hirdetés

20 éve küzd a világ az állatkísérletek ellen – hol tartunk most?

Vermes Nikolett

2023. július 4 - Fotó: GettyImages

De csak 10 éve tiltották be a kutyákon végzett kozmetikai kísérleteket. Egyes területek azonban kivételt képeznek. A világ egyetért abban, hogy ez durva és etikátlan módja a szépészeti termékek előállításának, de még mindig több millió négylábú szenved az állatkísérlet miatt.

hirdetés

Az egész világot elgondolkodtatta a híres Dr. Szöszi című film folytatása, a Dr. Szöszi 2., amit 20 éve mutattak be a mozikban. A szórakoztató műfajban gyártott alkotás fő üzenete az állatkísérletek betiltása. A cselekmény főhőse, Elle Woods (Reese Witherspoon) sikeres ügyvédként keményen harcol a laboratóriumi körülmények között megkínzott állatok jogaiért. Csakhogy 20 éve még nem ismertünk olyan szabályokat, amelyek korlátozzák az állatkísérleteket, mi több egyenesen tiltják. A filmnek óriási szerepe van abban, hogy ma az Egyesült Államokban és az Európai Uniós országokban büntetik az ilyen jellegű tevékenységeket.

Az egész világ küzd minden állatkísérlet ellen

Vannak kivételek

Hazánkban még a film megjelenésének évében új törvény született, amely ma is mérvadó, de sajnos így is túl sok kiskaput hagy nyitva az állatkísérletekre alapozó tudósok előtt. A 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről elnevezésű ukáz egyértelműen kimondja, hogy a fejlett egyedeket tilos kísérleti alanynak használni. „E rendelet hatálya a kísérletekben felhasznált olyan egyedre is kiterjed, amely a kísérletet követően éli meg az (1) bekezdésben meghatározott fejlettségi szintet és az elvégzett kísérlet eredményeképpen élete későbbi szakaszaiban valószínűsíthetően fájdalomban, szenvedésben, kínban vagy maradandó egészségkárosodásban lehet része.”

Vagyis törvény korlátozza az állatokon végzett vegyészeti készítmények tesztelését. De mint mindig, itt is van kivétel.

Mezőgazdasági és takarmányozási célból megengedett az állatkísérlet. Ennek értelmében a kutyatápokat és állatoknak készülő medicinákat ma is kutyákon tesztelik.

A kozmetikaiparban nincs kivétel

Mivel a szépségiparban végzett állatkísérletek több millió kutyának okoztak életre szóló fájdalmas betegségeket, ezért az Európai Unió határozott lépéseket tett a további brutalitás megállítása érdekében. 2013 óta tilos állatkísérletet végezni az EU-s országokban. Csakhogy az így készült termékek értékesítése nem tilos. Ez azt jelenti, ha mondjuk Ázsia egyes részein kutyákon tesztelnek egy új rúzst, akkor azt minden további nélkül eladhatják Európának. Tehát a rendszer nem elég kiforrott, de a szerencsére akad jó példa is. Kanada és Tajvan az állatokon tesztelt termékek árusítását is tiltják.

Értesülésünk szerint az Európai Tanácsban jelenleg nincsen napirendi ponton az állatkísérletekkel kifejlesztett kozmetikai cikkek értékesítésének tilalma.

Ugyanakkor az EU 2013 óta szigorúan büntet minden olyan céget, akik nem tüntetik fel a címkén az állatkísérlet tényét. Míg azoknak a vállalatoknak is jelezni kell hitelességüket, amelyek állatkísérlet nélkül tesztelt cikkeket árulnak. Így a vásárló meggyőződhet róla, hogy biztosan olyan krémet vagy színes kozmetikumot vásárolt, amit nem egy szerencsétlen kutyán próbálgattak.

Címke, ami jelzi: állatkísérlet nélkül készült

Van más megoldás az állatkísérletek ellen

A technika fejlődésével már sokkal megbízhatóbb, jobban reprodukálható és egyedülállóbb módszertani eljárások léteznek, amelyek valós eredményeket mutatnak az emberek számára – ellenben az állatkísérletekkel. Gyakran ezek a modern módszerek még olcsóbbak is. Mégis vannak olyan márkák, aki nem akarnak váltani. Ki tudja, talán egy újabb kampányfilmre van szükség a további változáshoz? Vagy elegendő, ha személyes felelősségnek érezzük, hogy milyen kozmetikai cikket vásárolunk? Keressük az állatkísérlet nélkül előállított krémeket, kozmetikumokat!

állat kínzás állatkísérlet tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink