hirdetés

Giardiafertőzés a kutyáknál: alattomos betegség, amely rengeteg kutyát érinthet

Hangai Lilla

2024. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

A giardia egy egysejtű bélparazita, amely kutyáknál a giardiázis nevű betegség okozója. A legnagyobb gond vele az, hogy bizonyos törzsei emberekre is veszélyesek, valamint sok érintett kutya nem mutat tüneteket, így nem tudhatjuk, mikor adják tovább a kórt. Kifejezetten gyakori betegség, legnagyobb kockázatnak a kölykök és az immunhiányos ebek vannak kitéve.

hirdetés

A fejlődő giardia paraziták a vékonybélben élnek és szaporodnak. A fertőzés bűzös, lágy, vizes hasmenést okozhat, amely gyakran zöld és/vagy véres. Szerencsére a betegség túlélési aránya jó, de kölykök, idősebb ebek és a legyengült immunrendszerű példányok esetében szövődményekre is lehet számítani, melynek eredménye az állat pusztulása lehet. Ugyan a legtöbb esetben nem állatorvosi vészhelyzet a giardiafertőzés, a súlyos hasmenést azonnal sürgősségi ellátásban kell részesíteni, hogy megelőzhető legyen a kiszáradás. A következőkből megtudhatod, milyen tünetei vannak a giardiafertőzésnek a kutyák esetében, hogyan kezelhető, és hogyan előzhető meg.

Soha ne hagyd, hogy kedvenced pocsolyából igyon!

A giardiafertőzés kialakulása és tünetei a kutyák esetében

Az egysejtű osztódó formái, a trofozoiták a vékonybélben mozognak előre, cisztákká alakulnak, majd a vastagbélen át a bélsárral együtt kiürülnek a kutya szervezetéből. A fertőzés tehát az ilyen széklettel szennyezett talaj vagy víz lenyelésével történik. Ezek a ciszták ugyan 5–12 nap múlva kiürülnek a kutyából, de akár több hónapig is életben maradnak a talajban és a vízben. Ahogy a bevezetőben is említettük, bizonyos törzsei embereket és más állatokat is megfertőzhetnek, de ez nem gyakori. Kutyáról kutyára azonban könnyedén terjed.

Tünetei a következők lehetnek:

  • bűzös, híg, zöld árnyalatú hasmenés;
  • letargia;
  • csökkent étvágy;
  • hasfájás;
  • fogyás.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A giardiafertőzés kezelése

A fertőzés kezelésénél az a cél, hogy megszüntessék a hasmenést és a hasi fájdalmat. A kezelés megkezdése alatt nagyon fontos, hogy rendszeresen fürdessük az ebet és alaposan mossuk ki a fekhelyét, holmijait, azokat a dolgokat, amivel rendszeresen érintkezik. Ezzel elkerülhetjük az újrafertőződés kockázatát. Maga a konkrét kezelés olyan gyógyszerek adásával történik, mint az antibiotikumok és a parazitaellenes szerek. Ha a kutya kiszáradt, intravénás folyadékpótlásra is szükség lesz. Általában 5-8 napon belül javulást kell tapasztalnunk, de egyes esetekben hosszabbra is elnyúlhat a felépülési időszak.

Nagyon fontos, hogy a kutya bélsarát eltávolítsuk a környezetből, és alaposan fertőtlenítsük a kezünket utána!

A giardia általában bűzös, lágy hasmenéssel jár a kutyák esetében

A giardiafertőzés megelőzése

Az első és legfontosabb dolog, hogy ha kedvenceddel sétálni, túrázni indultok, figyelj rá, és semmilyen körülmények között ne engedd, hogy ürülékkel érintkezzen, pocsolyából vagy nyilvános itatóból igyon. Rendszeresen vidd el állatorvosi vizitekre is, ahol még az előtt észrevehetik a belső élősködőket is, mielőtt problémát okoznának. Rendelkezésre áll már a betegség megelőzésére vakcina is, erről az állatorvosnál tudsz érdeklődni.

Ahogy azt írtuk is, a kórt szennyezett vízzel is el lehet kapni. Ezért is fontos, hogy a kutya se pocsolyából, se nyilvános itatóból ne igyon soha. Hogy a giardia mellett ez miért nagyon fontos még, azt ide és ide kattintva tudhatod meg.

giardia hasmenés kölyökkutya hasmenés kutya véres hasmenés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!