hirdetés

Ez a súlyosan megégett kutya ma már terápiás állatként segíti az égési sérülteket

Hangai Lilla

2023. szeptember 29 - Képek: Getty Images Hungary

2018 októberében egy családi házban tűz ütött ki. A szülőknek volt ideje kimenteni a gyerekeket, de nem volt már idejük visszamenni Takáért, az akkor 9 éves shiba inuért. A tűz az egész verandát leégette, aminek következtében a padló beomlott, Taka pedig lezuhant. Arra még volt ereje, hogy elfusson a szomszéd házhoz. Amikor a lakók meglátták a szerencsétlen állatot, azonnal felkerestek egy állatorvost; nem volt veszítenivaló idejük.

hirdetés

Amikor az orvos, Crystal Lesley meglátta a kutyáról készült képet kérte, hogy azonnal vigyék el hozzá az állatot a Care More Állatkórházba. Még füstölt, amikor behozták; nem tudtak úgy hozzáérni, hogy ne üvöltött volna a fájdalomtól. Sosem találkoztak még ilyen súlyos égési sérüléssel. Hogy meg tudják vizsgálni, elaltatták. Az orvos világosan látta, hogy rengeteg munka lesz megmenteni az állatot, de elhatározta, hogy nem adja fel. Még a komoly égési sérülés sem törte meg Taka kutya életigenlését; ismerd meg a történetét!

Összefogtak érte

Miután közzétettek egy fotót Takáról a klinika Facebook oldalán, az egész közösség összefogott, hogy pénzt gyűjtsenek, amiből kifizethetik a speciális kezelését. Megtörve nézték, ahogy minden erőfeszítés hiábavalónak tűnik; Taka állapota romlik. A fájdalmai elviselhetetlennek látszottak.

Crystal Lesley, az orvosa azonban tartotta magát az elhatározásához, miszerint nem adja fel. Elvitte egy specialistához, aki akkor sürgősségi ellátásban részesítette az állatot; Taka másfél hónapot töltött a klinikán. Hosszú heteken át naponta cserélték a kötéseit és kezelték a sebeit. Hamar kiderült az is, hogy nem képes pislogni, így a szemét is kezelni kellett.

Az édes négylábú azonban pillanatok alatt belopta magát az orvosai s gondozói szívébe, így a központ lehetőséget adott arra, hogy elvégezzék rajta ingyen a bőrátültetést és a szemét helyreállító műtétet.

Az égési sérülés Taka kutya jövőjét teljesen átformálta

A kis shiba inu előző gazdái lemondtak róla az állatorvos javára, ugyanis nem tudták volna a sérülései miatt megfelelően ellátni a továbbiakban; így lett Crystal Lesley Taka új gazdája. Képtelen lett volna tőle megválni, úgy összekovácsolta őket az a borzasztóan nehéz időszak.

A hónapokig tartó gyógyulás után a közösségre gyakorolt hatása miatt az égési központból felkereste a doktornőt egy ápolónő, hogy Takával vállalnák-e, hogy meglátogatják az ott kezelt gyerekeket abban a reményben, hogy támogatást, kapcsolódási pontot nyújthat nekik. Lesley doktornő azonnal tudta, hogy Taka személyisége tökéletes erre a munkára, hiszen egyszerre kedves és bohókás.

Ahhoz, hogy az égési osztályon dolgozhasson, Takának szüksége volt terápiás kutya minősítésre. A blöki imádta a képzést, látszott, hogy nagyon büszke magára az elért eredményei miatt. A legnagyobb kihívást a „Marad!” parancs teljesítése jelentette számára, de ez sem fogott ki rajta. Taka és gazdija azóta is látogatják az égési központot, ahol gyerekeknek segítenek feldolgozni az őket ért traumát.

égési sérülés igaz történet kutya égési sérülés megható kutyás történetek shiba inu terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink