hirdetés

Halálos méreg kutyáknak: ezért tartsd távol tőlük a nyírfacukrot és a fogkrémet

Ferenczi Deborah

2021. december 27 - Képek: Getty Images Hungary

Az olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, a fokhagyma vagy a szőlő jól ismert veszélyeket jelentenek a kutyák egészségére. Egy másik gyakori anyagról, a xilitről kevesebb szó esik, pedig nemcsak ételekben, de fogkrémekben és dezodorokban is megtalálható.

hirdetés

A kutyák szervezetében a xilit fogyasztása gyors inzulinfelszabadulást okoz, ami akut gyengeségként, remegésként és hányásként nyilvánul meg, amit később májelégtelenség is kísérhet. Sőt, nagyobb mennyiség fogyasztása esetén 15-20 percen belül akár kómába is eshetnek az állatok. A Poison Pet Helpline szerint a xilit lenyelésével kapcsolatos esetek rohamosan nőnek. 2009-ben hozzávetőlegesen 300 alkalommal kezeltek mérgezéses tüneteket, míg 2015-ben ez a szám 2800-ra nőtt. Így érdemes tisztában lenni azzal, hogy pontosan mely élelmiszerek és egyéb, háztartásban megtalálható dolgok tartalmaznak xilitet.

Gumicukrok

Ha egy gumicukrot vagy mályvacukrot, nyalókát cukormentesként tüntetnek fel, akkor abban szinte biztosan megtalálható a xilit. Az, hogy milyen komoly problémákkal kell szembenéznetek, a xilit mennyiségétől függ. Dr. Meghan Harmon, a Missouri Egyetem Állatorvosi Főiskola állatorvosa társszerzője volt a 2015-ös, a Journal of Veterinary and Emergency Care folyóiratban megjelent tanulmánynak, amely utólagosan értékelte a xilit lenyelésének eseteit. Elsősorban azt tanácsolja, hogy amennyiben a kutya ilyen terméket fogyasztott, azonnal hívd az állatorvost, és minden esetben pontos tájékoztatást nyújts. A kutatás során közel 200 kutya esetét tárták fel, s arra az eredményre jutottak, hogy a xilitmérgezést elszenvedő ebek általában 18 órán keresztül voltak kórházban, ahol dextrózt kaptak, hogy megemeljék a vércukorszintjüket. Amint a szervek visszanyerték képességüket a vércukorszint önálló szabályozására, a kutyákat leszoktatták a szőlőcukorról, és végül hazaengedték.

Pékáru és cukorbetegeknek való készítmények

Mivel a cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják az ilyesfajta cukorpótlókat, így számos élelmiszerboltban ömlesztve vásárolható meg a cukrot és a xilitet tartalmazó termék. Könnyű véletlenül hazavinni egyet. Arról is kevesen tudnak, hogy a pékárukban is lehet xilit. Mivel a péksüteményekben sokkal több édesítőszer van, az a háziállat, aki gyakran és viszonylag nagy mennyiségben eszi, életveszélyes állapotba kerülhet.

Szájvíz, fogkrém, gyógyszerek és dezodorok

Bár nem tartalmaznak ugyanolyan mennyiségű xilitet, mint a fentiekben említett ételek, a fogászati ​​​​egészségügyi termékek általában ezt a cukorhelyettesítőt használják vonzó, édes íze és fogvédő tulajdonságai miatt. Az „olvadó” fajta gyógyszereket is gyakran ízesítik ily módon. Ezenkívül előfordulhat, hogy xilitet tartalmaznak bizonyos melatonintartalmú gyógyszerek, más vényköteles termékek és gumiszerű vitaminok. Ezenfelül az édesítő dezodorok, testápolók és számos kozmetikai szer alapanyaga.  Mint minden ezen a listán szereplő terméket, a legjobb, ha ezeket egy szekrényben vagy egy magas polcon tárolod teljesen elzárva négylábú barátodtól.

cukrok édesítőszerek halálos méreg kutya édesítőszer kutya mérgezése mérgező anyag xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink