hirdetés

Pár kortytól halhatott meg a kutya: ezekkel a vizekkel nagyon vigyázz!

Szénási Szimonetta

2023. június 27 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kutya belehalt abba, hogy szennyezett vízből ivott. Ezek a veszélyei a természetes vizeknek.

hirdetés

A walesi hírekben a közelmúltban tragikus esetről számoltak be, miszerint egy kutya mérgező víz miatt halt meg: egy sziklamedencéből oltotta a szomját, amelyben alga tenyészett.

A természetes víz számos veszélyt rejt a kutyára.

Az édesvizek halálos réme

Mint írják, a vízben úgynevezett cianobaktériumok tenyésztek, amely halálos méreg az állatokra nézve. A baktériumtörzset kékmoszat vagy kékalga néven is ismerik. A „kék” előtag a többi fotoszintetikus színanyagot elfedő, kék színű fikociánra utal. Ez a baktérium leggyakrabban édesvízben fordul elő. Érintkezés után vagy a szervezetbe jutva a benne levő toxinok különböző tüneteket okoznak, mint:

  • bőrkiütés,
  • szemirritáció,
  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • láz,
  • izom- vagy ízületi fájdalmak.

Az úszás is veszélyes

Tehát már az is veszélyeket rejt, ha valaki csak úszik a szennyezett vízben. Állatok esetében ráadásul fennáll annak a kockázata, hogy bár nem ittak közvetlenül a vízből, de a nedves szőrüket nyalogatva mégis beviszik a mérgező cianobaktériumot.

Az algával szennyezett víz akkor is mérgező a kutya számára, ha a bundájáról nyalogatja le

Hazánkban is előfordul

Az elmúlt években számos alkalommal olvashattál arról, hogy a helyi vizekben is elszaporodtak a különféle algák, köztük az itt említett kékalga is. Így itthon is ügyelni kell, miből iszik a kutya, nehogy mérgező legyen a víz.

Mint a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja az emberek figyelmét, ennek az algafajtának az elszaporodási időszaka a nyár, épp amikor a legtöbben töltik a vakációt vízközelben.

A kékalgák által termelt toxinok nemcsak a vízi élővilágra hatnak, hanem az emberi szervezetre is veszélyesek lehetnek. A vízpermettel az orrba, légutakba és szembe kerülő kékalgák nyálkahártya bántalmakat, asztmatikus tüneteket okozhatnak. Fürdőzőknél felületi érintkezés esetén bőrirritációt, a véletlenül lenyelt vízzel az emésztőrendszerbe kerülve pedig lázat, hányást és hasmenést idézhetnek elő. Ez utóbbi különösen gyermekeknél gyakori, és sokszor súlyos problémákat okozó jelenség. A kékalgák méregtermelése azonban nem állandó, vagy fajra jellemző tulajdonság. Előfordul, hogy ugyanazon faj populációjának toxintermelése egy adott víztestben térben és időben is változik. Gyakran előfordulnak toxint egyáltalán nem termelő törzsek is, de egy cianobaktérium faj akár többféle toxint is termelhet, melyek a szervezet különböző területein (pl. bőr, máj, idegrendszer, egyéb sejtek) fejthetik ki hatásukat. Hazánkban vízvirágzás kapcsán kialakult tömeges emberi megbetegedésről eddig nem számoltak be, csak egyedi bőrirritációs esetekről van tudomás.
Különböző kékalga fajok tömeges burjánzását a Föld majd minden országából leírták már. A magyarországi vízterekben elsősorban a mikrocisztin toxint termelő (pl. Microcystis) fajok előfordulása jellemző

–  részletezik a potenciális veszélyeket.

A védekezés kapcsán a két legfontosabb dolog, hogy se te, se kedvenced ne nyeljen algás vízből, valamint a fürdőzés után tiszta vízzel zuhanyozz le, és az állat bundáját is tisztítsd meg!

Más baktériumok is kedvelik

Az algák mellett fontos szólni egyéb, vízben előszeretettel tenyésző parazitákról, amelyek szintén veszélyeztethetik kutyád egészségét.

Ahogy korábban írtunk róla, bár kedves gesztus, hogy egyre több vendéglátóhelyen, illetve bolt elé tesznek ki itatótálat az arra járó négylábúakra gondolva, mégsem ajánlott, hogy jószágod ezekből igyon! Ezekben ugyanis számos olyan baktérium, vírus, illetve féreg is belekerülhet a többi kutya nyálával, szőréről, illetve mancsáról, amelyek megbetegíthetik az állatot.

A nyilvános helyeken kihelyezett itatókban számos parazita elszaporodhat.

A kutyák lábáról – hiszen sok kutya a mancsát is belemártja a tálba ivás közben – akár székletmaradvány, amivel pedig különböző bélférgek juthatnak a vízbe. A giardiasis, valamint a kutya papilloma vírus, a szalmonella, a kennelköhögés, esetenként pedig a leptospirózis is felütheti a fejét a közös itatótál használata miatt.

Mindezek tudatában nagyon ügyelj arra, hogy hol fürdötök, illetve miből iszik kedvenced! Utóbbi kapcsán azt javasoljuk, hogy mindig legyen nálad egy kis tálka és egy üveg víz. Ha pedig kiürülne a flakon, nyugodtan kérj a pincértől egy pohár friss csapvizet, és azzal töltsd fel pajtásod tálkáját.

alga bélféreg féreg fertőzés halál halálos méreg ivás kennelköhögés mérgezés nyár nyári veszélyek szalmonella víz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink