hirdetés

Börtönbüntetésre ítélték az ózdi férfit, aki szándékosan vágott földhöz egy kölyökkutyát

Hangai Lilla

2023. április 20 - Képek: Getty Images Hungary /Forrás: Magyarország Bíróságai

A tényállás szerint az ittas férfi 2023. március 25-én házuk udvarán – egy náluk tartott kutya és kölykei miatt – vitába keveredett édesanyjával. Indulatos lett, majd az egyik 5-6 hetes pitbull jellegű kölyökkutyát szándékosan, nagy erővel földhöz vágta. Az állat ennek következtében elpusztult – olvasható a birosag.hu közleményében.

hirdetés

Szerencsére itthon egyre nagyobb hangsúlyt kap az állatvédelem, melynek az egyik legújabb kezdeményezése a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány. 2021 januárja óta a törvényeink is szigorodtak, mely lehetővé teszi, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetekben az elkövetők elszenvedjék tetteik következményét.

Visszaeső az elkövető

A bíróság a vádlottat – mint visszaesőt – állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek. Vele szemben 10 hónap szabadságvesztést és 1 év közügyektől való eltiltást szabott ki.

A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosbító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, az önhibából eredő ittas állapotban történő elkövetést és azt a tényt, hogy cselekménye az állat pusztulásához vezetett. Az enyhítő körülmények között szerepelt a vádlotti beismerés és az, hogy a vádlott tettét megbánta. Az ítélet jogerős.

Mit tehet egy átlagos szemlélő

Bár ebben az esetben beismerte tettét az elkövető, ez inkább ritkaságnak számít. Ha érdekel, hogy mit tehetsz abban az esetben, ha állatok ellen elkövetett bántalmazást tapasztalsz, és miért éri meg panaszt és bejelentést tenni ezekben az esetekben, arról itt és itt írtunk bővebben.

állatkínzás állatkínzás börtönbüntetés állatkínzás törvény bíróság kutya bíróság Magyarország törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink