hirdetés

Állatorvos mondja el, mit egyen a kutya, ha hasmenése van

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 28 - Képek: Az Én Kutyám

A kutya hasmenés esetén különleges odafigyelést igényel. Soroljuk, mi a teendő, ha a kedvencednek túlságosan sürgető a dolga.

hirdetés

Számos oka lehet annak, ha a kedvencednek a szokásosnál hígabb a széklete. Az egészen ártatlan, csak felporszívózott valamit a padlóról típusú gyomorrontástól kezdve a komolyabb emésztőrendszeri megbetegedésekig számos kiváltó oka lehet a tünetnek. Lássuk, felelős gazdiként mire kell ügyelned a problémával kapcsolatban, és mit ehet a kutya hasmenés esetén.

Figyeld a kedvencedet

Két fontos szempontot kell figyelembe venned, amikor a kutya hasmenéséről van szó. Az egyik az állat viselkedése. Ha jó kedélyű, és semmilyen, a megszokottól eltérő viselkedést nem mutat, akkor nagy valószínűséggel nincs komoly probléma.

Ám fontos, hogy a kedvenced székletére is nagyon odafigyelj. Egy hasmenéses állapot egyértelműen mutatja, hogy valami nincs rendben, de nem mindegy, hogy pontosan mennyi és milyen az eb ürüléke.

A megelőzésben a helyes étrend a legfontosabb

Dr. Vada Edina állatorvos szerint a következőkre kell ügyelni:

„Ha a kutyának egy, maximum két lazább széklete volt, de egyéb tünete nincsen, és utána láthatóan ismét keményedik a széklete, akkor valószínűleg nincs szükség orvosi vizsgálatra. Telefonon viszont érdemes ilyenkor is konzultálni az állatorvossal, hogy biztosan elejét vehessük a problémának.

Hasmenés esetén a kutyának érdemes diétáznia.

Párolt csirkemellet, főtt rizst és párolt zöldséget, különösen sárgarépát adjunk neki. Emellett probiotikummal is javasolt a bélflóra helyreállítását támogatni.”

Az állatorvos azonban figyelmeztet, hogy ha a kutya széklete egészen vízszerű, különösen bűzös, és az állat egyéb tüneteket is produkál (bágyadt, lóg a farka) akkor azonnal forduljunk szakemberhez, mivel komolyabb gyulladás is állhat a hasmenés hátterében.

Ilyen esetekben érdemes már előre felkészülten érkezni a vizsgálatra egy begyűjtött székletmintával.

Nagyon meg tudja gyorsítani a diagnózis felállítását, ha a gazdi azonnal tud mintát adni, ami mielőbb a laborba kerülhet.”

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A diéta alatt tilos a jutalomfalat

Mennyi ideig diétázzon a kutya?

A fent említett, házilag elkészíthető gyomorkímélő menü mellett az állatorvos javasolhat speciális, kifejezetten gasztrointesztinális problémákkal küzdő ebek számára gyártott tápot. Komolyabb megbetegedés esetén ennek fogyasztása huzamosabb ideig is ajánlott lehet.

Eseti, egy-két alkalmas hasmenés esetén pedig 2-3 napig érdemes a diétát tartani a probiotikum szedése mellett.

Hogyan előzhetjük meg a hasmenés kialakulását?

A gyomorproblémák megelőzésének legegyszerűbb módja, ha odafigyelünk a kutyánk étkezésére. Minőségi, adalékmentes, a fajtának megfelelő táppal etessük, és lehetőleg ne adjunk neki falatokat az étkezőasztalnál. Ami nekünk, gazdiknak ízletes, az a kutyának túlságosan fűszeres, súlyosabb esetben akár mérgező is lehet.

Tartsuk be továbbá a tápokon található etetési útmutatót, hiszen így elkerülhetjük az állat túletetését. Emellett ha a kedvencünk hajlamos a lopkodásra, kukázásra, mindig ügyeljünk arra, hogy az állat semmi esetre se férjen hozzá olyasmihez, aminek az elfogyasztása betegséghez vezethet.

A hasmenés mellett a székrekedés is komoly emésztőrendszeri problémára utalhat, amely megfelelő ellátás hiányában a kutya életébe is kerülhet. Olvasd el ezt a cikkünket, amelyben az állatorvos a székrekedéssel kapcsolatos teendőket mondja el.

diéta gyomorprobléma hasmenés kutya étrendje

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink