hirdetés

Kihez fordulj segítségért a kutyakiállításon? Ezek az emberek tudják, mi a teendő

Zöldhelyi Adrienn

2022. július 27 - Képek: dog-foto.com

A kutyakiállítások világa az első pár alkalommal szinte átláthatatlannak tűnhet. A kezdetekben még az is gondot okozhat, hogy nem tudjuk, mivel, kihez lehet fordulni, kik azok, akik segíthetnek bizonyos problémák megoldásában. Vagy kik azok, akik olyan szolgáltatást nyújtanak, amit érdemes igénybe venni. Pedig – főleg tapasztalatok hiányában – biztos fogunk olyan helyzettel találkozni, amiben segítségre lesz szükségünk. Mindenre van megoldás!

hirdetés

Kiállításokon sokszor már a parkolás sem egyszerű, mivel gyakran nem kialakított parkolókban, hanem füves területre, fák, bokrok közé kell állni. Ebben általában már a bejárattól segít a parkoló személyzet. Mutatják a haladási irányt, és azt, hogy hova álljunk a kocsival. A kutyák oltási könyvét a bejáratnál egy vagy több állatorvos ellenőrzi. Minden rendezvényen van állatorvos, ha a kutyával bármi történik (például sérülés, hirtelen rosszullét), hozzájuk lehet fordulni.

Győztes komondor profi fotózása a kiállítás után, a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. /Fotó: dog-foto.com

A kiállítási iroda

A kutyakiállítások adminisztratív központja a kiállítási iroda, melyet külön ki szoktak emelni a rendezvények térképén. Hozzájuk lehet fordulni, ha például a nevezési visszaigazoláson fel van tüntetve, hogy valamilyen elmaradásunk van. Ilyen esetben gyakran a startszámot és a kutya bírálati lapját is ők adják ki. Az átsorolások bizonyos eseteit a vezető bíró végzi. Azonban ilyen jellegű kérésünket első körben az irodánál javasolt jelezni. Átsorolás, ha a kutya például nem az általunk nevezéskor megjelölt osztályban – mondjuk champion helyett nyíltban – szerepel a katalógusban. Többek közt az esetleges átsorolás miatt is fontos, hogy a kutya eredeti papírjai (nevezési lap, törzskönyv, champion vagy munkavizsga igazolás) nálunk legyenek.

A ringtitkár és a bíró munka közben. /Fotó: dog-foto.com

Amennyiben nincs külön sátor kijelölve a katalógusok kiosztására (és nem csak online elérhető), azt is az irodában kérhetjük ki. A kiállítási irodában lehet nevezni a Best In Show program egyes versenyeire (pl. kutyapár, tenyészcsoport, utódcsoport), valamint ott vezetik be hivatalosan, az aznap elért eredményeket a teljesítményfüzetbe. Nagyobb kiállításokon pedig a champion címek kiváltását is ott intézhetjük. Adminisztratív ügyekkel tehát a legtöbb esetben hozzájuk kell fordulni. Óvás miatt úgyszintén.

Az óvás

Az óvással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy: kiállításon óvni csak alaki hiba miatt lehet! Tehát, ha a bíró döntésével nem értünk egyet, vagy nem adott ki címet a kutyának, azért nem lehet óvni. Érdemes tudni, hogy óvás esetén letétbe kell helyezni a nevezési díj dupláját, és az indoklást írásban be kell nyújtani az óvási bizottság felé, a folyamatot csak ezután indítják el. Amennyiben az óvásnak helyt adnak, a befizetett összeget visszakapjuk.

Fekete pulik csoportja a Best In Show programban. /Fotó: dog-foto.com

A ringben

A ringekben általában (a kiállítás nagyságától függően) 1-3 emberből álló ringszemélyzet tartózkodik, már a bírálatok kezdete előtt legalább egy órával. A ringben elhelyezett asztalnál találhatjuk a ringtitkárt (vagy ringtitkárokat), és az írnokot. A ringtitkár irányítja a kiállítókat, hogy kinek mikor kell ringbe lépni, illetve ő felelős a ringben zajló adminisztratív munkáért. A ringtitkár osztja ki a startszámot, és jegyzi fel a bírálati összesítőre, hogy melyik kutya részére került kiadásra. „Egyértelmű” átsorolást neki kell jelezni. Egyértelmű az átsorolás, amennyiben a kutya rossz osztályba lett sorolva, például a neme szerint, tehát kan kutya, de szukának van beírva a katalógusba, esetleg a fajta szín/méret/szőrváltozat szerinti bontásban van, és nem a megfelelő változatnál van feltüntetve.

Handler állítja a kutyát a ringben, háttérben a bíró és a ringtitkár. /Fotó: dog-foto.com

Ilyen esetekben a ringtitkárnak (illetve a bírónak) kell jelezni a problémát még a bírálatok megkezdése előtt, mivel ezt a típusú átsorolást a bíró is megteheti. Bírálatok után a bírálati lapot, kártyákat a ringtitkártól lehet kikérni. Úgyszintén hozzá kell fordulni, amennyiben a bírálati lapon vagy kártyákon elírás történt, esetleg pecsét, aláírás hiányzik. Ha a bírálatok befejeződtek, és a ringszemélyzet elhagyta a helyszínt, a pótlást, javítást a kiállítási iroda végzi.

A handlerek

A kiállításokon dolgoznak felvezetők, úgynevezett handlerek. A handlereknek több típusa van, és különböző korosztályból kerülnek ki. Vannak egészen fiatal junior handlerek, és sok éves tapasztalattal rendelkező senior handlerek, illetve professzionális show handlerek. Amennyiben, például egészségügyi okokból nem tudjuk, vagy nem szeretnénk mi magunk felvezetni a kutyát, esetleg több ebbel kéne ringbe lépnünk ugyanabban az időpontban, kérhetjük handler segítségét. Az ő munkájuk általában nem a kiállításon kezdődik el, hanem már jóval korábban, mivel ismerkedniük, gyakorolniuk kell a kutyával. Már kölyökkorától segíthetnek felkészíteni az ebet, és minket is a kiállításra.

A legifjabbak versenye: gyerek-kutya pár versenyző a Best In Show programban. /Fotó: dog-foto.com

Ha az első „bevetés” előtt ellátogatunk pár rendezvényre, a fiatal handlerek munkáját megfigyelhetjük a kiállítás záró programjában, a Best In Show-ban, ahol három korcsoportra bontva vonulnak fel. Junior handler I. (9-14 éves), junior handler II. (14-18 éves) és senior handlerek. Ilyenkor nem a kutyát, hanem a felvezetőt értékelik. A handlerek sokszor profi kutyás családokból kerülnek ki, és egészen kicsi koruktól kezdve gyakorolják a felvezetést. Sokuk 14-15 éves korukra már professzionális szinten űzi. A handlerek nem tartoznak a kiállítás személyzetéhez, ez egy extrán igénybe vehető szolgáltatás, külön kell megállapodni velük. Egy kezdő kiállító és egy szárnyait bontogató, tehetséges junior handler kapcsolata mindkettejük számára sok előnnyel járhat.

Junior handler verseny egy kiállításon. /Fotó: dog-foto.com

A kutyafotósok

Szintén nem a kiállítás személyzetéhez tartoznak, de fontos szolgáltatói a rendezvényeknek, a kutyafotósok. Elsőre talán azt gondolnánk, hogy felesleges a munkájuk, mivel ma már egy telefonnal is lehet egészen jó képet készíteni. Ám ezek össze sem hasonlíthatók azzal, amire egy kutyafotós képes. Mondhatni ég és föld a különbség! Egy minden szempontból előnyös, tökéletesen beállított és elkészített kutyafotó aranyat ér. Amennyiben tenyésztésre szánt ebről van szó, a jó fotó kiemelten fontos. Ha pedig kutyás honlapot vagy egyéb reklámanyagot szeretnénk készíttetni a későbbiekben, a profi fotó elengedhetetlen. A kiállításon dolgozó fotósokkal már a bírálatok megkezdése előtt érdemes megállapodni, hogy pontosan hol (pl. ringben), milyen képeket (pl. egyéni, mozgásban, összevetésben) szeretnénk majd készíttetni.

felvezető handler kiállítás kutyakiállítás kutyatenyésztő tenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink