hirdetés

Tündéri pótmama mentette meg az újszülött afrikai vadkutya kölyköket

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 2 - Képek: Getty Images Hungary

African wild dog hunting

A kicsik nem elég, hogy egy veszélyeztetett fajhoz tartoznak, anyjuk sem gondoskodott róluk megfelelően. Egy bájos pótmamának köszönhetően azonban megmenekültek.

hirdetés

Az indianai Potawatomi Állatkertben nemrég afrikai vadkutya kölyök születtek. A veszélyeztetett faj szaporodását örömmel fogadták, ám 12 órával a kicsik világra jöttét követően a kölyköket elválasztották az anyjuktól, miután az nem gondoskodott róluk.

Az állatkert munkatársai egy, az afrikai vadkutya fajfenntartásáért küzdő szervezet segítségét kérte, akik azt javasolták, hogy keressenek a kicsiknek pótmamát – lehetőleg egy nagyobb testű kutya személyében. A pótmami hamar meg is érkezett; Kassy, a golden retriever azonnal elfogadta a kölyköket, és sajátjaként kezdett gondoskodni róluk.

A biztonság kedvéért az első néhány hétben az állatkert dolgozói a nap minden percében megfigyelés alatt tartották a családot. Azonban Kassy és az állatkerti személyzet erőfeszítéseinek ellenére az öt kölyök közül kettő elpusztult. Az állatkertben egyébként tavaly is született egy alom, akkor sajnos egyik kicsi sem maradt életben.

Az eredeti tervek szerint a kicsiket visszahelyezték volna a családjukhoz, amikor már kellőképpen megerősödtek. Ám a felnőttek nem mutattak érdeklődést a kölykök nevelése iránt, így az állatkert jelenleg azon dolgozik, hogy saját otthont teremtsen a kölyköknek.

A különleges afrikai vadkutya

Az afrikai vadkutya, más néven hiénakutya, Afrika egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb ragadozó állata. Rendkívül társas lények: 10-40 egyedből álló falkákban élnek, amelyekben szoros közösségi kötelékek és erős hierarchia uralkodik.

Egészen rendkívüli az az összetett együttélési struktúra, amely szerint a vadkutyák élnek. A falkát egy domináns pár vezeti, a többiek pedig meghatározott szerepeket töltenek be a vadászatban, az utódgondozásban és más tevékenységekben.

Ez a fajta társas összetartás és együttműködés a sikeres vadászatok alapja. A falka tagjai összefognak, és a koordinált csapatmunka révén képesek más ragadozókhoz képest nagyobb területeken vadászni. Kiváló alkalmazkodóképességük és kitartásuk révén hosszú távú futóvadászatokra képesek. A vadkutyák hatékonyan tervezik meg és hajtják végre vadászataikat, amelyek legtöbbször sikeresek is.

Az afrikai vadkutyák társas élete nemcsak túlélésüket biztosítja, hanem lenyűgöző példája is a természetes együttműködésnek és a közösségi élet fontosságának a vadonban. Ezért az ilyen csoportok megőrzése és védelme kiemelt fontosságú az állatvédelem és a vadonmegőrzés terén.

Az állatok testalkata is egyedülálló: hosszú lábaik, nagy füleik és színesebb mintázatú bundájuk van, ami megkülönbözteti őket más ragadozóktól. Érdekességük, hogy minden példánynak teljesen egyedi a mintázata; nincs két vadkutya, ami ugyanúgy nézne ki.

Sajnos az afrikai vadkutyák populációja komoly veszélyben van. Életterük folyamatosan csökken az élőhelyek pusztulása miatt. Ezért is nagyon fontosak az olyan fajfenntartási projektek, mint Kassy pótanyasága.

Arról, hogy a kutyák miért ilyen jó pótmamák, és miért jeleskednek akár más fajok árváinak felnevelésében ebben a cikkünkben írtunk részletesen, ahol arról is olvashatsz, miként fogadtak örökbe kutyusok tigris vagy épp oroszlán kölyköket.

afrikai vadkutya golden retriever kutya pótmama

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!