hirdetés

5 dolog, amit sose tégy a kutyáddal! Sokaknak alapvető, mégis fontos róla beszélni

Pócsik Judit

2022. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

A gondos és felelősségteljes kutyagazdik akár a világ végére is elmennének szeretett kedvencükért. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hűséges négylábú napjai boldogan és biztonságban teljenek. Ám ők is követhetnek el hibákat a kutyatartás során.

hirdetés

Ha már gazdiként egyszer elkövetted ezeket, azért olvass tovább, hogy soha többé ne tedd a cikkben felsorolt öt dolgot. Ha pedig kezdő vagy leendő gazdi vagy, akkor pláne nem árt tudnod, milyen traumának és veszélynek teszed ki a kutyát olyan tettekkel, amelyeket sajnos gyakran ma is alkalmaznak egyes állattartók, még a tiltás ellenére is. Mutatjuk melyek ezek, miért veszélyesek a kutyára!

Soha ne hagyd kutyádat az autóban, még akkor sem, ha le van húzva az ablak.

Ne hagyd egyedül az autóban!

Ez  nemcsak akkor tilos, ha éppen nem 40 fokos hőség van, hanem jóval enyhébb időjárás esetén is! Az autóban ugyanis gyorsan kialakulhat egyfajta „üvegház-hatás“, ami miatt a kutya testhőmérséklete megemelkedik, és emiatt rosszul lesz. Ha túl hosszú időn át marad magára az autóban, akár el is pusztulhat. Évszaktól, időjárástól függetlenül az autóban magára maradt eb az autótolvajok figyelmét sem kerüli el. A kutyát semmilyen körülmények között nem szabad egyedül hagyni az autóban, akkor még sem, ha „csak egy pillanatra“ ugrasz be a boltba egy üveg italért vagy némi harapnivalóért.

Ne hagyd láncra kötve: súlyos kutyatartási hiba!

Minden kutyának szüksége van arra, hogy a szabadban is töltsön időt. Ha még nincs megfelelő (magasságú) kerítés a ház körül, teljesen érthető, ha a szökés elkerülése érdekében rövid időre láncra kötöd az ebet, ha jó az idő és emberi felügyelet alatt áll. De a kutya soha ne legyen hosszabb időre, napokra, hetekre vagy akár egy életen át láncra kötve! Ezt ma már a törvény is bünteti, sok gazda azonban még ma is alkalmazza ezt a kegyetlen tartásmódot. Az eb társas lény, szüksége van emberi és fajtársi kapcsolatokra, együttműködésre. Nem élhet láncra kötve, ingerszegény környezetben, ez egész egyszerűen nem más, mint állatkínzás.

Ne hanyagold el a fogápolást!

Több állatorvos is felhívja a gazdi figyelmét a rendszeres fogápolás szükségességére. Ennek ellenére csak a tulajdonosok két százaléka fordít időt kedvence fogainak karbantartására. A kutyák 65 százalékának nem kezelik a már első stádiumba lépett periodontális problémáját, holott ez az ínysorvadás előszobája, ami további súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Legalább évente egyszer vidd a kutyát fogszakorvos állatorvoshoz ellenőrzésre, a „fogmosás“ pedig legyen a mindennapi rutin része. A legcélszerűbb már kölyökkorban elkezdeni a fogápolást, nem kell hozzá más, csak kutyáknak készült fogkefe és fogkrém. Sose használj emberi használatra készült fogkrémet a fogmosásnál! A kutya nem tudja a képződött habot kiköpni, így rengeteg olyan anyagot nyelhet le, ami megbetegítheti.

Ne üsd meg!

A kutyát büntetés céljából megütni mindig, minden helyzetben tilos. A verés az, ami örökre megváltoztatja a kettőtök kapcsolatát: javulást nem eredményez, viszont annál több kárt okoz, mind neked, mind a kutyának. A verésből az állat egyetlen következtetést von le: azt, hogy tőled félni kell! Nemcsak a kettőtök közötti bizalmi és baráti viszony sérül, hanem a kutya önbizalma is. Az ilyen ebek hajlamosak leginkább agresszívvá és támadóvá válni, mert a félelem jelenléte a megfelelő tréningezést is megakadályozza.

Ne hidd azt, hogy a kutyának nincsenek érzései!

A kutyák érző lények: képesek érezni, és képesek megérteni az érzelmeket. A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a kutyák ugyanúgy képesek szeretni, ahogyan az emberek, és remekül ki tudják olvasni az érzéseket arckifejezések alapján is. Ha leszidod kedvencedet, vagy éppen direkt felbosszantod, azzal ismét a kettőtök közötti speciális kapcsolatnak ártasz a legjobban. Érdemes tehát leszokni a rossz beidegződésekről, tévhitekről a lehető legboldogabb, legkiegyensúlyozottabb gazdi-kutya kapcsolat érdekében.

autó és kutya felelős kutyatartás felelősség fogápolás kutyatartás láncon tartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!