hirdetés

Az ilyen víz megbetegíti a kutyát: ránézésre meg sem mondanád

Szénási Szimonetta

2024. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

A nem megfelelő forrásból származó víz súlyos fertőzésekhez, illetve egészségügyi problémákhoz vezethet. Több típustól is tartózkodni kell.

hirdetés

Nyáron untig ismételt téma (mondhatnánk, a csapból is ez folyik), hogy ügyelni kell a megfelelő vízfogyasztásra. Ám miként az alábbi felsorolásból láthatod, cseppet sem mindegy, milyen vizet iszik a kutya. Egyes vízforrások ártalmatlannak tűnnek, míg másokat minden tiltás ellenére a kutyák részesítenek előnyben az itatótáljukkal szemben. Ám erről mihamarabb le kell szoktatni őket. Nézzük, milyen típusú vízből ne engedd inni kedvencedet!

A vízpótlás nagyon fontos, de csak biztonságos forrásból!

1.) Pocsolyák

Bár sok gazda legyint a témára, a pocsolyák igenis veszélyesek lehetnek a bennük tenyésző különféle vírusok, baktériumok, paraziták, továbbá a szennyeződések okán is. Hogy csak néhány példát említsünk: a nedves közeg tökéletes táptalaja a leptospirózist okozó baktériumnak, ahogy a kennelköhögés vagy a giardiafertőzés is terjedhet víz útján, de különféle férgekkel is megfertőződhet kedvenced. Ezenfelül a szennyezett víz mérgező is lehet az állatra.

Ennek oka, hogy a pocsolyák vizébe szinte bármi belekerülhet: állati ürülék, más állatok nyála, vegyszerek, benzin. Így egyértelmű, hogy sose hagyd a kutyádnak, hogy pocsolyavizet igyon. Helyette mindig legyen nálad egy palack víz, valamint egy tálka, amiből könnyen tud inni az állat.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

2.) Nyilvános itatók

Ezekkel ugyanaz a gond, mint a pocsolyákkal: a forgalmas helyeken kihelyezett tálakba, amikből egymás után több eb is iszik, a szennyeződésektől kezdve élősködők és veszélyes anyagok is belekerülhetnek. Helyettük használd a saját edényeteket.

3.) Medencék vize

A medencék vizét általában többféle vegyszerrel, klórral, algaölőkkel kezelik, amik egyrészt irritálhatják a bőrt, másrészt lenyelve emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak. A használt készítménytől, illetve az elfogyasztott mennyiségtől függ, milyen súlyosakat.

Miként dr. Jennifer Hennessey rámutat, ritkán, kis mennyiségű kezelt víz valószínűleg nem okoz gondot, ám ha a kutya sokat iszik vagy nyel belőle (ami játék közben igen gyakori), úgy a víz vegyszerek miatt megnövekedett sótartalma fokozott vizeletürítéshez vezethet, ami megnöveli a kiszáradás kockázatát.

A klóros víz az állat bőrének sem tesz jót, fogyasztani pedig egyáltalán nem javasolt

Ha kutyáddal medencéztek, mindig tartsd szemmel, és ha azt látod, hogy túl sokat nyel vagy iszik a vízből, parancsold ki, és itasd meg. A legpraktikusabb, ha a medence mellé helyezed az itatóját, így ki is tudja szolgálni magát. Ha látod, hogy odamegy hozzá, dicsérd is meg, sőt, néhány jutalomfalattal meg is erősítheted a helyes viselkedést.

4.) Álló- és állott vizek

Ahogy a tavak, úgy az esővízgyűjtők vize sem biztonságos, ugyanazon okból, mint a pocsolyák. A látszólag tiszta tavak vizében is lehetnek élősködők, valamint az állóvizek esetében az algásodás is komoly kockázatokat rejt. Amellett, hogy súlyos emésztőrendszeri tüneteket válthatnak ki az egyes algatípusok, bizony megesik, hogy az általuk termelt toxikon miatt életveszélyes állapotba kerül a kutya. Sőt, bele is halhat a mérgezésbe. Az algásodás a Balatonban is jellemző, ahogy más hazai vizek is érintettek lehetnek.

A szabály itt is ugyanaz: legyen nálad friss víz, amivel kínálni tudod az állatot. A legjobb, ha nagy melegben körülbelül félóránként megitatod, így minimalizálva annak a lehetőségét, hogy a tóból oltsa a szomját.

A pocsolyák, illetve egyéb állóvizek szennyezettek lehetnek

5.) A WC vize

Kisebb testű ebeknél, méretükből adódóan, nem áll fenn ez a veszély, ám a nagyobb testű kedvencek bizony néha-néha belelefetyelnek a toalett vizébe. Ez egyrészt a WC-ben tanyázó baktériumok, másrészt az illemhely tisztán tartására használt vegyszerek miatt is kockázatos. Emiatt mindig csukd vissza a WC-csésze fedelét használat után.

6.) Tengervíz

A sós víz ahogy az emberi szervezetnek, úgy a kutyáknak sem alkalmas fogyasztásra; nagy mennyiségben nátriummérgezéshez vezethet. Mivel a tengerparti vakáció esetén szintén fennáll a lehetősége annak, hogy az eb játék közben nyel nagyobb mennyiségű vizet, így kedvenceddel mindig kontrolláltan játsszatok a vízben. Ha azt látod, nagyon belemelegedett, akkor inkább menjetek ki a partra pihenni. Ezenfelül rendszeresen kínáld ivóvízzel is, hogy megelőzd a sós víz fogyasztását.

A sós víz a kutya szervezetének sem jó

7.) Desztillált víz

Miképp nemrég írtunk róla, a desztillált víz éppen a túlzott tisztasága miatt problémás. Mivel a desztillálás során valamennyi ásványi anyagot eltávolítanak a vízből, így az nagy mennyiségben vagy rendszeresen fogyasztva felboríthatja a szervezet elektrolit-háztartását. Emellett a desztillált víz a szövetekbe is könnyebben bejut, ami ödémásodáshoz, valamint vízmérgezéshez is vezethet. Ha a helyzet indokolttá teszi, mert például a csapvíz nem megbízható, vagy szemmel láthatóan szennyezett, úgy egyszeri fogyasztása nem fog gondot okozni, ám tartósan semmiképpen sem szabad csak ezt inni.

Ide kattintva arról olvashatsz, mi a helyzet az ásványvizekkel, és azt is eláruljuk, milyen típusú víz a legideálisabb a kutyádnak.

giardia iszik kennelköhögés leptospirózis kutya mérgezés nátriummérgezés pocsolya vegyszer víz vízmérgezés wc

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!