hirdetés

Minimum ennyit kell innia a kutyádnak naponta, hogy egészséges maradjon

Szénási Szimonetta

2024. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Nyáron, a nagy melegek idején még kardinálisabb kérdés a folyadékfogyasztás. Ahogy az emberek, úgy a kutyák esetében sincs ez másként. A dehidratáció jeleit is részletezzük.

hirdetés

Megérkezett a meleg, sőt, már voltak igazán tikkasztó napok is. Így nagyon fontos felhívni a figyelmet a megfelelő vízfogyasztásra. De vajon mennyit kell inni a kutyának? És miből tudhatod, ha nem fogyaszt elegendő folyadékot? Mindkét kérdésre válaszolunk!

A hőség és a fizikai aktivitások is növelik a folyadékszükségletet

Több tényezőtől függ, mennyit kell inni a kutyának

Az állatorvosok a napi minimális vízfogyasztást a kutyák esetében 60 ml/testsúlykilogrammban határozták meg. Ez azt jelenti, hogy egy 10 kilós ebnek legalább 6 dl vizet kell meginnia, hogy szervei, keringése, kiválasztása, de mondhatjuk úgy is, valamennyi testi funkciója normálisan működjön.

Mielőtt vennéd a mérleget, megnyugtatunk: nem kell lemérned a napi adagot, ez inkább irányadó. A pontos számot befolyásolja a kinti hőmérséklet, a kutya aktivitása, egészségi állapota, de még a környezet páratartalma is.

Nyáron folyamatosan kínáld friss vízzel kedvencedet

Naponta többször cseréld a vizét

Amire azonban nagyon ügyelj, hogy kedvenced előtt mindig legyen elegendő friss, tiszta víz. Főleg a nagy melegek idején figyelj fokozottan erre. Méricskélés helyett ugyanis elég szemrevételezned az ebet, hogy lásd, probléma van a vízfogyasztásával.

A dehidratáció kezdeti jelei még enyhébbek, majd ahogy az idő telik, a kutya állapota folyamatosan romlani fog. Ez rohamtempóban is bekövetkezhet, és mivel a kiszáradás életveszélyes állapot, időben kell cselekedned!

A dehidratáltság tünetei:

  • a bőr rugalmasságának elvesztése;
  • letargia, csökkent aktivitás;
  • koordinációs problémák;
  • lihegés;
  • száraz, sápadt íny;
  • étvágyvesztés;
  • beesett szemek;
  • kiszáradt orr.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Így ellenőrizd kedvencedet

A bőr rugalmasságát úgy vizsgálhatod meg, hogy finoman összecsippented azt, majd kicsit megemeled. Ha nem ugrik vissza azonnal, hanem megtartja a sátor alakot, akkor kutyád nem ivott eleget. Az íny ellenőrzése is kulcsfontosságú; ha az ki van száradva, színtelen, a nyál pedig sűrű, nyúlós, az szintén bajt jelent.

Kiszáradás gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell vinni az állatot

Amennyiben a kutyán a fent felsorolt tüneteket tapasztalod, nem elég pusztán megitatnod, de azonnal orvoshoz is kell vinned az állatot. Kívülről nem tudod felmérni, milyen súlyos a baj; a doktor intravénás folyadékpótlással tudja gyorsítani a vízháztartás helyreállítását, valamint az elektrolitok pótlására is szükség lehet ilyenkor.

A kiszáradás mellett a nyár másik nagy veszélye a hőguta. Tavaly megosztottunk egy tragikus esetet, amikor a gyerekek tájékozatlansága vezetett kedvencük halálához. Itt olvashatod el a szomorú történetet, amely tanulságul szolgál arra, miért fontos a kisgyerekek mihamarabbi edukációja az állattartás és-gondozás terén. Érdemes minél szélesebb körben terjeszteni az ismereteket, hogy ne kerüljön veszélybe egyetlen házi kedvenc se.

hőguta ivás kiszáradás nyár nyári veszélyek víz vízfogyasztás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!