hirdetés

A világon egyedülálló kutya-hibridet fedeztek fel a tudósok

Szénási Szimonetta

2023. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

Ez az első dokumentált eset, ami új fejezetet nyit a tudomány történetében.

hirdetés

Az emberi terjeszkedés következtében a házi és a vadon élő állatok egyre többször érintkeznek egymással. Ebből kifolyólag akár az is megtörténhet, hogy egymással kezdenek szaporodni. A macskák esetében már beszéltünk a jelenségről, ám most egy kutya és egy másik faj hibridje hozta lázba a kutatókat.

Pamparóka (Lycalopex gymnocercus).

Egy autóbaleset miatt derült fény a létezésére

2021-ben egy sérült nőstény állatot szállítottak a brazíliai Universidade Federal do Rio Grande do Sul Állatorvosi Kórház Vadállatvédelmi és Rehabilitációs Központjába. Az elgázolt jószág szokatlan külseje azonnal felkeltette az orvosok figyelmét. Mivel mind a házi kutyára, mind a vadon élő kutyafélékre egyaránt hasonlított, ezért genetikai vizsgálatnak vetették alá. És itt jött a nagy meglepetés!

Rio Grande do Sulban négy vadon élő kutyafaj él, amelyek hozzájárulhattak a hibrid egyed kialakulásához. Az erdei vagy őserdei kutya (Speothos venaticus) előfordulási területe nem terjed ki addig, ahol a szóban forgó pácienst megtalálták, így ez a lehetőség kiesett. Maradt három opció: a sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus), a rákászróka (Cerdocyon thous) és az igazi pamparóka (Lycalopex gymnocercus).

A sörényes farkast szintén kizárták, mivel a külleme és a mérete – ez a legnagyobb kutyafajta Dél-Amerikában – nem egyezett a talált hibrid külsejével. A másik kettő a paramétereiket tekintve megfelelt volna, ám mindkettőnek szürkébb a bundája. Ezzel szemben a talált jószágé sötét fekete, néhány fehér szőrszállal.

Íme a talányos jószág, akiről végül a genetika rántotta le a leplet:

Az árulkodó kromoszómák

A genetikai vizsgálat során kiderült, hogy az állatnak 76 kromoszómája van. Ezzel szemben a házikutyáknak 78, míg a pamparókáknak 74. Az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a kettejük keveredése eredményezhette a kapott kromoszómaszámot. Az anya pamparóka lehetett, míg az apa egy ismeretlen fajtájú kutya.

Ez azért is jelentős, mert rámutat arra, hogy a Lycalopex nemzetségbe tartozó pamparókák és a Canis familiaris nemzetség tagjai között lehetséges a szaporodás.

Félénk és távolságtartó

A különleges jószág teljesen lenyűgözte az állatvédőket. Mint Flávia Ferrari, a róka-kutya egyik gondozója elmondta, védence meglehetősen félénk volt, óvatos az emberekkel. Ez a távolságtartás némiképp mérséklődött a gondozás során, és idővel egyre magabiztosabban mozgott a kórházban.

A felépülés után a hibridet a Santa Maria-beli Mantenedouro São Braz nevű természetvédelmi központba szállították, ám idén eddig ismeretlen okból elpusztult.

Még vizsgálják a következményeket

Hogy az efféle keveredésnek milyen hosszú távú hatásai vannak, például a pamparóka-populációra, a tudósoknak további információkra van szükségük, így még vizsgálják a jelenséget. Az eddigi tudásanyagot az Animals című tudományos folyóiratban tették közzé.

(A borítóképen egy pamparóka látható.)

hibrid keverék szaporodás tudomány vadkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink