hirdetés

Beauceron fajtaleírás: a vörösharisnyás juhászkutya, aki egyszerre érzékeny társ és magabiztos védelmező

László Enikő

2022. június 13 - Képek: Getty Images Hungary

Egyesek ha egy ilyen kutyát látnak, először azt hihetik, egy dobermann vagy egy rottweiler keverék. Azonban már az 1500-as években is íródtak a beauce-i juhászkutyák őseiről szóló feljegyzések, csupán a fajta kevésbé ismert szülőhazáján, Franciaországon kívül.

hirdetés

A fajtát a francia Beauce-i síkság juhászkutyáiból alakították ki évszázadokkal ezelőtt. Innen ered a neve is, de olykor bas rouge-nak is becézik, ami vörös harisnyát jelent magyarul. Sidonie-Gabrielle Colette, népszerű francia regényíró és kutyabarát pedig „vidéki úriemberként” jellemezte ezt a hűséges, impozáns és magabiztos juhászkutyát.

Eredete

A beauceron, más néven beauce-i juhászkutya nevét a Párizstól délnyugatra fekvő hatalmas mezőgazdasági régióról kapta. Efféle ebekről már az 1500-as évek környékén születtek feljegyzések. Egyes források szerint ilyen kutyákat vaddisznók vadászatára is használtak régebben. A késő középkori kialakulása óta a beauceron számos szerepet játszott: a háborúkban is szolgált, legtöbbször hírvivőként. De őrző-védőként, kereső- és szolgálati kutyaként, sporttársként és természetesen juhászkutyaként is megállta a helyét az idők során.

A francia juhászkutyák osztályozását 1896-ban kezdték meg. A beauceron nevet a rövidebb szőrű kutyák kapták, a hosszabb szőrűeket briardnak nevezték el. 1922-ben megalakult a francia fajtaegyesület, a Club des Amis Du Beauceron.

Útközben a beauceront a kutyaszerető francia közönség fedezte fel, köztük Sidonie-Gabrielle Colette, akit világszerte egyszerűen csak Coletteként ismernek. Azt írta, hogy beauceronja „azon ritka társak egyike, akik a megfelelő időben elhallgatnak, tisztelik a munkánkat és az álmunkat, vonyítanak könnyeinkért, és keserű diszkrécióval szemet hunynak bármi – egy szerető csókja, egy gyermek gyengéd ölelése – felett, ami megfoszthatja őket ingatag emberi barátságunktól.”

A beauceron egy nagy erejű, de egyben érzékeny kutya. Ez a fajta népes nyájak terelésére, védelmére lett kitenyésztve. A pásztorkodás közben csendes és nyugodt, a birkákkal úgy képes dolgozni, hogy nem ijeszti meg őket. Ez a sokoldalú és okos fajta napjainkban katonai, rendőri K-9-es munkát is gyakran végez.

Fajtastandard

A beauce-i juhászkutya nagytestű, szilárd, strapabíró, erős, jól felépített és izmos kutya, nehézkesség nélkül. Feje viszonylag hosszú, a testtel arányos. Koponyája lapos vagy kissé domború, harmonikus vonalú. Stopja közepesen erős, felezi a fej hosszúságát. A fejtető és az orrhát vonala párhuzamos. Pofája nem hegyes és nem is széles. Harapása ollós, fogai erősek. Orrtükre mindig fekete, közepes nagyságú. Tekintete magabiztosságot, bátorságot sugall, sosem félelmet vagy gonoszságot. Szeme kissé ovális, sötét, sosem lehet világosabb a mogyoróbarnánál. Füle magasan tűzött, néhány országban kupírozzák. A nem vágott fül a fej mellett lóg, nem tapad hozzá. Háta erőteljes, mellkasa mély, domború, hasa kissé felhúzott, ágyéka feszes és széles. Végtagjai párhuzamosak, masszív csontozatúak, hátulsó ujjain gyakran kettős farkaskarom található. Mancsa gömbölyded, erős, a talppárna kemény és rugalmas. Farka lelóg, vége kissé J alakban felhajlik. Szőrzete sűrű és rövid, a fejen 3-4 cm hosszú, testhez simuló. A combok és a test alsó részén valamivel hosszabb. Színe lehet fekete és rőt (bikolor), a lábakon vörös „harisnyával”. A harlekin színváltozat trikolor, szürke-fekete és rőt. A kanok marmagassága 65-70 cm, a szukáké 63-68 cm. Testtömege körülbelül 30-39 kg. Várható élettartama 13 év.

Jelleme

A beauceron magabiztos, okos, erős akaratú, hűséges kutya. Védi családját és területét, és általában tartózkodó idegenekkel szemben. Könnyen nevelhető, de gyakran megmutatja független oldalát. Magabiztos, bátor eb, de sosem lehet agresszív. Gyengéd, érzékeny, de rettenthetetlen. Ez a kettősség teszi igazán különlegessé. Családját óvja, és igényli a szeretetet, de ha egy idegen közelíti meg a portát, akit láthatóan gazdái sem látnak szívesen, nem fél erőteljesen fellépni.

Szinte bármilyen kutyasporthoz alkalmas, beleértve az agilityt, a flyballt, a terelést, az engedelmességet, a rallyt, a kutatás-mentést és a nyomkövetést. Az unatkozó beauceron azonban destruktívvá válhat, így fontos, hogy gazdája kellően lefárassza. Ez a fajta gyorsan tanul, és különösen fiatal korában szivacsként szívja magába a tudást. Magas intelligenciája van és könnyen el is sajátít különböző parancsokat. Azonban független gondolkodó, így előfordulhat, hogy megmakacsolja magát. Nagyon érzékeny, így mindenképp a pozitív megerősítés módszerével kell képezni. Nevelésénél elengedhetetlen, hogy határozott, igazságos és következetes legyen gazdája, aki soha nem alkalmaz erőszakot vagy durva bánásmódot.

Ideális környezet

A beauceron nem való első kutyás gazdának, ugyanis önálló és erős akaratú eb, akinek fontos, hogy határozott és szerető gazdája legyen. Szinte lehetetlen kifárasztani, így leginkább kertes házba való, ahol sok fizikai és mentális stimulációban lehet része. Fontos megjegyezni, hogy számára nem kielégítő, ha az udvaron szaladgálhat. Megfelelő lefárasztásához ennél jóval több kell. Ezért legjobban egy aktív életmódot élő háztartásban érzi jól magát, ahol a gazdával futhat, túrázhat, tanulhat, játszhat. Megfelelő összeszoktatással a gyerekeket is kedveli, azonban fontos, hogy a kisebbeknek megtanítsák, hogyan kell bánni egy kutyával. Előfordulhat, hogy a beauceron, eredeti munkájából adódóan terelgetni kezdi a gyerekeket. Macskákkal érdemes már kölyökkorában összeszoktatni.

Ápolás

A rövid, sűrű dupla szőrzetű beauceron aljszőrzete puha, fedőszőre viszont kemény és vízálló. Nem igényel túl sok ápolást, azonban sokat vedlik, évente két alkalommal. Ilyenkor a szőrzet naponta kefélést igényel. Így eltávolíthatók az elhalt szőrszálak, mielőtt azok a bútorra hullanának, és a fésülés elősegíti az új szőrök növekedését is. Karmait (a dupla farkaskarmokat is) időnként vágni kell. A szemek és a fülek tisztaságára is gondot kell fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák

Nagytestű kutyafajtaként a beauceronokat sem kerüli el a diszplázia, ezért a tenyésztőknek szűrni kell állományukat. A szintén nagy és mély mellkassal rendelkező ebeknél előfordulhat gyomorcsavarodás, ezért fontos, hogy evés után közvetlenül a beauceron ne végezzen sok energiát igénylő testmozgást. Néhány egyednél szív- és szemproblémák is megjelenhetnek.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

beauce-i juhászkutya beauceron juhászkutya nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink