hirdetés

A tenyésztés és a kiállítások szakszavai: ki a handler és mi a feladata?

László Enikő

2022. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

Nem minden kutyabarát mozog otthonosan a tenyésztői, kutyakiállítási berkekben. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen segítünk a különleges szavak, fogalmak megértésében.

hirdetés

A kutyakiállítások, tenyésztők világa a kutyázás egyik rétegtémája. Minden területnek megvan a maga szókészlete. Érthető, hogy nem mindenki mozog otthonosan a kiállítások, tenyésztők világában. Azonban, ha szeretnél néhány dolgot megérteni, alaposabban beleásni magad a témába, segítünk néhány szó megmagyarázásával.

MEOESZ

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének mozaikszava. Fő feladata a fajtatiszta kutyák tenyésztésének, törzskönyvezésének összefogása, koordinálása. Emellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a magyar fajták védelmére, állományuk fejlesztésére, szakszerű növelésére.

Kinológia

A kinológia más néven kutyatan. A kinológusok olyan szakemberek, akik a kutyák fejlődéstörténetével, a fajták kialakulásával foglalkoznak.

Etológia

Az etológus az állatok (nem csak kutyák) viselkedését kutatja természetes körülmények között. Tehát nem laboratóriumban figyeli meg őket. Például Pavlov éppen emiatt nem tekinthető etológusnak, mivel kizárta a természetes környezetbeli viselkedést kísérleteiből. A modern etológia atyjának Konrad Lorenzt tartják, de hazánkban is számos elismert etológus él, például Csányi Vilmos vagy Miklósi Ádám.

Konrad Lorenz.

Pedigree

A pedigree más szóval törzskönyvet jelent. Ez igazolja a kutya származását, ez az ő anyakönyvi kivonata. Szerepelnek rajta felmenői és azok kiállításokon elért eredményei. Minden fontos adat szerepel a kutyáról: hol, mikor született, mi az azonosítószáma, milyen betegségre szűrték 4 generációra visszavezethető felmenőit.

Tenyészszemle

A meghirdetett tenyészszemléken a kutyák tenyészthető címet kaphatnak, ha a standard feltételeinek megfelelnek. Egyes fajtáknál ez munkavizsgához kötött. De számos más kitételnek kell eleget tenni, a pontos részletekről a fajtagondozó szervezeteknél érdeklődhetsz.

Handler

A handlerek azok az emberek, akik felkészítik (ez megegyezés tárgya), majd felvezetik a kutyakiállításokon versenyző, tenyészszemléken résztvevő ebeket. Nagy szerepet játszanak abban, hogy egy eb sikeresen szerepeljen.

Kiállítási díjak, kiállítások

  • CAC: országos címet adó kiállítás, nemzeti osztálygyőztes cím a felnőtt korosztályban
  • CACIB: nemzetközi kiállítás, nemzetközi győztes; a növendék, nyílt, munka és champion osztály győztesei közül a legszebbnek ítélt kutya kapja nemenként.
  • BIS: Best in Show, azaz a kiállítás legszebb kutyája
  • BOD: Best of Day, azaz a nap legszebb kutyája
  • BOG: Best of Group, azaz a fajtacsoport győztese
  • BOB: Best of Breed, azaz a fajta legszebb kutyája
  • BOS: Best of Opposite Sex, ha a BOB győztes például kan, a BOS címet megkaphatja egy szuka, és fordítva

Ezeken kívül még számos más díj, elismerés létezik, ezekről a MEOE Fehérvár oldalán tudsz tájékozódni.

Fajtamentés vs. fajtagondozó szervezet

A két fogalmat viszonylag gyakran keverik. A fajtamentő szervezetek jellemzően alapítványok, akik egy adott fajtajelleget mentenek. Ezzel egy olyan menhelyet létrehozva, ahol nagyrészt csak az adott típusú, jellegű ebeket fogadják. Sajnos egyre nagyobb szükség van rájuk, ami a szaporítóknak köszönhető. Ma már nem számít, hogy egy eb keverék vagy yorkshire terrier, ugyanúgy utcára kerülhet mindkettő.

A fajtaegyesületek vagy fajtagondozó szervezetek összefogják egy bizonyos fajta állományát, tenyésztőit. Kidolgozzák, fejlesztik tenyésztési programjaikat, nyilvántartják a tenyésztőket, lebonyolítják a kiállításokat, tenyészszemléket és kapcsolatot tartanak az FCI-vel. Emellett népszerűsítő előadásokat, tanfolyamokat rendezhetnek az adott fajtát érintően, de akár kiadványokat is létrehozhatnak róla.

Designer kutyák

A designer kutyák mondhatni direkt keverékek, akik hivatalosan még nincsenek elismerve fajtaként. Abból a célból keresztezik az ebeket, hogy mindkét fajtatiszta szülő pozitív tulajdonságait öröklik a kölykök. Ez azonban rendkívül veszélyes kísérletezés, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az általunk preferált jellemzők fognak dominálni a csöppségekben. Súlyos esetben akár életképtelen kölykök is születhetnek, ezért semmiképp sem ajánlott szakértelem nélkül kutyákat keresztezni.

fajtagondozó szervezet kutyakiállítás kutyatenyésztés MEOESZ szakkifejezések szakszavak tenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink