hirdetés

Nyári mumus, a kiszáradás: erre figyelj mindenképpen a mai naptól

Molnár Enikő

2023. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kiszáradás nem játék, komoly problémákat okozhat, ha sokáig nincs orvosolva. Az utóbbi években egyre inkább felhívják rá az emberek figyelmét, hogy naponta hány liter folyadékot kell bevinni ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ahogy nekünk is szükségünk van elegendő vízre, négylábú kedvenceinknek is fontos, hogy biztosítsunk nekik elegendő friss folyadékot.

hirdetés

Nyáron a saját bőrünkön is érezzük a meleg hatását, többet iszunk és többet izzadunk, viszont ha ezek nem jó arányban történnek, akkor könnyedén kiszáradhatunk. Mindenkinek szüksége van megfelelő mennyiségű folyadékra, és kedvenceink sem kivételek. Ha kevés folyadékot visz be a szervezetébe az eb, akkor dehidratált lesz, ami nem tesz jót az egészségének.

A kölyökkutyák méretükhöz képest többet isznak, mint a felnőttek.

Mennyi folyadékra van szüksége kedvencünknek?

Átlagosan kilogrammonként 40-50 ml folyadékra van szüksége egy kutyának. Azaz mondjuk egy 10 kg súlyú ebnek fél liter vizet kell innia egy nap. Csakhogy ez a mennyiség változik, ha hőség van, illetve egyéb tényezők is közrejátszanak. Száraz eledel mellett több vizet fog inni kutyád, míg a nedves étellel magában is több folyadékot visz be, így később kevesebb vizet igényel. Érdemes erre ezekben a napokban fokozottan odafigyelni, ugyanis az alacsony folyadékfogyasztás nem játék. Ezekből a jelekből veheted észre, hogy a blöki nem iszik elég vizet:

Mit jelent a kiszáradás?

Ahogy az emberek, úgy az állatok szervezetének is fontos a víz. Hozzájárul például a porcok és ízületek egészségéhez, segít az emésztésben és a testhő szabályozásában. Sőt, a tápanyagok felszívódásában is főszerepet játszik. Többek közt ezért is fontos, hogy mindig legyen nálunk folyadék kedvencünk számára.

A kiszáradást séta közben is megelőzhetjük.

A kiszáradás akkor következik be, amikor több folyadékot veszít kedvencünk, mint amennyit bevisz. Ez átlagos körülmények között (tehát, amikor nem betegség okozza) gyakoribb meleg időben, illetve sportolásnál (hosszú séta, nagy játék, kutyasportok), mert ilyenkor megnövekszik a párologtatás mértéke. Ha nincs megfelelő mértékben kompenzálva az elvesztett mennyiség, az megnehezíti a szervezet dolgát.

A kiszáradás tünetei

Fontos, hogy kedvencünknek mindig legyen tiszta vize, amit naponta legalább egyszer cseréljünk (nyáron akár napi kétszer is szükség lehet rá). Ha úgy látjuk, hogy nem fogyott elegendő víz, az már gyanús lehet, de ha mellette még a következő tünetek közül többet is észlelünk, akkor nagyon valószínű, hogy kiszáradásról van szó.

  • bőr rugalmasságának elvesztése
  • étvágy elvesztése
  • hányás és/vagy hasmenés
  • letargia, szignifikánsan csökkent aktivitás
  • lihegés
  • beesett, száraznak tűnő szemek
  • száraz orr
  • száraz, ragadós íny
  • sűrű nyál

Vannak olyan tünetek, amelyekből egyből megmondható, hogy fennáll-e a probléma vagy sem. Ilyen például a bőr rugalmassága. Ehhez érdemes normális körülmények között is ellenőrizni kutyánk bőrét, hogy legyen összehasonlítási alapunk. A tesztelés nem igényel különösebb tudást, óvatosan össze kell csípni és megemelni a kutyánk bőrét a vállaihoz közel, majd elengedni, és figyelni, hogy milyen ütemben tér vissza az eredeti állapotába. Ha ki van száradva, akkor lassabb lesz ez a folyamat.

Az ínye is hasonlóan jól elárulja, ha baj van, de ezt nem minden kutya hagyja. Ha a miénk viszont engedi, hogy a szájához érjünk, akkor emeljük meg az ajkát, hogy jól lássuk az ínyét. Ezután óvatosan nyomjuk meg egy ponton, majd engedjük el. Ha egészséges kedvencünk, akkor a megnyomott terület pillanatokon belül visszanyeri az eredeti színét. Viszont, ha kiszáradás áll fenn, akkor a véráram ereje és a vér sűrűsége csökken, ezért a kapillárisok visszatöltési ideje megnő.

Mi ilyenkor a teendő?

Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk a kiszáradás tüneteit mutatja, akkor az egyik első dolgunk, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Ha magától nem szeretne inni, akkor műanyag fecskendővel adjunk vizet kedvencünknek. Ha nincs otthon fecskendő, akkor esetleg szívószállal lehet helyettesíteni. Töltsünk meg egy magas poharat vízzel, majd tegyük bele a szívószálat. Fedjük le a felső lyukat, így benne marad a víz, és kiemelve óvatosan a kutyánk szája szélénél adagolhatjuk neki a folyadékot. Utóbbi nem ideális, de működőképes lehet, ha nincs más megoldásunk.

Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk a kiszáradás jeleit mutatja, mindenképp próbáljuk pótolni az elvesztett folyadékot.

Hívjunk hozzá segítséget, vagy vigyük el állatorvoshoz, mert súlyos esetekben komoly problémákat okozhat a folyadékhiány, illetve gyakran maga a kiszáradás csak egy tünete valamilyen betegségnek, ezért mindenképp fontos, hogy megvizsgálják kedvencünket. Kiszáradáskor nemcsak vizet veszít kutyánk, hanem fontos ásványi anyagokat is, amiket pótolni kell. Ha a személyes orvosi vizsgálat nem megoldható, akkor is hívjuk fel, és konzultáljunk orvossal, hogy mit ajánl. Van, hogy az interneten elektrolitoldat hígítását javasolják, de ezt kezeljük óvatossággal, mert nem biztos, hogy egy mezei sportital megfelelő lesz kedvencünk számára. Mindig nézzük meg az összetevőlistát, és csak állatorvos tanácsára adjunk belőle. A különböző adalékanyagokra, cukorra és édesítőszerekre, például a xilitre kimondottan figyelni kell.

A kiszáradás súlyos esetekben akár halálhoz is vezethet. Ennek ellenére ne essünk pánikba, ha a tüneteit tapasztaljuk kedvencünkön, mert kellő odafigyelés és megfelelő ellátás mellett orvosolható a probléma, és kutyánk hamar visszatérhet a rendes kerékvágásba.

állatorvos elektrolit pótló folyadék folyadék kiszáradás kiszáradás tünetei meleg nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink