hirdetés

Állatorvos figyelmeztet: a székrekedés akár halálos is lehet

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 31 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a szorulás elsőre nem tűnik komoly problémának, nagyon súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik időben.

hirdetés

A házi kedvenceknél is gyakran felüthetik a fejüket különböző gyomorproblémák, amik jobb esetben csak apró kényelmetlenséget, rosszabb esetben súlyos állapotot eredményezhetnek. Dr. Vada Edina állatorvossal beszélgettünk arról, hogy kutyák esetében a székrekedés hogyan kezelhető, és felelős gazdiként mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt.

Hogyan ismerhetjük fel a szorulást?

A szorulás nyilvánvaló tünete, hogy a kutyának nincs széklete – hiába próbálkozik. Azonban már akkor gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben, ha ugyan sikerül egy kis mennyiséget kierőltetnie magából, de az a normálisnál jóval csekélyebb adag, nagyon kemény, és az állatnak láthatóan nehezére esett kitolni.

Mivel a kutyapiszkot mindig össze kell szedni, hamar fény derül a séták alkalmával arra, ha kedvencünknek problémája van, hiszen észre fogjuk venni, hogy nincs vagy alig van kaki.

Minden alapja a megfelelő táplálás

A szorulásos tünetek a legtöbb esetben a helytelen táplálással hozhatók összefüggésbe. Sok esetben azonban egy gazdi nem biztos, hogy észreveszi, hogy valamit rosszul csinál.

„A szorulás sokszor összefügg a csont fogyasztásával.

Nagyon fontos, hogy ha ezt beépítjük az állat étrendjébe, akkor egyrészt fokozatosan tegyük, másrészt pedig figyeljünk oda a megfelelő arányokra” – figyelmeztet az állatorvos.

Dr. Vada Edina azt is kiemeli, hogy a táplálás mellett a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is probléma szokott lenni. A folyadékhiány következtében a széklet sűrűvé, keménnyé válik – egyes esetekben olyannyira, hogy a kutya képtelen üríteni, annyira fájdalmas a számára.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy szorulást nem kizárólag a fentiek okozhatnak. Belgyógyászati probléma is produkálhat ilyen tünetet, ezért nélkülözhetetlen, hogy a kedvencünket mielőbb lássa állatorvos.

Meddig várjunk?

Az állatorvos hangsúlyozza, hogy egyetlen napnál többet soha ne várjunk.

„Egy kis mennyiségű paraffinolaj adásával megnézhetjük, hogy megszűnik-e a szorulásos állapot. Ám ha a kutya már egy napja nem tudott üríteni, és látjuk, hogy erőlködik, fájdalmat érez, ne várjunk.

Egy kezeletlen szorulás akár fatális is lehet.

Sajnos találkoztam olyan esettel, amikor a gazdi két hetet várt, mielőtt elhozta volna a kutyát, de akkor már nem volt mit tenni.”

Hogyan előzhetjük meg?

Megfelelő táplálással és elegendő folyadék fogyasztásával a szorulás – hacsak nem valamilyen betegség tüneteként jelenik meg – sikeresen megelőzhető. Mindig figyeljünk arra, hogy a kutyánk étrendje minden, a számára szükséges tápanyagból elegendő mennyiséget tartalmazzon. A magas minőségű bolti kutyatápok mindegyike kielégíti az eb igényeit, ha pedig a kedvencünk speciális étrendet követ, mindig szenteljünk kiemelt figyelmet a megfelelő arányoknak.

A helytelen táplálás gyógyíthatatlan betegségek kialakulásához is vezethet. Ebben a cikkünkben a nem megfelelő táplálás és a cukorbetegség kapcsolatáról olvashatsz.
csont kutya székrekedés kutya táplálása szorulás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!