hirdetés

A kutyád főnöknek képzeli magát? 4 jel, hogy kiskutya szindrómás

Bodri Melissza

2021. július 7

Az akaratos, tolakodó, kicsiny termetű kedvencek sokszor nehézséget okoznak a gazdinak. Bizony előfordulhat, hogy a pöttöm eb kiskutya szindrómában szenved. De vajon mit is jelent pontosan ez a viselkedési probléma?

hirdetés

Fontos leszögezni, hogy ha az állat magatartásában valamilyen furcsaságot tapasztalsz, akkor érdemes mielőbb szakértőhöz fordulni. A kiskutya szindrómát lehet orvosolni, de nagyon fontos a türelem és az odafigyelés. Ha a probléma nincs megfelelően kezelve, akkor a későbbiekben nagyon sok gondot és bosszúságot okozhat ez a viselkedés. Ha nem figyelsz eléggé, még baleset is történhet, tehát fokozottan ügyelj az állatra.

Mi az a kiskutya szindróma?

A kiskutya szindróma leginkább kistestű kutyáknál (például csivava) fordulhat elő. Az alacsony növésű eb úgy viselkedik, mintha ő lenne a falkavezér a családban. Nem túlzás azt mondani, hogy talán annak is érzi magát. Ez a viselkedési zavar sokszor agresszióval társul. Ilyenkor a négylábú úgy fest, mintha valamivel kompenzálni szeretné a kicsiny termetét, így követelőzően, tolakodóan viselkedik.

Sajnos a legtöbb esetben a gazdi engedékenysége és elnéző magatartása a ludas. Lehet, hogy túl sok minden lett megengedve a pöttöm jószágnak, aki ezért egyre inkább felhatalmazva érzi magát arra, hogy megszegje az összes szabályt. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy nagyobb testű, ugrálós jószágra (például egy vizsla) valószínűleg hamarabb rászól a legtöbb gazdi, mint egy pici kis szőrgombócra. Ezért a kistestű, parányi ebeknél fokozottan oda kell figyelni a nevelésre és a következetességre.

A te kedvenced is ilyen lenne?

Néha te is úgy érzed, mintha a kutyád egy akaratos minifőnökként viselkedne? Vagy azt tapasztalod, hogy egyre nehezebben lehet kezelni, szófogadatlan, és nagyon domináns a fellépése? A következőkben mutatjuk, mik utalhatnak a kiskutya szindrómára! Ne feledd, nem biztos, hogy ezek egyszerre jelentkeznek vagy hogy mindegyik ugyanarra a problémára utal. Ezért mindig konzultálj szakértővel.

Kisfőnök a családban

Az állat követelőző és makacs, és addig nem hagy békén, amíg el nem éri azt amit szeretne? Fontos tudni, hogy ez is szembetűnő jele lehet a viselkedési problémának. A pöttöm kutya hajlamos a család minden tagját „zaklatni”, ezzel pedig sokszor agresszív viselkedés is társul. A dolog könnyen súlyosbodhat, ha mindenki készségesen kiszolgálja az állatot, így az nem tanulja meg a szabályokat. Hiszen így megszokhatja, hogy egy vakkantás is elég, és máris mindenki lesi a kívánságát.

Agresszív másokkal

Dühödten megugat más kutyákat vagy morog és vicsorog idegenekre? Az aprócska kutyus ilyenkor imádnivaló kedvencből egy csapásra vicsorgó szőrgolyó lesz, aki meg akarja félemlíteni a környezetét. Az agresszív magatartás sokszor csak álca, és csupán a félelmét akarja leplezni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy védekezésből megharap valakit, ezért ezen a viselkedésen változtatni kell.

Mindig a gazdi kezében akar lenni

Ha sokszor a kezedbe veszed, hordozgatod, egy idő után hozzászokhat, és lehet, hogy már sétálni sem akar önszántából. Ha azt tapasztalod, hogy mindig a karjaid közé akar kéredzkedni, ezért felugrál rád, majd dühösen ugat, ha nem foglalkozol vele, akkor ez is egy intő jel lehet. Ugyanígy azt is megszokhatja, hogy az ágyadban alszik, és ha szeretnéd kitessékelni, akkor nem hagyja magát, és morogni vagy vicsorogni kezd.

Mindenkire felugrál

Sűrűn felugrál rád a kedvenced, még akkor is, ha erélyesen rászólsz? Lehet, hogy ezzel a viselkedéssel apró termetét akarja kompenzálni vagy a figyelmet szeretné kivívni. Ez a magatartás különösen zavaró lehet, ha másokkal is ezt csinálja. Érdemes tehát mihamarabb foglalkozni a problémával.

Mi a teendő?

Próbáld megerősíteni a vezetői szereped. Tudatosítsd a kutyusban, hogy te vagy a főnök. Ne hagyd, hogy mindig úgy cselekedj, ahogy az eb elvárja azt. Légy következetes, használj pozitív megerősítést, míg a rosszalkodásnak legyen következménye, például az, hogy akkor nem figyelsz kedvencedre. Fektess le szabályokat, melyekhez igyekezz tartani magad. Megfelelő tréninggel valamennyi kiskutya szindrómás jószág viselkedése korrigálható. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulsz, fordulj kutyakiképzőhöz.

(Képek: Getty Images Hungary)

akaratos kutya elkényeztetés felugrálás kiskutya szindróma kistestű kutya kistestű kutya viselkedés kutya agresszív viselkedése kutya viselkedése neveletlen kutya viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink