hirdetés

Senki nem hitte volna: így reagáltak a vadkutyák a házi kedvencre

Gerhát Petra

2024. február 5 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Több tízezren látták már azt a felvételt, amelyen egy látogató kutyája iránt érdeklődnek egy állatkert vadkutyái. Az üvegkerítés mögül is felfigyeltek távoli rokonukra. 

hirdetés

A Redditen terjedő videó, melyet több tízezren láttak már, megmutatja, hogy a kutyafélék egyes fajainak képviselői korántsem távolodtak el annyira egymástól az elmúlt évezredek során. Az állatkerti kifutóban az afrikai vadkutyák falkája boldog érdeklődéssel örül távoli rokonának a plexi mögött. A tarka színű, foltos bundájú négylábúakat kinézetük miatt hiénakutyáknak is nevezik, jelenleg ők az egyik leginkább veszélyeztetett ragadozók a Földön. Vadon élő példányaik száma nem éri el a 6000-et sem.

Az afrikai vadkutyák családban élnek, igazán demokratikusan működik náluk a rendszer.

Okosak, akár társállataink

A hiénakutyák társadalma igazán összetett, a 10-40 egyedből álló családban mindenkinek fontos szerepe van. A vezető pár mellett utódgondozásra szakosodott, illetve vadászó falkatagok is élnek. Egy nemrégiben folytatott vizsgálatból kiderült, hogy egyfajta demokráciában – tényleges családként- működnek együtt a falkatagok, a fontos kérdésekben tüsszentés-szerű hangjukkal szavazzák meg, mi legyen a teendő.

Ez a fajta összetartás és együttműködés a sikeres vadászatok alapja. A falka tagjai a koordinált csapatmunka eredményeképp más ragadozókhoz képest nagyobb területeken képesek, sikerrel vadászni. Kiváló alkalmazkodóképességük és kitartásuk miatt hosszú távú futóvadászatokra is képesek.

Wild Dogs see a Domesticated Dog
byu/EmptySpaceForAHeart inDamnthatsinteresting

 

Az állatkerti hiénakutya család is ezzel a csapatmunkával járt utána a fenti videón, hogy kiderítse, mi is az a hozzájuk hasonló, mégis más lény a túloldalon. A felderítőt követően mind megjelentek és farokcsóválva érdeklődtek az egyik látogató kutyája iránt.

Ha érdekelnek kedvenced vadon élő rokonai, mindenképp érdemes ide kattintva tovább olvasnod, hiszen 11 kutyához hasonló állattal ismerkedhetsz meg.

afrikai vadkutya csapat csapatmunka kutya falka hiénakutya vadkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!