hirdetés

Létezik, hogy haragszik rád a kutyád? Így értheted félre viselkedését!

Ferenczi Deborah

2022. február 17 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy vetted észre, kutyád nagyon haragszik rád. Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán képesek-e erre az állatok és akarattal állnak-e bosszút, vagy pusztán szorongásukat fejezik ki?

hirdetés

Az igazság az, hogy annak ellenére, hogy a kutyák valóban idegesek lehetnek egy-egy helyzet miatt, nem haragszanak meg valakire ugyanúgy, mint te. A HealthyPsych szerint a harag az, amit a pszichológusok másodlagos érzelemnek neveznek. Egy kizárólag emberi válaszreakció olyan elsődleges érzelmekre, mint a félelem vagy a szomorúság. A harag a szakértők szerint túl összetett ahhoz, hogy állatok valóban átéljék.

Haragszik a kutya?

A kutyák nem hibáztatnak úgy másokat, ahogy az emberek szokták. Az eb persze asszociációkat hozhat létre egy tárgy vagy egy helyzet és az általuk kiváltott érzések között. Például előfordulhat, hogy egy kölyökkutya elbotlik a lépcsőn és megsérül, miközben egy játékot hord magánál, ezek után  pedig automatikusan a játékot – vagy épp a lépcsőt –  valami károshoz társítja. Valójában azonban nem gondol arra, hogy a baleset a tárgy hibája, maximum félelmet vált ki belőle az eset. Ehhez hasonlóan fel sem merül kedvencedben, hogy téged hibáztasson azért, ami boldogtalanná teszi őt.

Jelek, hogy kutyád ideges

Előfordulhat, hogy az állat olyan módon próbálja közölni, hogy ideges, amitől úgy tűnik, mintha haragudna rád. De valószínűbb, hogy egyszerűen csak megpróbálja kifejezni azt, hogy éppen komoly stresszhatás éri, és téged keres, hogy enyhülést adj. Tévesen bosszúállásnak tűnhet az is, ha az eb csak unatkozik, és társaság vagy egyéb szórakozás hiányában rosszalkodással foglalja el magát.

A kutyád testbeszéde

Előfordulhat, hogy a testbeszédét érted félre, például a morgást sokszor szokták azonosítani a haraggal. Pedig az ebek különféle okok miatt morognak, amelyeknek semmi közük az emberi érzelmekhez. Gyakori például a birtoklási vágy kimutatása, vagy jelzés, amikor kényelmi pozícióból kimozdítják őket. Ilyenkor nem érdemes büntetni, sokkal célszerűbb higgadtan kezelni a helyzetet: maradj nyugodt, és hagyjad figyelmen kívül a viselkedést. Ellenben amennyiben agresszió jeleit tapasztalod, kedvenced füle lelapul, az ajkait nyalogatja, fogait vicsorítja, akkor fennállhat a harapás veszélye.

Ha bepisil a kutya, akkor bosszút áll?

A The Nest szerint az egyik oka annak, hogy a kutyák rápisilnek a gazdájuk dolgaira, hogy megjelöljék a területüket. De szimplán azt is jelentheti, hogy nem engedték ki őket elég hamar, amikor ki kellett menniük. Ha ez a viselkedés többnyire akkor fordul elő, amikor kutyád egyedül van otthon, az a szeparációs szorongás jele lehet. De egészségügyi problémát is jelezhet, például húgyúti fertőzést vagy inkontinenciát. Ha úgy gondolod, hogy egészségügyi probléma vagy szeparációs szorongás okozza ezt a viselkedést, fordulj állatorvoshoz

Ha kerül, akkor haragszik?

Ha a kutyád elkerül téged, az valószínűleg azt jelenti, hogy valamilyen oknál fogva stresszes, és egyedüllétre van szüksége. Az elrejtőzés azt is jelezheti, hogy fájdalmai vannak. Ne feledd, hogy kedvenced valójában nem haragszik rád, teljesen más áll a háttérben. Ilyenkor adj neki időt, de amennyiben nem javul a helyzet, mielőbb fordulj állatorvoshoz.

haragszik a kutya kutya érzelmi intelligencia kutya testbeszéd mérges a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink