hirdetés

Orvosi tesztelésre tenyésztettek kutyákat: 4000 állatot mentettek ki

Gerhát Petra

2024. június 8 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Több ezer beagle-t mentettek ki egy szaporítótelepként működő orvosi laborból. A kutyákat orvosi tesztelésre tenyésztették.

hirdetés

A valaha volt legmagasabb összegű bírsággal sújtották azt az orvosi laboratóriumot, ahol kutyákat szaporítottak annak érdekében, hogy teszteket végezzenek rajtuk.  Az orvosi tesztelésre tenyésztett kutyák sorsáról és az ítéletről a BBC számolt be.

A mentett beagle-k várják, hogy biztonságba kerüljenek

Orvosi tesztekre tenyésztettek kutyákat

A laboratóriumot még 2022-ben számolták fel, miután kiderült, hogy orvosi tesztekhez használták az ott születő kutyákat. Ipari körülményeket képzeljünk el: amikor lecsaptak a rendőrök és az állatvédők, mintegy 4000 beagle-t kellett kimenteniük.

A Envigo nevű cég cumberlandi telepén 2022 nyarán borzalmas állapotok tárultak az ellenőrök szeme elé. Többezernyi kutya volt a gyártelepen. Kukacokat, penészt és ürüléket tartalmazó táppal etették őket, és volt olyan szoptatós szuka kutya is, ami egyáltalán nem is kapott enni. A beteg állatokat inkább elpusztították ahelyett, hogy megfelelő egészségügyi ellátást biztosítottak volna nekik, holott eleve egy orvosi laborban éltek, és lett volna rá lehetőségük. Rengeteg állatvédő egyesület összefogására volt szükség ahhoz, hogy a hatalmas mennyiségű kutyának gazdákat találjanak.

Az orvosi tesztelésre állatokat tenyésztő amerikai céget 35 millió dolláros, mintegy 12,5 milliárd forintos bírsággal sújtották.

2022 júliusában a kerületi bíróság eltiltotta az Envigót „minden olyan tevékenységtől, amely az állatvédelmi törvény hatálya alá esik”, ideértve a tenyésztést, a nevelést, és az állatokon végzett kísérleteket is. Az Envigo anyavállalata, az Inotiv júniusban bejelentette, hogy bezárja a létesítményt. Az ellenük indított per májusban kezdődött, egy hónap alatt ítélet is született.

A kutyák csak a mentést követően jutottak el állatorvoshoz

Az Envigo RMS LLC ellen állatkínzás vétsége miatt kiszabott bírság az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az állatjóléti törvény alapján valaha kiszabott legnagyobb bírság. Az Inotiv elfogadta a rekordösszegű büntetést. A bírság mellett a következő öt évben nem tenyészthetnek kutyákat sem az orvosi teszteket végző laborban.

Az állatkísérletekkel foglalkozó orvosi labor nem tenyészthet kutyákat

„Azzal, hogy nem végeztük el a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, és nem vettük fel a szükséges személyzetet, elmaradtunk az állat- és környezetvédelemmel kapcsolatos normáinktól, és bocsánatot kérünk a nyilvánosságtól a magatartásunkkal okozott károkért” – tette közzé az Inotiv hétfőn a honlapján. Az Envigo Global Services Inc. elismerte, hogy megszegte a víztisztaságról szóló törvényt, ugyanis nem kezelték megfelelően a szennyvizet, ami negatív irányba befolyásolta a kutyák egészségét és szennyezte a környezetet.

Nyitóképünkön az orvosi laborból kimentett kutyák várják sorukat az állatorvosi vizsgálatra. 

állatkínzás állatkísérlet amerika bíróság ítélet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!