hirdetés

Itt az ősz és a pillecukor-szezon: ezért ne engedd a kutyádnak, hogy egyen belőle!

Ferenczi Deborah

2021. október 1

Az őszi hidegebb időszak talán legjobb hozadéka, hogy végre lehet kuckózni, filmet nézni, forró csokit inni, és közben csokiba mártogatott pillecukrot enni. Ezeken a meghitt estéken sokszor befészkel a kutyus is a gazdija mellé, és együtt töltik az időt. Ilyenkor hajlamosabbak az emberek adni a kutyusnak valami finomságot, amit éppen ő maga is eszik, pedig erre nagyon kell vigyázni, ugyanis kifejezetten veszélyes is lehet számára az édességek fogyasztása.

hirdetés

Talán az egyik legnépszerűbb édesség, amit fogyasztani szoktak az emberek hidegebb téli időszakokban az a mályvacukor. Nem csupán a meghitt filmezős estéken kerülhet elő, hanem akár szabadtéri programok, esetleg bográcsozás, vagy az őszi időkben igazán kedvelt tábortüzezések alkalmával is. Akár figyelmetlenségből is előfordulhat az, hogy azon kapod a kutyádat, hogy éppen falatozni kezdi a mályvacukrot. Amint ezt látod azonnal vedd el tőle, ugyanis akár halálos is lehet számára.

Gyakran előkerül bográcsozás vagy éppen tábor tűz mellett való üldögélés során a pillecukor, ilyenkor nagyon kell vigyázni arra, hogy a kutya még véletlenül se jusson hozzá.

Miért veszélyes a kutyákra a pillecukor?

Nem kizárólag csak a pillecukor, hanem azon felül tulajdonképpen minden édesség veszélyt jelent a állatok számára. Alapvetően érdemes az ebeket megtartóztatni a cukros ételektől, hiszen a szervezetük nagyon érzékeny, nem alkalmas arra, hogy azokat feldolgozza. Több szempontból is igazán nagy veszélyt jelent számukra, ugyanis nagy mértékben rontja az állat fogait, illetve elhízáshoz is vezethet. Az egyik legjelentősebb probléma mégis a cukorbetegség, ami komoly szenvedéssel és számos esetben halállál járhat. Annak érdekében, hogy ezt megelőzd, mindenképpen ügyelni kell arra, hogy ne jusson az állat édességekhez.

Mérgezőbb, mint a csokoládé?

Valójában igen, és sokkal veszélyesebb is. Dr. Carly Fox, a New York City’s Animal Medical Center orvosa úgy tartja, hogy rendkívül káros lehet a kutyákra az adott étel fogyasztása, már egészen kis mennyiségben is. Ennek az oka abban rejlik, hogy míg a csokoládéban cukor található, addig a mályvacukorban édesítőszer, ami még sokkal mérgezőbb, mint a hagyományos cukor. Az ilyen jellegű édességek a kutyák számára olyan komoly veszélyforrást jelenthetnek, hogy az elfogyasztásuk májelégtelenséggel, rohamokkal, sőt halállal is járhat.

„Az édesítőszer veszélyesen alacsony vércukorszintet okozhat, ami rohamokhoz és akár halálhoz is vezethet, ha a kutyát nem megfelelően kezelik” – mondja Dr. Fox. „Azt is kimutatták, hogy mérgező a májra, akár napokkal a lenyelés után is.”

Milyen tüneteket okozhat az, ha a kutya pillecukrot evett?

Fennállhat a hányás, hasmenés, de akár a székrekedés és az étvágytalanság esélye is. Amennyiben rendellenességet tapasztalsz ezen a területen, azonnal fordulj orvoshoz. Akár hosszan tartó gyomor -bélrendszeri zavarokat, hasnyálmirigy-gyulladást és a gyomor-bélrendszeri elzáródást is okozhat, ami sok esetben halálhoz vezethet.

Mit tegyek, ha a kutyám pillecukrot evett?

Amennyiben a kutyád valamilyen véletlen folytán pillecukrot fogyasztott, azonnal fordulj állatorvoshoz, még akkor is, ha egészen keveset evett belőle. Az állatorvos elképzelhető, hogy azt fogja javasolni, hogy azonnal hánytasd meg a kutyádat, ezt általában sós-vizes oldattal szokták megtenni. Viszont komolyabb esetekben, illetve nagyobb mennyiségű édesség evése esetén lehetséges, hogy egyéb jellegű komolyabb beavatkozások is szükségesek lesznek annak érdekében, hogy az állat túlélje a pillecukor fogyasztását. Így mindenképpen akadályozd meg, hogy bármilyen körülmények között hozzájusson az állat.

(Képek: Getty Images Hungary)

édesség kutya ehet édességet mályvacukor pillecukor

Kapcsolódó cikkek