hirdetés

Budapest egyetlen kutyás önkormányzati rendészei ilyen csodás ebekkel őrzik a lakosság biztonságát: interjú

Beszterczey Judit

2023. március 24 - Képek: Horváth Balázs, Getty Images Hungary, Mohai Zoltán, Kózel Gyula, Őrsi Zsófia

Odax és Bleu két beauce-i juhászkutya. Ezzel a rendkívül ritka fajtával és gazdáikkal, Őrsi Zsófia és Herseczki János önkormányzati rendészekkel naponta találkozhatnak az újpesti polgárok. Ők az egyedüli kutyás közterület-felügyelők Budapesten. Ami a napi rutinjukat illeti, a két különleges, újpesti közterület-felügyelő szinte minden egyes nap kutyás szolgálatot lát el.

hirdetés

Eddig sosem kellett megvédeniük magukat egy esetleges támadás esetén, arra pedig nincs jogkörük, hogy ráuszítsák kutyáikat a garázda személyekre, a törvényi jogszabályok értelmében kizárólag önvédelem esetén vethetnék be az ebeket. Ami pedig a szolgálat helyszínét illeti, a kutyások általában kiemelt címekre vonulnak ki, de számos lakossági bejelentésre is kiérkeznek. Erről a rendkívül ritka fajtáról és kapcsolatukról kérdeztük Őrsi Zsófiát.

Fotó: Horváth Balázs

– Ti vagytok az egyetlen kutyás önkormányzati rendészek Budapesten. Hogy kaptátok ezt a feladatot?

– Amikor felvetődött, hogy Újpestre jövünk önkormányzati rendésznek dolgozni, akkor már az állásinterjún szóba kerültek a kutyáim, hisz akkoriban már kezdő tenyésztő voltam.

– Mi a munkátok kutyás önkormányzati rendészként? Mi a speciális skilletek?

-A szabálysértésekkel szemben kell intézkednünk. Mivel Újpest Önkormányzata kutyabarát munkahely, szinte a kezdettől fogva jöhetett valamelyik kutyánk dolgozni. Később jöttek a feladatok, például a parkokban járőrözés, és ilyenkor a kutyának kizárólag annyi a feladata, hogy „elrettenti” a póráz nélkül sétáltatókat. Ilyenkor azonnal pórázra kerül az a kutya is, aki addig nem volt. Többször tartottunk már előadást a felelős kutyatartásról és a munkánkról, továbbá tavaly az újpesti tűzoltó nyári táborban is tartottunk előadásokat. A rendészek helyszíni kitelepülésein is részt veszünk a kutyáinkkal.

– Kutyás rendészként hogyan viszonyulnak hozzájuk, hozzátok az emberek, a járókelők?

– Érdekes módon sokkal kedvesebb a fogadtatásunk, ha kutyákkal együtt látjuk el a közterületi feladatainkat. Általában nagyon szeretik Odaxot és Bleu-t.

Fotó: Mohai Zoltán

– Volt-e, hogy közbe kellett avatkoznotok a kutyákkal együtt?

A beauceron fajtának tekintélyt parancsoló jelenléte, sose kellett közbeavatkoznunk. Odaxot tanítjuk különböző helyzetekben ugatni. Továbbá alvó, ittas hajléktalan személyek felébresztésében is nagy segítség a kutya öblös hangja. Rajtunk kívül egyedül Miskolcon dolgoznak kutyás közterület-felügyelők az országban, akikkel szoros munkakapcsolatot ápolunk.

– Egy rendkívül ritka fajtával, a beauce-i juhászkutyákkal foglalkoztok. Hogyan találtatok rájuk?

– Első kutyánk egy csehszlovák farkaskutya és németjuhász keverék volt, akit hordtunk hobbi kiállításokra, mert mindig is vonzott a show-k világa. Egy kutyakiállításon találkoztunk először a beauceron fajtával 2014-ben. Szerelem volt első látásra. Olyan kutyát keresünk, amelyik különleges, intelligens és egészséges. Akkor még meg se fordult a fejemben, hogy tenyészteni fogom, egyszerűen szerettem volna egy törzskönyvezett kutyát, akivel én is járhatok kiállítani. Felvettük a már látott beauce-i juhászok gazdáival a kapcsolatot. Amikor született nála alom, akkor vettük meg a későbbi kennelem, a Soleil Charmant alapító szukáját.

Fotó: Kózel Gyula

– Hogyan jellemeznéd ezt a fajtát küllemre és habitusra egyaránt?

– A beauceront eredetileg „mindenes” parasztkutyának tenyésztették ki a francia gazdák. Ha kellett, nyájat őrzött, hajtott, de örömmel vigyázott a családra és a portára. Küllemre nagyon sok ember keveréknek nézi ezt a nagytestű juhászkutyát, általában rottweiler és dobermann keveréknek gondolják. Annyira nem állnak távol a valóságtól, hiszen a dobermannban található beauceron, ez utóbbi a régebbi fajta. Habitusra pedig nagyon érzékeny és intelligens ez a kutya, emberközpontú. Lételeme a munka, igényli a feladatokat, mert így érzi hasznosnak magát. Könnyen gyorsan tanul, viszont következetes nevelést igényel. Ha kell, részt vesz az aktív elfoglaltságokban, de ha kell, pihen a gazdival a kanapén, feleslegesen nem pörög.

Fotó: Őrsi Zsófia

– Zsófi, nagyon szeretsz kiállításokra járni. Miért?

– A kennelünkben található összes kutyánk ősei kiváló munkakutyák. Igaz, hogy szenvedélyem a kiállítás, de amikor csak tehetem, dolgozom velünk. Valamennyi kutyánk rendelkezik terelési ösztönpróbával, NHAT-tal. Tudjuk jól, hogy költséges hobbi a kiállítás, de ha engedi a munkánk, és megvannak az anyagiak, akkor szeretünk menni. Nemcsak azért, mert megmérettetés, hanem ilyenkor találkozunk a többi tenyésztő barátunkkal.

– Mekkora a magyar beauceron állomány?

– Magyarországon körülbelül 200-300 beauce-i juhászkutya él, öt tenyésztő foglalkozik ezzel a fajtával. A miénk a Soleil Charmant Beauceron kennel, amelyet 2020-ban alapítottuk meg, és 2021-ben érkezett meg az első alom. Idén várjuk a harmadikat.

Fotó: Őrsi Zsófia

– Tenyésztőként mi a tapasztalatod? Kik keresik ezt a ritka fajtát?

– Olyan jelöltek jutnak el hozzánk, akik régóta szerelmesei a fajtának, illetve különleges, aktív, családi társat keresnek. Kizárólag olyan helyre adok el kutyát, ahol teljes jogú családtagnak számít. Aktív családoknak ajánlom, ahol sokat kirándulnak, sétálnak a szabadban, és szeretik a mozgékonyságot. Mivel remek területőrző, házőrzésre is alkalmas. Él kölykünk Romániában, Dél-Koreában és a Fülöp-szigeteken is.

beauce-i juhászkutya beauceron felelős kutyatartás kutya nevelése kutyatenyésztő őrző védő kutya szolgálati kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink