hirdetés

Nyaralás a négylábúval: erre figyelj

Vermes Nikolett

2023. július 1 - Képek: Getty Images Hungary

Nem elég beszerezni a kötelező okmányokat. Van néhány eszköz, ami nélkül nem érdemes kutyás nyaralást szervezni. Ezek a praktikák megkönnyítik a kutyás nyarat!

hirdetés

A kutyások jól tudják, hogy az Európai Uniós országhatárokon túl a kutya számára kötelező a külön utazási okmány. Ez igazolja származását, a kötelező oltásokat, különösen az érvényes veszettség elleni oltást. EU-n belüli országokban Uniós állategészségügyi bizonyítványra van szükség, amit állatorvosnál igényelhetünk. De ez nem minden, ne feledkezzünk meg az utazás többi részletéről sem! Ha a kutya is velünk tart a nyaralás során, akkor kicsit nagyobb körültekintésre lesz szükségünk az utazás előtt és alatt is.

A velünk lesz a kutya nyaralás alatt, akkor az utazás során több pihenőt kell beiktatni.

Biztos, hogy kutyád felkészült a hosszú útra?

Egy órát utazni vidéki rokonokhoz, és egy egész napot egy másik országban, két különböző felkészültséget igényel. Talán a rövid utak előtt elegendő volt egy rövid sétáltatás, de a hosszú kocsikázás előtt érdemes bevetni néhány plusz eszközt. Ilyen a megfelelő fekhely. A kutyákat megnyugtatják az ismerős illatok, ezért javasolt betenni a fekhelyüket – amennyiben elfér az ülésen – vagy több régi játékot, esetleg egy pokrócot. Így a váratlan helyzetekben gondoskodhatunk kedvencünk nyugalmáról. Ezen kívül ne sajnáljuk az időt a megállásra. Ha a kutya legalább kétóránként kiszállhat az autóból és sétálhat, futkoshat egyet, akkor könnyebben fogja tűrni a hátralévő egész napos utazást. Ugyanez igaz a vonatos utazásra is. Amikor hosszabb időre megáll a jármű, vigyük ki a szabadba az állatot, közben használjuk ki, hogy a vagonban szabadabban mozoghat és sétáljunk vele.

A szálláson extra költség vár

Érthető módon az állatbarát szálláshelyek felárat számolnak fel a háziállat elszállásolása miatt. Ennek oka, hogy a személyzet épp úgy takarít a kutyák után, mint az emberek után. Ezen kívül győződjünk meg arról, hogy valóban állatbarát helyet választottunk. Érdemes átolvasni az online ajánlókat és külön üzenetben érdeklődni a szállásadó cégnél. A fekhelyről is a gazdiknak kell gondoskodni, hiszen a hotelek és apartmanok nem biztosítanak a kutyák számára külön eszközöket. Ugyanez igaz az ételre is. Bár ezeken a helyeken már megtalálhatók a kutyák számára kikészített vizes edények, tápot sehol sem adnak, ez a gazdi felelőssége. Végül, a szabályzatban külön pontok vonatkoznak a kisállatokra, minthogy odamehetnek a medencéhez, bemehetnek a különböző helyiségekbe vagy sem. Általánosságban ez nem jelent gondot, mindenesetre az érkezés napján javasolt elkérni a kutyákra vonatkozó szabályzatot.

Nézzünk utána, hogy a kutya is bemehet-e a vízbe

Kutyás turista: biztos, hogy jó ötlet?

Ma a legtöbb kulturális és természeti öröksége látogatói protokollja tartalmazza a kisállatokra vonatkozó előírásokat, viszont sok helyen nem egyértelmű, hogy hol húzódnak meg a határok. Amennyiben olyan helyre utazunk, ahol egymást érik az értékes múzeumok, és itt szeretnénk hosszan barangolni, jobb, ha gondoskodunk helyi kutyamegőrzésről, például az adott városban üzemelő kutyapanzióról. Ezt akkor is érdemes fontolóra venni, ha nagyon meleg időszakot választunk a városnézésre. Akkor is érdemes fontolóra átgondolni a kutyás nyaralást, ha passzív pihenésre készülünk, ugyanis az állat számára kényelmetlen egy egész álló nap a forró homokban vagy a sós tengeri vízben. Amennyiben mégis strandolni megyünk a kutyával, nem árt beszerezni egy kisebb sátrat, vagy napernyőt, ahova a négylábú elbújhat a tűző nap elől. Mindig legyen nálunk friss víz kutyusunk részére is. Nézzünk utána, hogy kedvencünk is bemehet-e a vízbe, és ha tengerpartra látogatunk, ne feledjük, a sós víznek vannak veszélyei is.

 

kutya utazás kutyabarát szállás kutyás fürdőhely kutyás strand nyaralás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink