hirdetés

Kutyát patkányfogásra? Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2021. február 25

Ki milyen igények és elképzelések mentén jut el a végső döntésig, aminek eredményeként kiválasztja pont azt a kutyát, amellyel megosztja otthonát?

hirdetés

Az esetek többségében mindenkinek megvan az elképzelése arról, hogyan néz ki az a négylábú, amely majd megédesíti a mindennapokat. Persze vannak kivételek is, amikor nem egy konkrét külső elvárásra, hanem a használati célra megy rá valaki.

Döbbenet és felháborodás

Néha egy rendkívül egyszerű kérdés képes rámutatni komplex témakörökre. Ilyen volt az, amikor nem olyan régen egy kutyás Facebook csoportban valaki feldobta a kérdést: Ki milyen kutyát javasol patkányfogásra?

Természetesen jött egy-két praktikus tanács arról, hogy ilyen célra milyen fajta válhat be. De jellemzően a többség a nemtetszését fejtette ki és voltak jó páran, akik levegőért kapkodtak az online térben.

Mi? Kutyát? Patkányt fogni? Milyen dolog ez?! Miért akarna bárki is egy ilyen helyzetbe belekényszeríteni egy négylábút?! Hiszen nem erre, hanem arra valók, hogy szeretgessük őket!

Kutyák funkcióban

A kutyák többségét leginkább társállatként tartjuk. Az a dolguk, hogy ott legyenek mellettünk. Ennyi. Ez a funkció nem új keletű, de ennyire elterjedtté csak az elmúlt pár évtizedben vált. Ezt megelőzően – és jó pár évezredről beszélünk – azon feladatok palettája, amelyeket a kutyák elláttak, rendkívül színes volt. Ezek közül jó néhány már eltűnt és közben több új alkalmazási terület született meg.

Számos négylábú társunk tölti be eredeti funkcióját mind a napig. Azokat a dolgokat végzik, amelyekre egyébként kitenyésztették őket. Főleg azoknak segítség egy jó kutya, akik nem a nagyvárosi forgatagban élik életüket és a természet törvényeinek jóval kiszolgáltatottabbak. Adott esetben az életben maradása is tét lehet.

Kutyát ilyen célra használni nem kihasználás. Ez furcsa lehet annak, akit a civilizáció vívmányai egy csomó gondtól mentesítenek. Nincs veszélyben a termés vagy a háztáji állatok, amelyek a fennmaradáshoz szükséges táplálékot vagy a megélhetéshez szükséges anyagiakat biztosítják. A kutyák több évezreden keresztül segítettek ebben és sokak számára még mindig fontos és hűséges társak.

A kutya nem csak családtagként társ. Ezt jóval szélesebb körben kell értelmezni.

Még egy valami miatt fontos tisztában lenne azzal, hogy egy kutya valójában többre való. Többet hordoz magában, mint egy elem nélkül mozgó „valami”, ami neszelve megtöri egy otthon némaságát, vagy amit meg lehet simogatni, ha éppen úgy tartja kedvünk.

A genetikai örökség

Mondhatjuk, hogy a kutyák teljesen jól érzik magukat abban az új, családi szerepkörben, amit most már az esetek többségében betöltenek. Ez alapvetően igaz is. Akkor, ha képesek vagyunk aszerint tartani őket.

Egyre többet beszélünk a kutyák mentális lefárasztásáról, aminek köze van ahhoz, hogy egy adott kutya – őseinek köszönhetően – milyen viselkedésmintákat örökölt. Hiszen az egymástól eltérő feladatokhoz az esetek többségében különböző viselkedés szükséges. Ennek feltétele a speciális készségek megléte, amely egy genetikailag öröklött alap. Például egy terelőkutya és egy vadat elejtő vadászkutya eltérően viszonyul a körülötte lévő más fajokhoz.

Az, hogy ezeket a feladatokat egy kutya ellássa, a mentális egészsége miatt fontos. Nem pont ugyanazt kell persze csinálni, csak magának a cselekvéssorozatnak kell, illetve kellene megtörténnie. Ennek véghezvitelét, kifejezését, kiélését a kutya idegrendszere megkívánja.

A legjobb szemléltető példa erre a yorkshire terrier, jelenleg az egyik legnépszerűbb társasági kutya. Cukira vágott szőrzettel ül a kanapé szélén. Legalábbis sokan így tekintenek rá. Holott eredeti funkciója és az ahhoz szükséges viselkedés, amelyet a sejtjei mélyén hordoz, teljesen mást diktál(na).

Menne vadászni. Patkányra. A mentalitása, a viselkedése ezt hordozza magában. Nem pedig azt, hogy sok esetben egy lakásba bezárva, a megfelelő ingerektől megfosztva megkattanjon, ami sajnos sokszor meg is történik.

Igen, kutyát nagyon sok célra lehet használni. Hiszen pont emiatt van ennyiféle. Nem csak külsőre, viselkedésre is. Egyáltalán nem kegyetlenség egy kutyát funkciójában alkalmazni. Akármennyire is hisszük úgy, hogy egy eb élete arra való, hogy minket szórakoztasson vagy akár gyerekpótlékként színesítse az életünket. Sőt, sok esetben egy kutyának, ha eredeti funkcióját végzi, lényegesen jobb az élete.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya kiválasztása Márton Attila munkakutya patkányfogó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!