglalkozó szakirodalmakat.

 

Kutyauszi – Dog Hotel
2100 Gödöllő, Malomtó u. 2-6
www.kutyauszi.hu

(Képek: Várhelyi Dóra, Anna Szabó–Papp Judit, Eszement Pumi Kennel, Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel, Getty Images Hungary)

DNS-vizsgálat hungarikum kutya törzskönyv kutyatenyésztés magyar kutyafajta MEOESZ tenyésztő vs. szaporító törzskönyv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink