hirdetés

Meghalt az utolsó fogságban élő éneklő kutya az Egyesült Királyságban

Szénási Szimonetta

2023. június 19 - Kép: Getty Images Hungary

Az ősi vadkutyafajta utolsó tagja 15 éves korában hunyt el egy devoni állatkertben. Ő volt az utolsó példány az Egyesült Királyságban.

hirdetés

A Kota nevű új-guineai éneklő kutya a devoni Exmoor Zoo állatkertben élt március közepéig, amikor két hónapig tartó palliatív kezelés után örökre elaludt. Nem sokkal előtte, mindössze négy héttel korábban veszítette el társát, Belle-t, ami nagyon megviselte az állatot.

Rajongtak értük

– Nagy szomorúsággal jelentjük be Kota, az utolsó új-guineai éneklő kutyánk halálát… Belle és Kota egyaránt fenomenális nagykövetei voltak az állatkertnek, hatalmas rajongótáborral rendelkeztek, és sokak szívében nagy űrt hagynak majd – mondta el az állatkert szóvivője.

Egyelőre nem tudni, érkeznek-e új éneklő kutyák a szeretett páros helyére. Az Állatkert ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy szeretnék fenntartani a faj jelenlétét az országban. Ez ügyben már megkezdődtek a tárgyalások az Egyesült Államokban működő Singing Dog Conservation Society nevű szervezettel, de mint elmondták, ott jelenleg csak hat szaporodó nőstény van, és nyárig nem várható alom.

Az alábbi videón hallhatod a jellegzetes, éneklő hangot, amiről a nevét is kapta a kutyaféle:

Azt hitték, már kihalt

Ahogy korábban írtunk is róla, az új-guineiai éneklő kutyákról évtizedekig azt hitték, végleg kipusztultak természetes élőhelyükön, és csak fogságban találkozhatni velük. Ám 2016-ban kutatók egy csoportja 15 vadon élő példányt fedezett fel, ami hatalmas szenzációnak számított.

Az egyik legősibb vadkutyafajtája

Az új-guineai éneklő kutya az egyik legősibb vadkutyafajta, és mint a kutatások visszavezették, az ázsiai térségben élő valamennyi házikutya őse. Nevét jellegzetes hangjáról kapta, amit a púpos bálna hangjához vagy a jódlihoz is szoktak hasonlítani. Új-Guinea vadvidékein őshonosak, ahol távol az emberektől sikerült teljesen alkalmazkodniuk a környezeti adottságokhoz. Emberekkel bizalmatlan, kiszámíthatatlan, nem tartják háziállatként.

Az éneklő kutya külleme nagyon hasonít az ausztráliai vadkutyára, a dingóra, de kisebb nála: marmagassága 31–46 centiméter között mozog, amihez 9-14 kilogramm testtömeg társul. Teste izmos, feje széles, felálló fülekkel. Szőrzete lehet vörös, fekete-cservörös vagy szürke. Farokszőrzete dús, bozontos.

állatkert kihalt kutyafajták új-guineai éneklő kutya vadállat vadkutya vadon élő állat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!